Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony świat

Zielony świat

ewsyg 22:40, 16 lis 2025

Liviaa napisał(a)
Dzisiaj posadziłam i okopczykowałam. Na wierzch jeszcze trochę igieł przyniosłam.
Mam nadzieję, że będą rosły.. sadziłam wg wskazówek z załączonej książeczki, ale niestety dołów na aż 50 cm nie udało się zrobić, z powodu skalistego podłoża. Podałam mocno i teraz trzymam kciuki, żeby mimo wszystko było im dobrze u mnie

W tle widać zabezpieczoną na zimę magnolię i rząd prosa. Po bokach magnolii hibiskusy bagienne.
Na razie nic tu więcej nie robię. Na wiosnę będę myślała co dosadzic przed różami i po bokach. Może kocimiętkę, gipsowkę.. przydałoby się też coś zimozielonego.. tylko nie wiem co..

Mam róże Bailando i Karolinę. Różnią się wysokością, dużo niższa jest Bailando. Karolina pachnie, ale trzeba zbliżyć nosek do kwiatka. U mnie rośnie w rozproszonym słońcu. Ciemne kwiaty lubią być przypalane przez słońce i lepiej ich nie sadzić w pełnym słońcu. Bardzo podobają mi się jej kwiatu i zapach.

Czym owinełaś magnolię?
Liviaa 13:37, 18 lis 2025

Cześć Ewa,
No to mnie rozczarowałaś- specjalnie kupiłam dwie róże z kolekcji perfuma licząc na mocny zapach...
Magnolię obsypalam igliwiem i dołu , wbilam po bokach żerdki i jakieś 2-3 razy owinelam agrotkaniną białą. Mam nadzieję, że wystarczy. To pierwsza zima moich pierwszych magnolii, więc nie mam doświadczenia.
Eupraksja 22:03, 18 lis 2025

Liviaa napisał(a)
Dzisiaj posadziłam i okopczykowałam. Na wierzch jeszcze trochę igieł przyniosłam.
Mam nadzieję, że będą rosły.. sadziłam wg wskazówek z załączonej książeczki, ale niestety dołów na aż 50 cm nie udało się zrobić, z powodu skalistego podłoża. Podałam mocno i teraz trzymam kciuki, żeby mimo wszystko było im dobrze u mnie

O rety, 50 cm dołek to faktycznie nie w kij dmuchał! Na pewno różom będzie dobrze mimo trudności z podłożem, no i bardzo jestem ciekawa jak Ci ta cudna magnolia zakwitnie, zakochałam się w niej <3 Szkoda, że u nas nie ma warunków na magnolie.
Liviaa 12:18, 25 lis 2025

O tak Ewo .. też czekam na wiosnę z niecierpliwością.
U mnie też Zagłębie zimna zobaczymy czy dadzą radę magnolie

A tymczasem Zima przyszła

ajka 23:56, 27 lis 2025

Ależ pięknie zielono u ciebie. U mnie za dużo liściastych i pusto zimą Muszę podosadzać koniecznie coś jeszcze zimozielonego. Trzymam kciuki za różyczki i magnolię, bo piękna.
Margo2 22:25, 06 sty 2026

Ja mam róże Mariatheresia.
Jestem nią zachwycona, chociaz nie pachnie. Jest zdrowa i jako jedna z nielicznych kwitnie u mnie prawie non stop.
Czy przy sadzeniu podcięłaś trochę korzenie?
Ja czasem skracam, bo nie jestem w stanie wykopać takiego wielkiego dołka
Liviaa 14:19, 10 sty 2026

Witajcie w Nowym Roku
Chyba wszyscy czekamy, co nam na wiosnę z ziemi wlezie

Aniu, właśnie też robiłam ten błąd, że sadziłam za mało zimozielonych i te nowe rabaty za domem były puste zanim ruszyły trawy i byliny. Nie lubię sosenek, cyprysików itp ale stwierdziłam, że jednak trochę ich trzeba mieć. Na razie wtykami gdzieniegdzie cisy, bo je akurat lubię.

Gosiu jeśli polubië się z różami i będzie im u mnie dobrze to pewnie pojawi się ich więcej. Już ktoś polecał tą różę, więc na pewno będzie wysoko na liście
Liviaa 14:23, 10 sty 2026

Trochę śniegu napadało, ale niezbyt dużo

Liviaa 14:24, 10 sty 2026

Dubelek