hanka_andrus
20:50, 03 lis 2011
Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
.Ciasto drożdżowe na kulebiak
1 1/2 szklanki mleka lub wody,3 -4 dkg drożdży ,około 1 kg mąki,10 dkg masła ,2 jaja,sól.
wykonanie
----------------------------
Zaczynić ciasto z mleka i drożdży i połowy mąki.W ciepłej misce,przykryć ściereczką i postawić w cieple.
Gdy zacznie rosnąć,wymieszać,dodać sól, jajka i rozpuszczone masło.Dodawać mąki tyle,aby ciasto było gęste,wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki.Wyrównać i postawić ponownie do wyrośnięcia. na około 1godzinę.Gdy urośnie,można je upiec jako drożdżowe[postne] lub robić pieróg.
Nadzienie do kulebiaka
--------------------------------------
Pieróg można nadziewać różnymi farszami.
farsz z kiszonej kapusty
-------------------------------------
-3/4 kg kiszonej kapusty,10dkg tłuszczu,3-4 jajka,1 cebula,,3,4suszone grzybki, 10 ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz, kminek mielony,[jak kto lubi]
Grzyby namoczyć,pokrajane przesmażyć,jajka ugotowane na twardo ,posiekać.
Na tłuszczu przesmażamy pokrajaną cebulę ,dodajemy kapustę,grzybki,pieprz i ziele angielskie.Dusimy ,aż kapusta zmięknie,podlewając rosołem,by się nie przypaliła.Mieszamy z jajkami
Zawijamy w ciasto.
Pieczenie
============
Pieróg można zawinąć w formie tortowej,na okrągło,lub w babkowej z kominkiem,ale najwygodniej formować podłużny rulon.Górę ozdabiamy płatkami ciasta drożdżowego wyciętymi w listki,spirale,kwiatki.Wstawiamy do ponownie wyrośnięcia,a potem smarujemy jajkiem i do pieca na około1 godzinę
1 1/2 szklanki mleka lub wody,3 -4 dkg drożdży ,około 1 kg mąki,10 dkg masła ,2 jaja,sól.
wykonanie
----------------------------
Zaczynić ciasto z mleka i drożdży i połowy mąki.W ciepłej misce,przykryć ściereczką i postawić w cieple.
Gdy zacznie rosnąć,wymieszać,dodać sól, jajka i rozpuszczone masło.Dodawać mąki tyle,aby ciasto było gęste,wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki.Wyrównać i postawić ponownie do wyrośnięcia. na około 1godzinę.Gdy urośnie,można je upiec jako drożdżowe[postne] lub robić pieróg.
Nadzienie do kulebiaka
--------------------------------------
Pieróg można nadziewać różnymi farszami.
farsz z kiszonej kapusty
-------------------------------------
-3/4 kg kiszonej kapusty,10dkg tłuszczu,3-4 jajka,1 cebula,,3,4suszone grzybki, 10 ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz, kminek mielony,[jak kto lubi]
Grzyby namoczyć,pokrajane przesmażyć,jajka ugotowane na twardo ,posiekać.
Na tłuszczu przesmażamy pokrajaną cebulę ,dodajemy kapustę,grzybki,pieprz i ziele angielskie.Dusimy ,aż kapusta zmięknie,podlewając rosołem,by się nie przypaliła.Mieszamy z jajkami
Zawijamy w ciasto.
Pieczenie
============
Pieróg można zawinąć w formie tortowej,na okrągło,lub w babkowej z kominkiem,ale najwygodniej formować podłużny rulon.Górę ozdabiamy płatkami ciasta drożdżowego wyciętymi w listki,spirale,kwiatki.Wstawiamy do ponownie wyrośnięcia,a potem smarujemy jajkiem i do pieca na około1 godzinę

____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie