Bardzo fajna lista sprawdzonych roślin, niektóre wręcz klasyczne połączenia ogrodowiskowe z tego powstaną. A Lady in Red co kupiłaś w zeszłym roku to dla nich? Czy może masz nowe źródło? Ja swojej jeszcze nie dorwałam. Jak z tym planem? Odzyskałaś?
Tu się dużo zadziało, ale nie wrzuciłam do wątku, jutro będą foty Większość roślin już posadzona. Jutro jadę pomóc w ostatnich nasadzeniach i skomponować najtrudniejszą rabatę pod oknem kuchennym. Jakoś te frontowe zawsze są chyba najwiekszym wyzwaniem
Rośliny są z wyboru właścicielki nowego ogrodu, niektóre spodobały sie u mnie, a inne w wielkim świecie internetu. Często był zimny prysznic, bo jedne z drugimi nie pasowały zarówno wyglądem, jak i warunkami glebowymi, słonecznymi, itp.
Moje były propozycje i z tego wyszedł plan i aż nie wierzę, że wszystko poszło zgodnie z planem
Lady in Red nie będzie w tym ogrodzie jednak. Nie mam nowego źródła i wyobraź sobie, że jedną trawę zasuszyłam dosłownie w garażu zimą. Czekam na jej "piękno" na swojej rabacie
Wrzucam plan narysowany odręcznie Na brązowo zaznaczone są rabaty oddzielone obrzeżem z kostki. Na zielono - tu będzie trawnik. Kropki na rabatach to drzewa i małe kropeczki na rabacie po lewej od wejścia do domu to małe drzewka. Jedna kropka na trawniku to też drzewo.
Użyte rośliny na rabatach dodam osobno. Dom zajmuje jak widać dużą powierzchnię działki, taras również, a nawet dwa są trzy zejścia z tarasu: z salonu, z biura i od frontu idąc ścieżką.
Przy tarasie są wielkie donice murowane.