Wielkość kwater zależy od ilości roślin które chcesz tam posadzić. Obeliski, czyli róże pnące lub wysokie parkowe. Chcesz mieć jeszcze róże dookoła obelisków? Jeśli to ogród nowoczesny, to do róż chcesz pewnie dodać również byliny i trawy? Do żywopłotu musisz mieć dojście do cięcia, to pewnie już zaplanowałeś.
Róż planuję nie więcej jak 30szt na kwaterę ostateczna ilość będzie znana jak już wybiorę odmiany. Tak na obeliski pójdą pnące które mam w małym ogrodzie bo już im za ciemno za grabami.
Na razie zostanę chyba przy samych różach, ułatwi to pielęgnację.
Tak dojście jest przemyślane ciasno ale mi wystarczy
Mam tylko takie przemyślenia że mają być proste, będę robił sam więc nic mnie nie ogranicza
Zastanawiam się tylko czy każdy trochę inny czy wszystkie takie same
30 sztuk na kwaterę 16qm to gwarantowane choroby grzybowe. Róża na obelisku to ok. 1,5 do 2 qm, na pozostałe róże w zależności od odmiany liczyłabym od 0,5 do 1 qm.
Pielęgnację ułatwi dodanie bylin pomiędzy róże. Inaczej jeśli jedna złapie np. rdzę, to kolejna tuż obok łatwo się „zarazi”. Poza tym takie kwatery tylko różane to już naprawdę trącą myszką
Pamiętaj o tym, aby róże miały dobrą cyrkulację powietrza na rabacie, żeby im po deszczu szybko obsychały liście. Ty również musisz bez uszkodzeń przemieszczać się pomiędzy różami
Wg tej kalkulacji spokojnie wychodzi do 30 róż na kwaterę gdyby miały być same. Ale faktycznie dodam jakieś byliny w przyszłości i tym samym zejdę do 20szt na kwaterę
Paweł, a jakby tak... te klasyczne obeliski zastąpić jakimiś prostymi przestrzennymi formami, które jednocześnie byłyby takimi niby rzeżbami? Spróbuję znaleźć jakieś fotki, które oddałyby choć w przybliżeniu to, o co mi chodzi.
I czy np. części żywopłotu nie chciałbyś zastąpić murkiem?
To taka burza mózgów z mojej strony teraz, więc oczywiście pomysły mogą być kompletnie absurdalne, ale czasami te absurdy u innych prowokują jeszcze inne rozwiązania
Na inne formy jestem otwarty, chciałbym je tylko zrobić z pręta żebrówki murek może nie ale ławka będzie (czarny pasek). Myślałem też żeby żywopłoty od południa i zachodu zrobić niższe.
Wrysowałem jej położenie