Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 08:48, 07 kwi 2026

Niestety nie umiem... dzięki Lidka
Magda70 09:05, 07 kwi 2026

Dzień dobry,
tak nieśmiało podglądam
Kontonaogrod 09:55, 07 kwi 2026

Cześć Magda. Słaby czas. No ale trzeba przetrwać
Kontonaogrod 14:34, 07 kwi 2026

xxx
Judith 15:14, 07 kwi 2026

Ania, przepraszam że się pcham z nieproszoną radą: sądzę, że nie powinnaś wklejać tu treści tych pism. To miejsce, w którym może to przeczytać absolutnie każdy…
Kontonaogrod 15:35, 07 kwi 2026

Dzięki, usunęłam dane które mogłyby cos podpowiedzieć. Ale cala reszta świata mi nic nie zrobi, a oni to dostana za parę dni?
Kontonaogrod 08:02, 08 kwi 2026

Generalnie przeraza mnie to. Dostali pusty dom bez dużych mebli, żadnych zacieków, plam, zawilgoceń, grzyba, nie było. Rekuperacja działała zawsze, nie wyłączałam jej wyprowadzając się.
Widzieli, oglądali przez pół roku z mamą tatą wujkiem, pzyjeżdżali na maliny, na rowery, na ciasto. My się wyprowadziliśmy, posprzataliśmy pusty dom. Przywieźli swoje meble, zachwycali się ile powierza światła i jak czysto.
Zamontowali swojego starlinka na naszym wysięgniku. Tydzien pozniej go zdemontowali i zamontowali na obejmach na kominie. Obok komina jest wywiewka systemu rekuperacji, dach jest stromy i sliski, nie ma za co złapać.

Wprowadzili się.
Miesiąc później zdjęcia mi śle że ma przeciek na ścianie. Rysuje mi ołówkiem rozprzestrzenianie się wody po tynku. Ale nie wpada na to że obok jest 20letnia czereśnia która właśnie zrzuciła wzystkie liście i część z nich zapchała rynnę.
Mieliśmy jeżyki więc do rur spustowych nic się nie dostaje, ale przepełniona rynna = woda na ścianie i w ścianie (dach bezokapowy). I tak dwa dni sobie lało a gość nie wpadł na to że to może rynna skoro strych suchy i dach cały nic nie cieknie...

Ok posprzątali rynnę.
Pojechałam tam w międzyczasie, wysięgniki pod anteny leżą obok domu zdemontowane.
Nie otworzyli mi drzwi, potem przepraszali że nie słyszeli bo odkurzali dokładnie strych.

Dwa miesiące ciszy, rurka powietrza od kanalizacji przepuszcza kondensat (plama na podłodze poddasza). Rozryli paroizolację i ocieplenie, jedna rurka wyskoczyła z drugiej i jest pół cm przerwy.
Zdjęcia, telefon, piszą co to jest i czemu cieknie i że wada ukryta. Panie 6 lat działało. nie było naprawiane bo paroizolacja nie była ruszana ani ocieplenie. Plamy nie było bo dokładnie w tym miejscu staliśmy rozmawialiśmy. I sami mówili że dokładnie odkurzali strych jak tam poprzednio byłam, plamy nie było bo jakby była to bym o tym usłyszała...

Proponuje im hydraulika bo akurat u mnie ma byc, laczysz 2 rurki z powrotem okejasz tasma i gotowe, ale nie
Tydzien pozniej wysyla mi gosc 3 strony grożenia i straszenia i on bedzie mial swojego hydraulika ktory bedzie patrzyl na rece mojemu zeby to bylo zrobione zgodnie ze sztuka

w tym momencie ja dziekuje za uwage, blokuje ich i moj radca im wysyla pismo.

Cisza 3 miesiace.
Zrobili opinie techniczna, zawolali wujka ktory kaze mi wymieniac cale ocieplenie robic elewacje od poczatku i wymieniac wszystkie obrobki dachowe za 225 tys
Opinia techniczna mowi o doszczelnieniu pasa podrynnowego i okolicy rynien i to wszystko

kurtyna.

Moje pismo plus zdjecia ma teraz 15 stron. Dobrze ze mam zdjecia i znam chalupke od podszewki
Magda70 11:38, 08 kwi 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Cześć Magda. Słaby czas. No ale trzeba przetrwać

Mnie to ostatnio wkurza, że ciągle coś...coś się krzaczy w tym życiu...
I niby człowiek wie, że musi myśleć pozytywnie - ale nie zawsze się da.

powodzenia K!
Kontonaogrod 11:41, 08 kwi 2026

Żebym jeszcze czuła się winna. Coś zaniedbałam, coś przeoczyłam, bo bym ich przecież nie okłamywała ani nie ukrywała niczego. Ale nie. Ci mi kit wciskają że wady ukrywałam

I mi wysyłają kosztorysy z dupy na kupę kasy nie mające nic wspólnego z niczym... heh

Generalnie to powinno być karalne, łącznie ze straszeniem przez takiego radcę prawnego. Przecież to jest osoba zaufania publicznego. A ta mi pisze że w przypadku utrzymujących się wad istotnych nieruchomości będą odstępować od umowy. Serio?

Nic tam nie ma istotnego ani nic co nawet zbliżyłoby się do tego... masakra. Najpierw muszą wykazać że wada istniała w czasie zakupu, a tak nie było. I że nic nie majstrowali sami a majstrowali. I że nie zaniedbali czegoś a zaniedbali - zamiast wymyślić ze rynna się zatkała i dlatego się woda leje to mi gość rysuje ołówkiem na ścianie zasięg plamy z wody

i teraz wysyła 3 zdjęcia takie same, komina obok którego wcześniej wylał wodę (teraz sobie tak myślę bo jak je dostałam to tylko się zdziwiłam że coś cieknie jak nigdy tam nie ciekło). Jeszcze żeby to umiejętnie zrobił - przy przeciekającej obróbce komina woda leje się od góry po kominie, a nie na podłogę obok komina
I nie przysłali żadnych innych zdjęć... ale kosztorys na chorą kasę już tak, z wywozem odpadów za 26 tys... zł i nową blachą na obróbki dachowe za 54 tys...

Tylko niestety trafiłam na jakichś młodziaków bez wstydu żadnego czy przyzwoitości.. którzy uważają że mają 5 lat rękojmi i mnie będą gnębić. Wszystko działało przez 5,5 roku naszego tam mieszkania a oni się wprowadzają i nie działa nic
Wafel 14:00, 08 kwi 2026

To wygląda na działanie planowe, wyłudzenie z premedytacją. Współczuję ci tych nerwów