Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony świat

Zielony świat

ewsyg 22:40, 16 lis 2025

Liviaa napisał(a)
Dzisiaj posadziłam i okopczykowałam. Na wierzch jeszcze trochę igieł przyniosłam.
Mam nadzieję, że będą rosły.. sadziłam wg wskazówek z załączonej książeczki, ale niestety dołów na aż 50 cm nie udało się zrobić, z powodu skalistego podłoża. Podałam mocno i teraz trzymam kciuki, żeby mimo wszystko było im dobrze u mnie

W tle widać zabezpieczoną na zimę magnolię i rząd prosa. Po bokach magnolii hibiskusy bagienne.
Na razie nic tu więcej nie robię. Na wiosnę będę myślała co dosadzic przed różami i po bokach. Może kocimiętkę, gipsowkę.. przydałoby się też coś zimozielonego.. tylko nie wiem co..

Mam róże Bailando i Karolinę. Różnią się wysokością, dużo niższa jest Bailando. Karolina pachnie, ale trzeba zbliżyć nosek do kwiatka. U mnie rośnie w rozproszonym słońcu. Ciemne kwiaty lubią być przypalane przez słońce i lepiej ich nie sadzić w pełnym słońcu. Bardzo podobają mi się jej kwiatu i zapach.

Czym owinełaś magnolię?
Liviaa 13:37, 18 lis 2025

Cześć Ewa,
No to mnie rozczarowałaś- specjalnie kupiłam dwie róże z kolekcji perfuma licząc na mocny zapach...
Magnolię obsypalam igliwiem i dołu , wbilam po bokach żerdki i jakieś 2-3 razy owinelam agrotkaniną białą. Mam nadzieję, że wystarczy. To pierwsza zima moich pierwszych magnolii, więc nie mam doświadczenia.