Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ważne informacje dla wszystkich » Nowy ogród i ja jako pomocnik

Nowy ogród i ja jako pomocnik

MagdaLenka 14:38, 30 kwi 2025

A jakie wymiary ma działka? Wygląda na niedużą. Dom jest w zabudowie szeregowej czy wolnostojący?
Wiaan 14:45, 30 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
A jakie wymiary ma działka? Wygląda na niedużą. Dom jest w zabudowie szeregowej czy wolnostojący?

690 m2 działka, a dom wolnostojący, zajmuje sporą część. Jest to osiedle takich samych domów, na szczęście ogrody będą różne.

Moja działka ma 830 m2
edi75 08:20, 05 maj 2025

Anetka patrząc na zestawienie roślin to już mi się podoba
Patrycja_KG_Lu 12:04, 05 maj 2025

Wiaan napisał(a)

Ja to traktuję jak swoje, zaangażowałam się po uszy Tak wrzucę tylko został u inwestorów

Wiaan napisał(a)

Będą drzewa: brzoza wielopniowa, wiśnie Kanzan, platany kuliste, ambrowce GumBall, świdośliwa lamarcka, jabłonka Royality.
Zimozielone: żywopłot z laurowiśni tylko po jednej stronie, osłoniętej plus jodła koreańska, świerki na pniu, tuje kule Danica, żywopłotki cisowe.
Trawy: rozplenice różne, miskanty Gracillimus, Memory, Lady in Red, stipa, sesleria, hakonechloa
Kwiaty: Hortensje bukietowe, szałwia Deep blue, jeżówki, rozchodniki

Bardzo fajna lista sprawdzonych roślin, niektóre wręcz klasyczne połączenia ogrodowiskowe z tego powstaną. A Lady in Red co kupiłaś w zeszłym roku to dla nich? Czy może masz nowe źródło? Ja swojej jeszcze nie dorwałam. Jak z tym planem? Odzyskałaś?
Juzia 09:52, 13 maj 2025

Dzieje się tu coś?
Wiaan 10:33, 13 maj 2025

Juzia napisał(a)
Dzieje się tu coś?

Tu się dużo zadziało, ale nie wrzuciłam do wątku, jutro będą foty Większość roślin już posadzona. Jutro jadę pomóc w ostatnich nasadzeniach i skomponować najtrudniejszą rabatę pod oknem kuchennym. Jakoś te frontowe zawsze są chyba najwiekszym wyzwaniem
Wiaan 10:38, 13 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bardzo fajna lista sprawdzonych roślin, niektóre wręcz klasyczne połączenia ogrodowiskowe z tego powstaną. A Lady in Red co kupiłaś w zeszłym roku to dla nich? Czy może masz nowe źródło? Ja swojej jeszcze nie dorwałam. Jak z tym planem? Odzyskałaś?

Rośliny są z wyboru właścicielki nowego ogrodu, niektóre spodobały sie u mnie, a inne w wielkim świecie internetu. Często był zimny prysznic, bo jedne z drugimi nie pasowały zarówno wyglądem, jak i warunkami glebowymi, słonecznymi, itp.
Moje były propozycje i z tego wyszedł plan i aż nie wierzę, że wszystko poszło zgodnie z planem

Lady in Red nie będzie w tym ogrodzie jednak. Nie mam nowego źródła i wyobraź sobie, że jedną trawę zasuszyłam dosłownie w garażu zimą. Czekam na jej "piękno" na swojej rabacie
Wiaan 10:39, 13 maj 2025

Trochę Was tu trzymam w niepewności, ale to z braku czasu po prostu. Zwykle wracałam wieczorem z tamtego ogrodu i nawet fotek nie robiłam Poprawię się
Narsilia 11:07, 13 maj 2025

No czekamy jak na szpilkach na zdjęcia i opis realizacji
Wiaan 15:57, 13 maj 2025

Wrzucam plan narysowany odręcznie Na brązowo zaznaczone są rabaty oddzielone obrzeżem z kostki. Na zielono - tu będzie trawnik. Kropki na rabatach to drzewa i małe kropeczki na rabacie po lewej od wejścia do domu to małe drzewka. Jedna kropka na trawniku to też drzewo.

Użyte rośliny na rabatach dodam osobno. Dom zajmuje jak widać dużą powierzchnię działki, taras również, a nawet dwa są trzy zejścia z tarasu: z salonu, z biura i od frontu idąc ścieżką.
Przy tarasie są wielkie donice murowane.