Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony świat

Zielony świat

Eupraksja 15:20, 19 wrz 2025

Liviaa napisał(a)
Myślę też nad rabatą przed wiatą. Wsadziłam wczoraj tam magnolię, dla której w sumie ona powstała

Pięknie pachnie...

Przepiękna ta magnolia, taki delikatny jutrzenkowy róż, zgodnie z nazwą <3 Ale chyba teraz nie kwitnie?
Liviaa 11:31, 20 wrz 2025

Cześć Ewo. Niestety to zdjęcie wiosenne po zakupie.
Liviaa 11:40, 20 wrz 2025

W tym roku niewiele cebulek kupię.

Hiacynty na tą zaczętą, niebieską rabatę. A czosnki chyba ładnie wyglądają z anabelkami, więc chyba pójdą na grabową.

Piękne te róże mi Lidka polecilaś... Już myślę że może tylko część pachnących mi wystarczy a jakąś kupię ze względu tylko na urodę
Patrycja_KG_Lu 12:45, 20 wrz 2025

Słyszałaś o późniejszych problemach z główkowatymi? Lepiej posadź jak Wiola w doniczkach.
Liviaa 13:20, 20 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Słyszałaś o późniejszych problemach z główkowatymi? Lepiej posadź jak Wiola w doniczkach.

Nic nie wiem...
Czyli są ekspansywne?
Patrycja_KG_Lu 14:24, 20 wrz 2025

Liviaa napisał(a)

Nic nie wiem...
Czyli są ekspansywne?

Wkleję Ci cytat od Hani.
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Te główkowate są podstępne. Sryliony cebulek przybyszowych potrzebują czasu na namnożenie. Ale jak już zaczną, to końca nie ma. Mam je nawet na podwyższonej rabacie podokiennej na froncie, gdzie nigdy żadnego główkowatego nie wsadzałam. Pewnie jakaś drobinka zaplątała się z kompostem i z jednego szczypiorku już jest kilkadziesiąt. Wobec tego gada nie mam żadnych ciepłych uczuć.

Czosnki główkowate da się wytępić, ale jest to praca na 2-3 sezony. Trzeba się zaopatrzyć w długą i wąską łopatkę. Te ich cebulki przybyszowe pojawiają się nie z boku jak to jest w przypadku innych czosnków, ale coraz niżej cebulki matecznej. Czasem są na głębokości 20-30 cm. Trzeba podważać ziemię wokół szczypioru i wybierać każdą 1-2-3 mm cebulkę. W tym sezonie miałam już tylko kilka szczypiorków. Cebulek nie można wyrzucać na kompost, bo są długowieczne.

A zauważyłaś, że w tym sezonie na forum nie było fotek z tymi czosnkami. Chyba w większości ogrodów poszły do redukcji. U mnie żaden nie zakwitł, choć jeszcze trochę szczypiorów błąka się gdzieś w bylinowych chaszczach.

ajka 22:03, 20 wrz 2025

Ja też bałam się róży i piwoni, bo naczytałam się, że trzeba je odpowiednio ciąć, odpowiednio posadzić by kwitły, zapewnić nie wiadomo jakie warunki. I co: róże szaleją, piwonie przybierają na masie i kwitną od posadzenia. Co roku coś dokupuję, a to róże a to kolejne piwonie Bez nich mój ogród byłby smutny. Dają mnóstwo koloru przez cały rok.
Liviaa 11:27, 28 wrz 2025

Dzięki Aniu za dobre słowo. Mam zamiar kupić ze 3-4 różyczki i zobaczę czy się polubimy
Liviaa 12:17, 28 wrz 2025

No i kurcze nie wiem co zrobić z tym czosnkiem .. mam gdzieś zapisane zdjęcie jak cała ich masa wyłania się ze stipy.. bajkowe.. więc jak je zobaczyłam to kupiłam i teraz nie wiem czy sadzenie w doniczce wystarczy? A jak przez te dolne dziurki przelezie?
Liviaa 12:23, 28 wrz 2025

Parę zdjęć z ostatnich dni

Dosadziłam trochę roślin do niebieskiej rabatki: przetaczniki, kocimiętkę i chyba kokoryczkę z własnych rozsad
Zobaczymy jak się będzie prezentować w przyszłym sezonie, bo na razie d.. nie urywa

Rabata przy basenie