Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Joku 16:59, 21 lip 2025

Jak się miewa twoja magnolia teraz, trzyma fason, tzn. kształt?
Kordina 19:04, 21 lip 2025

Sylwia - w punkt
Juzia - powodzenia
Eupraksja napisał(a)

Bożenko, od księżniczki kijowskiej z XI wieku A tak naprawdę z inspiracji książką przeczytaną kiedyś przypadkiem, z biblioteki - jak nie mam pamięci do książek kompletnie, tak tę zapamiętałam za tytuł „Zostaniesz cesarzową – uszczęśliwisz świat”. Po prawdzie, to nic już z niej więcej nie pamiętam, tylko tytuł i imię głównej bohaterki

Ewo zapamiętać tytuł i imię głównej bohaterki to już coś

Polon napisał(a)

Ogromne kwiaty, piękne

Dzięki Małgosiu dobrze, że nie wszystkie naraz tylko dozują swoją urodę pokazała się następna lilia drzewiasta Eastern Moon. Ta ma wielkie kwiaty, długi pąk ok 15 cm a kwiat z podwiniętymi już płatkami ok 17 Czekam na następne, więc jeszcze będę zanudzać liliowo

Patrycjo obejrzałam sobie tego lilaka „Aucubaefolia”, on ma naprawdę takie cudne listki variegata? Dzięki za ten namiar na kleszcze. Wczoraj wyszłam na chwilkę, wyrwałam kilka chwastów z brzegu, wróciłam do domu a tu kleszcz po mnie łazi. Teraz nie mogę się pozbyć wrażenia, że ciągle coś po mnie łazi okropne...

Joku napisał(a)
Jak się miewa twoja magnolia teraz, trzyma fason, tzn. kształt?

Jolu całkiem dobrze, ale na moje zbyt dobrze, więc jeszcze będę je podcinać, przerzedzać, mam tam okno i jednak trochę zasłania, nawet myślałam o przesadzeniu jej

Do Magarka - pamiętam, że pytałaś o kolory Minervy, który odpowiada rzeczywistości, zobacz jak inny odcień ma drugi krzaczek, który teraz zakwitł, bardziej w ciemny fiolet wpada, niż liliowy jak poprzedni. Nie wiem od czego to zależy

Joku 20:55, 21 lip 2025

Magnolia pięknie się zaokrągliła. Dziękuję za zdjęcie, pokażę mojemu rozczochrańcowi . Moje twoje lilie pięknie kwitną.
Magara 23:07, 21 lip 2025

Bożena, dzięki wielkie
Minerva u mnie wciąż na liście, wciąż w grze, ale niestety wciąż nie do kupienia
Patrycja_KG_Lu 03:19, 22 lip 2025

Zerknij na tą stronę. Wrzuciłam tam zdjęcie mojego po zakupie a jakiś czas wcześniej dorosłego okazu podczas kwitnienia z Ogrodu Botanicznego UMCS w Lublinie.
Polon 07:27, 22 lip 2025

Lilie piękne
Łażę po Waszych ogrodach, naoglądam się cudowności i potem mi się w głowie miesza od tego
Magnolia - cudo, taką chcę , w takiej formie zdobi cały rok
Ewa777 16:07, 22 lip 2025

Lilie masz obłędne. Ta filoletowa różyczka też przyciąga wzrok.
Alija 22:01, 22 lip 2025

Kordina napisał(a)

Do [b]Magarka
- pamiętam, że pytałaś o kolory Minervy, który odpowiada rzeczywistości, zobacz jak inny odcień ma drugi krzaczek, który teraz zakwitł, bardziej w ciemny fiolet wpada, niż liliowy jak poprzedni. Nie wiem od czego to zależy

Bożenko, lilie chwalę jeszcze raz, bo jak na nie patrzę, to w głowie czuję ich cudny zapach.
Przede wszystkim jednak chciałam zapytać o Minervę przecudnej urody, czy w realu ten kolor jest rzeczywiście taki, jak go widzę na ekranie?
Kordina 23:32, 23 lip 2025

Joku napisał(a)
Magnolia pięknie się zaokrągliła. Dziękuję za zdjęcie, pokażę mojemu rozczochrańcowi . Moje twoje lilie pięknie kwitną.

Jolu, a jaki mają kolor? Nie masz poskrzypki?
Magarku
Ewo
Patrycjo - zobaczyłam, bardzo podoba mi się Twój lilak, świetne ma ozdobne liście typu variegata dorodny, ale rzuciłam gałą na tą Lagerstremię indyjską i wsiąkłam. Wpadła mi do koszyka dziwnym zbiegiem okoliczności
Polon napisał(a)
Lilie piękne
Łażę po Waszych ogrodach, naoglądam się cudowności i potem mi się w głowie miesza od tego
Magnolia - cudo, taką chcę , w takiej formie zdobi cały rok

Małgosiu dzięki znam ten stan, z początku zanim jeszcze ujawniłam się na O już wtedy mnie siekło i namieszało w głowie, stąd rewolucje na rabatach powstawały. Dopiero po 3 latach zaczęłam trochę inaczej patrzeć, przynajmniej mam takie wrażenie, a może pobożne życzenie

Alija napisał(a)
Bożenko, lilie chwalę jeszcze raz, bo jak na nie patrzę, to w głowie czuję ich cudny zapach.
Przede wszystkim jednak chciałam zapytać o Minervę przecudnej urody, czy w realu ten kolor jest rzeczywiście taki, jak go widzę na ekranie?

Alu tak, właśnie ze względu na ten kolor zakupiłam aż dwie, jak na mnie to dużo

A to moja ulubiona żurawka, dziwnym zbiegiem okoliczności - fioletowa

próbowałam ją rozszyfrować i najbardziej odpowiada nazwie Wild Rose

Moje papryczki mają u mnie życie usłane różami wycinałam przekwitłe róże i przestałam je wyrzucać, pomyślałam, że są lekkostrawne, to ścielę pomiędzy krzaczki

Obserwator lilii wodnych

Kordina 23:53, 23 lip 2025

Jak wczoraj wycinałam zwiędłe róże”

Połowa dnia to jesienna ulewa a popołudnie letnie więc pomyślałam o różach, które przywalił deszcz i trzeba by powycinać z lekka przygniłe i oklapnięte główki kwiatów różanych.
Wzięłam więc mój nowy, siwy, mały ale ostry sekatorek na próbę i nic nie szkodzi, że to już była piąta próba Powtarzalność zjawisk, to stan naturalny przecież

Idę więc z sekatorkiem w dłoni, ale spostrzegłam, że szałwia biała strasznie się pokłada i wygląda okropnie, wracam więc po większy sekator i tnę, wrzucam do wiadra i wynoszę na taczkę.
Skończyłam białą, ale przypomniałam sobie, że okręgową dziewczyny także wycinały, więc zwrot na pięcie i poszła okręgowa zawrzeć bliższą znajomość z moim sekatorem. Trochę to trwało, ale miałam róże przecież…

No tak, ale koło okręgowej szałwii - lawendy przekwitły i wyglądają nieciekawie, więc tnę na okrągłe kępki, jedną, drugą, trzecią, czwartą, piątą, nawet białe tnę. Zostawiłam 2 inne gatunki dla bąków, które je uwielbiają. Niech się bąki bączą w tym fiolecie czyli mam coś wspólnego z bąkami - umiłowanie fioletków

Wracam po mały siwy sekatorek do róż. O qrza mordeczka, golce pojawiły się na ścieżce, jeszcze przed chwilą ich tam nie było… Wracam po sekator specjalnego zastosowania, stary z czerwoną rączką tylko i wyłącznie do utylizacji golców (nie mylić z Golec orkiestra) Przeglądam cały ogród w poszukiwaniu, bo po deszczu zawsze wychodzą, kilkanaście dziabniętych. No dobrze, wracam po mój siwy sekatorek do róż, a narzędzie specjalnego zastosowania odkładam w jedno wyznaczone miejsce.
Ale obok róży Louise Odier przekwitło kilka lilii a przecież nie chcę, żeby szły w nasienniki, więc wzięłam się za usuwanie górnych pędów lilii. Skupiłam się na liliach i wyszło, że ogarnęłam liliowo cały ogród.
I tak zastał mnie wieczór, trzeba jutro „powtórzyć” cięcie róż, może się uda?

Czy to może być gaura?? Wysiałam tam jej nasiona i już się na nią obraziłam, ale czy słusznie?