Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Kulebiak

Pokaż wątki Pokaż posty

Kulebiak

hanka_andrus 20:50, 03 lis 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
.Ciasto drożdżowe na kulebiak
1 1/2 szklanki mleka lub wody,3 -4 dkg drożdży ,około 1 kg mąki,10 dkg masła ,2 jaja,sól.

wykonanie
----------------------------
Zaczynić ciasto z mleka i drożdży i połowy mąki.W ciepłej misce,przykryć ściereczką i postawić w cieple.
Gdy zacznie rosnąć,wymieszać,dodać sól, jajka i rozpuszczone masło.Dodawać mąki tyle,aby ciasto było gęste,wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki.Wyrównać i postawić ponownie do wyrośnięcia. na około 1godzinę.Gdy urośnie,można je upiec jako drożdżowe[postne] lub robić pieróg.

Nadzienie do kulebiaka
--------------------------------------
Pieróg można nadziewać różnymi farszami.

farsz z kiszonej kapusty
-------------------------------------
-3/4 kg kiszonej kapusty,10dkg tłuszczu,3-4 jajka,1 cebula,,3,4suszone grzybki, 10 ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz, kminek mielony,[jak kto lubi]

Grzyby namoczyć,pokrajane przesmażyć,jajka ugotowane na twardo ,posiekać.
Na tłuszczu przesmażamy pokrajaną cebulę ,dodajemy kapustę,grzybki,pieprz i ziele angielskie.Dusimy ,aż kapusta zmięknie,podlewając rosołem,by się nie przypaliła.Mieszamy z jajkami
Zawijamy w ciasto.

Pieczenie
============
Pieróg można zawinąć w formie tortowej,na okrągło,lub w babkowej z kominkiem,ale najwygodniej formować podłużny rulon.Górę ozdabiamy płatkami ciasta drożdżowego wyciętymi w listki,spirale,kwiatki.Wstawiamy do ponownie wyrośnięcia,a potem smarujemy jajkiem i do pieca na około1 godzinę

____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
barbara_kraj... 21:16, 03 lis 2011


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Dzięki Haniu Mam sporo pytań...
Jak duży wychodzi kulebiak z takiej ilości produktów? Jaka musi być tortownica? Czy przed zawinięciem farszu w ciasto usuwasz ziarna ziela angielskiego?
Czy robilaś go z innym farszem, n.p z mięsnym?
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
hanka_andrus 22:02, 03 lis 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Z mięsnym ,nie próbowałam,ale z grzybowym /pieczarkowo-leśnym/ tak.Tortownicę mam taką tradycyjną,jak zostaje mi ciasto,to piekę obok bułeczki.Myślę,że można również z mięsem,ale musi być ugotowane i posiekane drobno lub zmielone .Mniej więcej jak na paszteciki.Ziele angielskie usuwam.
Pamiętać trzeba,żeby kłaść zawinięciem do dołu.Jeżeli pieczesz w tortownicy,dobrze jest włożyć w środek wkładkę jak do babki,
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
barbara_kraj... 22:50, 03 lis 2011


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
O tak! Z grzybowym farszem będzie doskonały!!!
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
jotka 22:55, 03 lis 2011


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
barbara_krajewska napisał(a)
O tak! Z grzybowym farszem będzie doskonały!!!


i gorącym barszczykiem do popicia
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
Basiaw 07:16, 04 lis 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Coś pięknego! Muszę spróbować, ale też wybiorę wariant grzybowy.
____________________
Nasz mały, zielony świat
kaisog1 10:05, 04 lis 2011


Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
Hania ale mi narobiłaś smaka tym kulebiakiem..... chyba pójde kupić kapuste zaraz
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
hanka_andrus 10:21, 04 lis 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Powodzenia! To tylko w przepisie wygląda pracochłonnie ,W rzeczywistości -o wiele szybciej! Róbcie, swoje wypieki.....
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
bogumila 12:28, 04 lis 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Lubię z nadzieniem kapuściano-grzybowym.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
bociek 17:00, 06 lis 2011


Dołączył: 05 paź 2011
Posty: 7991
Jejku Hanus, musze koniecznie zrobic. Dawno temu jadlam to pyszne danie. Chyba przyrzadze w piatek
Dzieki Kochana za przepis
____________________
Wiosne trzeba miec przez caly rok w sercu :D Bockowe perypetie ogrodkowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies