Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:07, 08 kwi 2026

Kończę swoje pismo - na 19 stron ze zdjęciami, ze stroną tytułową i spisem tresci - buahahaha takim zdaniem:

14. Konkluzja
Wskazane usterki:
• mają charakter eksploatacyjny,
• były widoczne przed zakupem,
• lub mogły powstać po wydaniu nieruchomości.

Mając powyższe na uwadze, brak jest jakichkolwiek podstaw, zarówno faktycznych, jak i prawnych, do usunięcia zgłaszanych przez Państwa usterek przeze mnie w ramach rękojmi. Usterki te, z uwagi na ich charakter, powinny zostać usunięte przez Państwa Mocodawców w ramach normalnej, bieżącej eksploatacji i bieżącego utrzymania budynku.

Wobec powyższego Sprzedająca odmawia uznania zgłoszonych roszczeń, w tym również pokrycia kosztów jakichkolwiek prac wykonywanych przez Kupujących.

Sprzedająca nie wyraża zgody na ponoszenie kosztów robót bez uprzedniego prawomocnego orzeczenia Sądu określającego zasadność roszczeń oraz zakres ewentualnych prac naprawczych przypisanych Sprzedającej w ramach rękojmi.
Brak polubownego rozwiązania sprawy skutkować będzie skierowaniem sprawy na drogę postępowania Sądowego, zarówno w zakresie dochodzenia należności, jak i obrony przed zgłaszanymi przez Państwa Mocodawców roszczeniami, w tym z uwzględnieniem prób wygenerowania roszczenia nieuzasadnionego lub zawyżonego.

Zamierzam również zasięgnąć opinii co do możliwości zaistnienia czynu zabronionego określonego w Kodeksie Karnym, tj. przestępstwa oszustwa, o którym mowa w art. 286 § 1 k.k., którego istotnym elementem jest doprowadzenie pokrzywdzonego do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. Przesłanka ta polega na pogorszeniu sytuacji majątkowej pokrzywdzonego (w szczególności poprzez powstanie szkody majątkowej lub obciążenie majątku) wskutek wprowadzenia go w błąd, wyzyskania błędu bądź wykorzystania jego niezdolności do należytego pojmowania podejmowanych czynności.
W analizowanym stanie faktycznym działanie sprawcy ukierunkowane jest na osiągnięcie korzyści majątkowej, co przejawia się w przedstawieniu kosztorysu obejmującego kompleksową wymianę ocieplenia, elewacji oraz obróbek blacharskich, pomimo braku obiektywnych przesłanek uzasadniających konieczność wykonania wskazanych prac.
tulucy 15:28, 08 kwi 2026

Wafel napisał(a)
To wygląda na działanie planowe, wyłudzenie z premedytacją. Współczuję ci tych nerwów

Też o tym pomyślałam. Liczyli na to może, że kobitka sprzedaje, to będą mogli pocisnąć.

Silna jesteś, przetrzymasz. Ale szkoda nerwów, zdrowia i czasu na to...
Kontonaogrod 15:33, 08 kwi 2026

Zgadzam się w całej rozciągłości. Ludzie to jednak chuje są.

Zadowoleni bo chcieli budować dokładnie ten projekt, mieli wyceny i szukali działki. Ale nie mogli nic znaleźć. Mówili że prawie rok jeżdżą i działka z widokiem znaczy że jest stroma a potem jeszcze milion innych problemów. Rzadko kiedy w pierwszej linii zabudowy, albo bez mediów, albo ze służebnością albo współwłasnością dojazdu... a mój domek w pierwszej linii działka 3x większa niż te co oglądali i z domkiem taniej wyjdzie niż kupić małą działkę i budować nowy...

potem przywożą swoje meble i och i ach ale tu miejsca jak jasno super wysprzątaliście dziękujemy

a pół roku później masz babo placek i jak wyżej...
Kontonaogrod 16:39, 08 kwi 2026

Drzewka kwitną, jest zimno a wiatr chce łeb urwać
Ciekawe czy je coś zapyli

Czosnek Sloniowy

Piwonie

Narsilia 16:42, 08 kwi 2026

Ewidentnie trafiłaś na wyłudzaczy wada jest mała i nieistotna ale będą kombinować aby dostać pieniądze za darmo , sądy w naszym kraju są chore więc nic dziwnego że się łudzą że po pierwsze cię zastrasza i wkoncu się ugniesz dla świętego spokoju , albo że będą robić z siebie ofiary jakieś lewe lub naciągane opinie itp i może trafia na sędziego co uzna ciebie za nieuczciwego sprzedawcę a jest zupełnie odwrotnie .

To kiedyś był strach być wynajmującym bo najemna wyrzuci itp teraz jest odwrotnie strach kogoś wpuścić do domu bez odpowiednich notarialnych zabezpieczeń bo będzie mieszkał za darmo nie płacił robił szkody i właściciel nie ma żadnych praw .

To samo jest na wielu innych dziedzinach życia np ja swego czasu prowadziłam firmę pod skrzydłami większej marki zatrudniałam ludzi i prowadziłam salon firmowy przy zatrudnianiu osób po rozmowie kwalifikacyjnej robiłam kolejnego dnia szkolenie produktowe i sprzedażowe dla takiej osoby były to ok 3 h chodziliśmy po salonie opowiadałam o produkcie o tym jak się sprzedaje jakieś techniki jak się zachowywać itp ta szkolna osoba tylko stała i słuchała pierwszy raz przez 8 lat się zdarzyło że nawet bez próby podjęcia 1 dnia pracy taka osoba powiedziała że dziękuję i jednak nie , więc no ok mówię , zapytała się czy jej zapłacę no formalnie było to szkolenie więc wg firmy nie były to h płatne , wierzycie że tydzień później był u mnie pip i czy taka osoba tu była w tym dniu i wysunęli oskarżenia przeciwko mnie

Wiec jestem w stanie uwierzyć we wszystko , dla mnie jeśli mogę ci coś doradzić a uwierz mi wiem co czujesz i jak cię to męczy i ile nerw cię to kosztuje powiem , że najlepszą obroną jest atak , myślę że czas czekania się skończył i dokładnie tak jak mówisz poskarżyłam bym ich o próbę oszustwa i przyspieszyła tą sprawę jeśli trzeba
Kontonaogrod 16:56, 08 kwi 2026

Mam nadzieję na piśmie się skończy.

W sądzie byłam wystarczająco wiele razy

Ludzie są bardzo różni a w większości niestety chujowi (dawno nie używałam niecenzuralnych słów).
Kontonaogrod 17:03, 08 kwi 2026

Kontonaogrod 17:04, 08 kwi 2026