Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ważne informacje dla wszystkich » Nowy ogród i ja jako pomocnik

Nowy ogród i ja jako pomocnik

Wiaan 18:49, 14 maj 2025

Dziś dzień z łopatą, jestem szczęśliwa

To była najtrudniejsza dla mnie rabata z ulubionymi roślinami Kasi, bo tak ma na imię właścicielka. Do tego wspólne sadzenie to była przyjemność

Wiaan 19:22, 14 maj 2025

Powyższa rabata jest od frontu pod oknem kuchennym, ale od ogrodzenia jest oddzielona ścieżką, która będzie miała płyty w żwirku. Po drugiej stronie ścieżki jest rabata wzdłuż ogrodzenia.
Na tej ze zdjęcia rośnie piękny klon palmowy, cudo po prostu. Jest też limonkowy klon Shirasawy i Judaszowiec Ruby falls.
Rabata jeśli chodzi o słońce jest podzielona na dwa trójkąty - jeden dużo słońca, drugi ma słońce do ok.13.00. Nasadzenia uwzględniają te warunki.
CD nastapi
Patrycja_KG_Lu 19:40, 14 maj 2025

Sadzenie wszystkiego w jednym momencie jest super, można wszystko poustawiać na rabacie w doniczkach. U mnie to zwykle zakupy na raty i dosadzanie mimo, że zazwyczaj plan nasadzeń jest od początku gotowy, gorzej mi zebrać rośliny w jednym momencie.

Dobrze, że niższe rośliny przewidziałaś w pobliżu pompy. U sąsiadów moich posadzili początkowo tuż przy wlocie/wylocie powietrza zbyt duży krzew, mąż mój jak to zobaczył to mało zawału nie dostał.

Dorodne te rośliny zostały kupione.
Judith 20:13, 14 maj 2025

Aneta, rabacisko z rozmachem .
Właściciele nie protestowali? Bo jak wiemy - początkujący ogrodnicy lubią wąskie paski przy ogrodzeniu .
Wiaan 20:49, 14 maj 2025

Patrycja Moja podpowiedź była taka, aby zrobić rabaty sukcesywnie mając plan, ale Kasia chce mieć wszystko i cieszyć się od razu Dzięki temu na tej rabacie kupiła wszystko z wyjątkiem gaury, jako coś kwitnącego na lato.
Inne rabaty też w komplecie

Posadzenie nisko to celowe działanie tak jak piszesz.
Dorodny to jest klon, trafił się podczas wspólnych zakupów reszta w szkółce z dobrymi cenami za ładne rośliny.

Wiaan 20:53, 14 maj 2025

Judith napisał(a)
Aneta, rabacisko z rozmachem .
Właściciele nie protestowali? Bo jak wiemy - początkujący ogrodnicy lubią wąskie paski przy ogrodzeniu .

Ha,ha no jest moc Właśnie właścicielka chciała taki charakter rabaty z dużą ilością host i azalii, bo to ona bardziej decydowała, choć mąż uwielbia ogrodowanie. Tu nie było mowy o samych paskach, bo się nie zgodziłam na pomoc
Wiaan 21:24, 14 maj 2025

Jeszcze raz spiszę całość co tu rośnie:

Strona z większym cieniem: klon palmowy czerwony, ale nazwy nie pamiętam hosty, azalie róż i biel, hakonechloa all gold, klon Shirasawy.
Strona słoneczna: judaszowiec Ruby falls, hakonechloa marca, kulki iglaste karłowe z igiełkami jak conica i kulki danica, które mają wprowadzić ład, zimozielony akcent, miękkość.
Do tego gaura jako zwiewna i ażurowa, dająca lekkość i będzie kwitła latem oraz jeżówka Pretty Parasols też delikatna i ażurowa w okolicy judaszowca. Wszystko spójne kolorem.
Jeśli coś okaże się niewypałem, bądź będzie duży rozrost, zrobimy korektę
Hakonechloa kupione po 10 zł
Wiaan 21:28, 14 maj 2025

Kolejna rabata ze Świdosliwą Lamarcką, która będzie podświetlona i wysypana korą.
Dodatkowo rosną szałwie deep blue, sesleria i trzy kulki iglaste karłowe. Trochę jak u mnie tylko inne trawy.

olciamanolcia 21:27, 25 maj 2025

Judith napisał(a)

No a w nich tuje
Wafel 16:45, 30 maj 2025

Pewnie towarzyszy ci dużo emocji, cały ogród na raz to spore wyzwanie Jako inicjatorka i założycielka rabat przed wjazdem na nasze osiedle czuję się teraz za nie odpowiedzialna jak za swoje dzieci Zaufało mi blisko 40 rodzin, więc cieszę się, że w miarę to teraz wygląda i większych strat roślin nie było a satysfakcja z pracy i efektów daje radość. Kibicuję zatem i podglądam efekty działań U mnie oczywiście założenia bardziej miejskie, musi się to samo utrzymywać, nawadniania nie ma, jedynie w razie długotrwałej suszy wsparcie wodą z domu sąsiada.