Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Patrycja_KG_Lu 11:47, 22 lut 2024

Kordina napisał(a)

Asia przekonałaś mnie, ale długo nie musiałaś
Wzięłam "krzynke" (to z kawału o krzynce piwa ) nasiona, na których mi aż tak strasznie nie zależało, więc mają prawo do mojego eksperymentu z winter sowing w doniczki a skrzynkę owinęłam folią-streczem, porobiłam dziurki od góry, żeby deszcz (a może jeszcze śnieg??) miał dróżkę.

Jak już powstanie nowy wątek o wysiewach zimowych to koniecznie dodaj tam ten patent. Ja się zniechęciłam na te wysiewy właśnie z tego powodu, że nie miałam pojemników/butelek np. po wodzie 5 litrowej czy mięsie/pieczarkach. A skrzynki i folie miałam Teraz już chyba za późno na jakiś siew czy coś jeszcze do wyboru zostało?
Kordina 11:50, 22 lut 2024

Ok, tak zrobię, to kto zakłada nowy wątek i chce być ojcem-założycielem?
Rojodziejowa 11:57, 22 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak już powstanie nowy wątek o wysiewach zimowych to koniecznie dodaj tam ten patent. Ja się zniechęciłam na te wysiewy właśnie z tego powodu, że nie miałam pojemników/butelek np. po wodzie 5 litrowej czy mięsie/pieczarkach. A skrzynki i folie miałam Teraz już chyba za późno na jakiś siew czy coś jeszcze do wyboru zostało?

Patrycja, podobno cały luty jeszcze dobry na te wysiewy. Jedynie może przed wysianiem sprawdź,
czy nie potrzebują większego przechłodzenia.

Mnie z kolei drażni potem przechowywanie tych butli. Dlatego większego pojemnika użyłam. On mi się może przynajmniej jeszcze do czegoś przydać.
Muszelka 15:22, 22 lut 2024

Kordina napisał(a)
Dziękuję dziewczynki za wszystkie Wasze wpisy ogrodowe i nie tylko
Aprilku jak miło, a korzystaj do woli
Nie wiem co zrobić z supertuniami, które zadołowałam na strychu przy otwartym oknie, bo puściły chude pędy ok 20 cm, a przecież jeszcze na nie za wcześnie. Ktoś ma doświadczenie? Zignorować, przyciąć przy sadzeniu potem, np za miesiąc?
Chociaż fajnie, ze przeżyły zimę, czyli można

Proponuję przyciąć je przy sadzeniu.

Trzy lata temu, jesienią, rozmnożyłam sadzonki supertunii  do 6 doniczek. Doniczki stały w salonie, na wschodnim parapecie do grudnia (nawet kwitły - słabiutko, pojedynczymi kwiatkami). W grudniu, z dnia na dzień marniały w oczach (chyba miały za mało światła i zbyt wysoką temperaturę).

Supertunie powędrowały do mojej koleżanki z pracy, która postanowiła się nimi zaopiekować - ma ogród zimowy.
Wszystkie kwiaty przeżyły zimę i w maju, po przycięciu, były gotowe do posadzenia w ogrodzie. Koleżanki
AgaBoso 14:34, 23 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Teraz już chyba za późno na jakiś siew czy coś jeszcze do wyboru zostało?

Ja w ubiegłym tygodniu jeszcze wysiewałam kawiaty i zioła, m.in. werbenę patahońską i melisę. Super pomysł z tą skrzynią, mam nawet na balkonie jedną. Patrycja, mogę Ci ja użyczyć. U mnie robi aktualnie za składzik na doniczki.
Też jestem na wątkiem o zimowym siewie.
Czy roślinki z zs należy pikować?
sylwia_slomc... 14:55, 23 lut 2024

Podpisuję się pod wpisami Hani jednocześnie rozumiejąc Muszelkę. Myślę, że przewaga plusów nad minusami mówi sama za siebie. Cieszmy się, że żyjemy bo wielu tyle szczęścia nie miało.
Basieksp 19:51, 23 lut 2024

Hej, Bożenko, może Ty założysz wątek o wysiewach? W sumie bardzo fajny pomysł, skoro u Ciebie się trochę ten temat rozwinął?
Rojodziejowa 20:18, 23 lut 2024

Już założyłam: https://www.ogrodowisko.pl/watek/11788-zimowy-wysiew-winter-sowing

Basieksp 20:29, 23 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Już założyłam: https://www.ogrodowisko.pl/watek/11788-zimowy-wysiew-winter-sowing

Brawo, super
darkowa 16:51, 24 lut 2024

Brawo Haniu, Ty zawsze w punkt