Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

nicol21 14:21, 06 sie 2025

Deseczki bardzo fajne, dobra robota.

Hortki cudnej urody.
Jeżówki, zwłaszcza te kudłate bardzo dorodne już są.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Margo2 22:52, 06 sie 2025

Rewelacyjne te tabliczki.
Zgapilam przepis na chleb. Może wypróbuję w weekend
Lilii masz bardzo dużo. U mnie zaczęła grasować muchówka, która uszkadza lilie i liliowce.
Będe musiała w przyszłym roku zrobić oprysk
Co do zagadkowych liści, to mi bardziej pasuja na siewki host
daszum 23:42, 06 sie 2025

Roślinki na zdjęciu to na pewno nie jest gaura.
Młode gaury mają ciemnozielone podłużne liście i są na nich małe czerwone kropki
U mnie sieje się biała gaura i siewki właśnie tak wyglądają.
Kordina 00:22, 07 sie 2025

Dziękuję zbiorowo, odpowiem indywidualnie trochę później z powodu różnych zajęć, ale chciałam pokazać wczorajszy bogaty zachód:

Jak zobaczyłam jak złociście zachodzi słońce, szybko wsiadłam do auta i pojechałam na wał przy J.Drużno, na sam zachód nie zdążyłam dojechać ale na "pozachodzie" tak

Dobrej nocy

Ulina 09:11, 07 sie 2025

Jak równo napisane na tych tabliczkach, ziołownik niesamowity
Juzia 11:14, 07 sie 2025

Kordina napisał(a)
Dziękuję zbiorowo, odpowiem indywidualnie trochę później z powodu różnych zajęć, ale chciałam pokazać wczorajszy bogaty zachód:

Jak zobaczyłam jak złociście zachodzi słońce, szybko wsiadłam do auta i pojechałam na wał przy J.Drużno, na sam zachód nie zdążyłam dojechać ale na "pozachodzie" tak

Dobrej nocy

O mamo.....
Gosialuk 11:42, 07 sie 2025

Przepiękny zachód. Mam w podobnym klimacie fototapetę, ale twoje zdjęcie ładniejsze.
Kordina 12:12, 07 sie 2025

daszum napisał(a)
Bożenko wszystko śliczne, ale mnie najbardziej zachwycają hortensje ogrodowe.
Czy one ci wszystkie co roku kwitną?

Danusiu, tak kwitną co roku, choć niekoniecznie tak bogato jak w tym, bo dostały mnóstwo ponadwymiarowej wody i jak widać im służy. I nie tylko im
Olbrzymki hakonechloa, olbrzymki hosty i rozchodniki.

mrokasia napisał(a)
Opadów zazdroszczę, ja wczoraj odpaliłam podlewanie…
Super te tabliczki! Ja to mam dwie lewe ręce do takich rzeczy. No i pomysłu nie mam… .

Kasiu, Elu dziękuję wczoraj też lało co jakiś czas, ze 3-4 razy ulewa ze słońcem naprzemiennie...
Podlewać w tym roku przynajmniej nie muszę

Pati, a może nawet byłyśmy w tym samym dniu w Krynicy? Tą kępkę listków przesadziłam do doniczki i będę obserwować, co z tego wyrośnie

Gosialuk napisał(a)
Bożenko chyba pod twoim wpływem zamówiłam lilie do posadzenia jesienią. I w związku z tym mam pytanie. Kiedy najlepiej przesadzić przekwitnięte już lilie? Posadziłam pod blokiem całe 10 szt. i zamiast różu jest blady pomarańcz, który nijak mi nie pasuje. W tym roku już powiązałam wstążeczki, żeby wiedzieć które egzemplarze są do przeniesienia, tylko nie wiem kiedy najlepiej się za to zabrać.
Hortensje dają popis, białogłowy - fajna ksywka.

Gosiu moje działania ogrodowe często wymykają się "wiedzy na ten temat". Też nie pasowały mi kolorystycznie przesadzane cebulki w zeszłym roku, więc w tym wykopałam je kwitnące, np żółto-pomarańczowe nie pasowały mi w różowe i białe, stąd z kępą ziemi głęboko przesadzałam je w inne miejsce. Ale w tym roku mokro i wszystkie nadal kwitły
Cebula jest silna w porównaniu z roślinkami o delikatnym ukorzenieniu, więc się z nimi nie cackam

Nicol i Margo
- dzięki Dziewczynki Małgosiu powodzenia w pieczeniu chlebka co do tych listków też mi pasowało na siewki host, ale byłoby to pierwszy raz w moim zyciu ogrodowym i odrzuciłam t ą opcję, może niesłusznie? Zobaczymy
Danusiu miałam cichą nadzieję, że to może być gaura, bo tam wrzuciłam całą torebkę nasion, ale raczej rzeczywiście hosty się wysiały.

Ulinko

Ja też mam portal do innego świata jak Ala

Miałam w poprzednich latach fasolę fioletową, żółtą a tym roku cyklantera, bardzo mi się podoba ta roślina pnąca, limonkowa, jako pnącze super! A co do przetwarzania i jedzenia szukam przepisów i trochę ich jest. Jak te wszystkie kwiatki zawiążą owocki, to będę miała klęskę urodzaju

Patrycja_KG_Lu 13:12, 07 sie 2025

Kordina napisał(a)

Pati, a może nawet byłyśmy w tym samym dniu w Krynicy? Tą kępkę listków przesadziłam do doniczki i będę obserwować, co z tego wyrośnie

W samej Krynicy byłam 31 lipca. Weszliśmy na górę Pirata by z wieży ornitologicznej zobaczyć jednocześnie morze i zalew. Chwilka w centrum by pogłaskać metalowe dziki na placu i zobaczyć park fontann. Więcej czasu spędziliśmy innego dnia w Stegnie, gdzie spotkał nas taki zachód słońca.
Rumianka 14:04, 07 sie 2025

Bożenko, kwiecia dostatek w Twoim magicznym ogrodzie...zachwycam się wszelkimi okazałymi roślinami jakie goszczą w tym pięknym miejscu...