Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Patrycja_KG_Lu 12:14, 30 cze 2023

Robiłaś kiedyś swoją herbatę Iwan czaj? Zerkniesz na str. 83 u mnie czy to wierzbówka kiprzyca?
Dorota321 22:16, 05 lip 2023

Patent na rozwożenie wody - genialny. Ja zakupiłam kastry budowlane ( jedna z nich ma 60l)i podstawiłam pod każdą rynnę. Nie są widoczne, bo zasłaniają je rośliny. Dwie mam przy domu, a dwie za budynkiem gospodarczym. Deszczówka zawsze dobrze wykorzystana.
Ostrogowiec kwitł 4-5 tygodni. Pozrywałam przekwitnięte kwiatostany i będę czekać na boczne pędy z kwiatami.
Rojodziejowa 22:58, 05 lip 2023

Halo, halo. Bożenka, co tam knujesz, że Cię nie ma? Pewnie jakieś rękodzieło znów powstaje
Kordina 23:09, 15 lip 2023

Miałam przerwę techniczną od forum ze względu na przeróżne zawirowania, dzięki za wszystkie Wasze wpisy i pamięć
Rojodziejowa napisał(a)
Halo, halo. Bożenka, co tam knujesz, że Cię nie ma? Pewnie jakieś rękodzieło znów powstaje

Asiu skąd wiesz? Wyknułam taki kuchenny pojemnik z desek do krojenia w prezencie dla syna na 6 butelek (pomysł z wykorzystaniem desek z ulubionego Pinterest):

Ponadto moja ciężka praca - "orka na ugorze" to przygotowanie kawałka ziemi pod warzywnik. Ta część nie była wiele lat ruszana i dobrze się na niej miały i kwiaty i cała masa chwastów szczególnie sieci podagrycznika. Nie miało sensu usuwanie chwastów bo zbyt wiele i zbite korzenie, więc wywiozłam ze 30 taczek warstwy ok 20 cm z wierzchu, a potem jeszcze ręcznie małą łopatką kopałam kawałek po kawałku chcąc doszczętnie usunąć tą ziołową podagrę

Dziwne, jak ten kawałek ziemi wygląda na malutki, skrót perspektywiczny nie pokazuje ogromu wykonanej pracy a jeszcze robię w międzyczasie pergolę konkretną pod wisterię i pnącą hortensję. Realizuje się w swoim niczym nie ograniczonym czasie, ha, ha

Czas lilii, pod oknem letniej kuchni:

Zaobserwowałam zjawisko, którego do tej pory nie było. Lilie zaczęły w tym upale gubić kwiaty zanim wykluły się z pąków.
Kordina 23:16, 15 lip 2023

Cd czasu lilii:
lecę w kolejności kolorów od białasów do czerwieni ciemnej

Kordina 23:19, 15 lip 2023

Cd - różne odcienie czerwieni i różu:

i trochę widoku ogólnego:

Kordina 23:25, 15 lip 2023

Cd:

Kordina 23:40, 15 lip 2023

Ta mi się podoba, nie jest ani różowa, ani czerwona, chyba najtrafniej - koralowa:

stado liliowców ruszyło do boju:

i rzut okiem o zachodzie:

Anda 02:04, 16 lip 2023

Pracuś z Ciebie Pojemnik na butelki extra. Syn na pewno się ucieszył.
Współczuję tej ciężkiej pracy w upale. Widać, że się zawzięlaś i na pewno warzywnik będzie sukcesem
Lilie masz cudne. U mnie został się jeden liliowiec, który w tej suszy - mimo swojej dobrej wytrzymałości, ma już żółte liście.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 09:20, 16 lip 2023

Pracuś jestes!

Prezent oryginalny. Wykonanie prima sort!

Podziwiam "czynienie sobie ziemi poddanej". Ogrom pracy...

Lilie cieszą oczy i serce. I pewnie nos