Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 10:25, 06 wrz 2026

Śliwka Droplet

Kontonaogrod 10:30, 06 wrz 2026

Kontonaogrod 13:28, 06 wrz 2026

Kontonaogrod 16:20, 06 wrz 2026

Dwie taczki chwastów spod Hortensji i miskantow. Kury się mało cieszą bo chwasty suche. Idę na poszukiwanie mokrej świeżej zieleniny ale trudno o taką bo ostatnio padało z miesiąc temu.

Posadziłam derenie jadalne i kilka jeżyn, tych w p9. Fajnie bo strasznie wysycha w nich ziemia. I porozwoziłam 4 taczki zrębków żeby wyściółko wać tam gdzie chwasty wyrwałam. W sumie 3 bo przy 4tej mnie pogoniła pszczoła. Chciała mi się zaplątać we włosy ale uciekłam do domu
Widocznie za blisko się kręciłam, bo zrębki z 10 metrów od uli

Ale dużo udało mi się wyściółkować z czego bardzo się cieszę wycięłam też pomidorowe szaleństwo ze szklarni. Trzy całe pomidory które zakończyły owocowanie. I mnóstwo przyrostów głównie rosamundy której mam dwa krzaki w tym sezonie. Trzeba ich bardzo pilnować bo i tak były na dwa pędy a potem cichaczem piszczały boczne wilki które okazało się miały i po 2 metry haha

Na to wygląda że jeszcze. 10 kilo pomidorów, może, i kończymy sezon.

Monty pikuje jesienne kapusty co mi przypomniało żeby wysiać sałatę zimującą. Trochę już późno się robi no i jest sucho jak piepr więc chyba do doniczki w domu wysieje albo w szklarni?
Szkoda że jutro poniedziałek, mogłabym być na wmeeyturze i bym na zmianę ogrodkowala albo zbierała grzyby w sumie taki plan byle zdrowym być
Juzia 17:16, 06 wrz 2026

Weź mój deszcz!
U mnie na piachu już kałuże stoją.
O glinie się nie wypowiem nawet, bo szkoda nerwów...
Kontonaogrod 17:24, 06 wrz 2026

Dawaj Juzia, biorę każdą ilość. Jest tragicznie sucho.

4 nowe czarne bzy black lace chyba załatwiłam, posadzone i nie podlane przez parę dni i całe pozwijane i zaschnięte bryła duża ale ledwo jedna gałąź z liśćmi … heh

Cieszę się że coś zrobiłam w szklarni wycięłam tyle zielonego że widać teraz na przestrzał co nie było możliwe od czerwca

Jakaś babka zamówiła pomidory i nie dojechała. Zgubiła sie Q polach i właśnie odwołała. Heh.
Na to wygląda sok. Pomidorów będę robić ale to jutro
Juzia 17:51, 06 wrz 2026

To u mnie jest tragicznie mokro.
Na nowej rabacie wyrosły mi glony...
Kontonaogrod 17:55, 06 wrz 2026

Oj współczuję. Deszcz jest potrzebny ale jak jest go za dużo zwłaszcza na dopiero ogarnianej gliniastej działce… mam nadzieję zrobi się lepiej i deszcz przyjdzie do nas

U nas pojutrze ma być znowu 27 i 28 stopni, ostatnie parę dni były na tyle zimne że w bluzie chodziłam

Zima idzie! Buuuu

Poluje na bilety, Gosia Polon ze mną jedzie do Azji hehe

Zebrałam resztę cebuli ruskiej - do suszy się i do piwnicy