Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ranczo

Ranczo

anuska2507 22:15, 10 kwi 2026

Witajcie na moim Ranczu!
Na początek pokażę jesienny widok okolicy, gdzie czasem chodzę na grzyby

Nazwa wątku bynajmniej nie jest przypadkowa. Kojarzy się i z serialem, który bardzo lubię, i z tym, że jeszcze z 10 lat temu moi rodzice mieli tu hodowlę bydła. Teraz mam ambicję, żeby trochę odświeżyć ogród wokół mojego rodzinnego domu. Nie będzie to łatwe... Większość roślin była sadzona przypadkowo, bez żadnego projektu. Na działce rosną nawet 20-letnie owocowe drzewa. Sadziła je moja mama i na pewno nie zgodzi się, żeby je usunąć. Jest też mała rabata z różami, widoczna na zdjęciu. A więc pomiędzy te drzewa chciałabym wkomponować i zaprojektować rabaty, nawiązujące do wiejskich, bylinowych ogrodów.

Z boku działki od strony drogi (lewy bok działki na zdjęciu z geoportalu) chciałabym posadzić żywopłot – może być liściasty, zależy mi jedynie by był mało wymagający i mało obsługowy. Droga prowadzi na tył działki i dalej do lasu, więc jest mało uczęszczana.

Prawy, wschodni bok działki graniczy bezpośrednio z garażami, więc tu żywopłot nie jest potrzebny. Góra z zaznaczoną strzałką – to wejście i podjazd. Na dole, od południa, chcę odtworzyć widoczne na starszym zdjęciu ogrodzenie z furtką prowadzącą na gospodarczą część podwórka.

anuska2507 22:17, 10 kwi 2026

Nie zrobiłam jeszcze porządnego planu, więc na razie wrzucę tylko screena z geoportalu. Działka z z domem i ogrodem ma powierzchnię około 6 arów.
Liczę, że z Waszą pomocą uda mi się zrealizować mój plan

anuska2507 22:30, 10 kwi 2026

Widok na przedogródek

I na część za domem
Polon 08:57, 11 kwi 2026

Ania, nie bardzo mam czas dzisiaj pisać, tylko więc “zaznaczam”, że przeczytałam i będę myśleć
anuska2507 10:29, 12 kwi 2026

Zaznaczaj jak znajdę chwilkę to narysuję jakiś plan z wymiarami i rozmieszczeniem drzew, żeby było łatwiej planować.
Polon 22:03, 12 kwi 2026

Ania, no bez planu z zaznaczeniem co jest, to faktycznie trudno coś wymyślać.

Żywopłot ma być wysoki, czy niski? Wiesz coś o glebie, odczyn, czy przepuszczalna?
Może trzmielinę tam puścić? Zimozielona, niewymagająca, na tej siatce fajnie będzie się wspinać.

Rabaty między drzewkami owocowymi, to o tyle wyzwanie, że musisz mieć do nich stały dostęp, bo i ciąć trzeba i owoce zbierać.
anuska2507 21:07, 20 kwi 2026

Przygotowałam plan. 1 kratka to 1 m. Północ jest na górze obszar zamalowany na szaro to podjazd i ścieżki z kostki.

Furtka i brama oznaczają przejścia na sąsiednie działki, z których też korzystamy. Garaże przylegają do ogrodu ścianą bez wjazdu. Dobrze by było czymś je osłonić.
Zaznaczyłam istniejące drzewa. Wszystkie są owocowe, więc będzie szkoda je usuwać. No i nie wiem, czy Mamusia mi pozwoli
Na środku jest komb, czyli mała rabatka
Niestety niewiele wiem o glebie. Wydaje się przepuszczalna. Raczej niezbyt żyzna, bo już dawno nikt o nią nie dbał w tym miejscu. Kiedyś mieliśmy tu warzywnik, stąd to ustawienie drzew jakby w rzędach. Teraz na działce rozpanoszył się podagrycznik
Żywopłot nie musi być wysoki, ponieważ to głównie my korzystamy z drogi, więc nie mamy przed kim się osłaniać. Bardziej chodzi o to, żeby w miarę szybko stworzyć tło.

Zaznaczyłam też zbiornik na zboże, który prawdopodobnie zdemontujemy. Kiedyś był pomysł, żeby fundament, który zostanie, wykorzystać jako placyk lub altankę.

Proszę więc o pomoc w rozplanowaniu rabat
Patrycja_KG_Lu 08:17, 21 kwi 2026

Hej, a jakie są potrzeby? Jakie są moce przerobowe w dbaniu o to co się posadzi? Co z klasyką typu taras, altana, kompostownik, miejsce na kosze itp.? Ile rabat realnie chcecie i dacie radę o nie dbać za kilka lat? Jaki styl ogrodu i roślin się marzy właścicielom?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
anuska2507 10:23, 21 kwi 2026

Wiekszość z małej architektury nie jest potrzebna. Kosze stoją w innej części działki Warzywnik także. Funkcję tarasu spełnia wykostkowana nawierzchnia przed domem. Między domem a garażami stoi drewniana huśtawka. Można ją przenieść w inne miejsce,np. w cieniu drzewa.

Moce przerobowe są niewielkie - o ogród dba obecnie moja mama i ja, kiedy przyjadę. Mama ma styl kolekcjonerski czyli każdy kwiatek inny, każda róża w innym kolorze. Ja chciałabym to trochę uporządkować, np. jednolitymi obwódkami rabat. Część roślin chciałabym przenieść od siebie: seslerie, jeżówki, może szałwie, pysznogłówki. Drzew jest dużo, więc raczej potrzeba niższych pięter.
Polon 20:32, 21 kwi 2026

Ania, a co ma to Twoja Mama? Zgadza się na zmiany? Bo jak tam kury sobie chodzą, to może tak ma zostać jak jest?

Nasadzenia wzdłuż ogrodzenia chyba musiałyby być takie, które nie wymagają cięcia, chociaż może taka mieszanka krzewuszek, jaśminowców i jakieś niższe nasadzenia - może ostrogowiec, sieje się trochę, ale to by tu chyba nie przeszkadzało.

Przy garażu może wiciokrzew, jest trochę odmian.

Rabatę jakoś widzę chyba tylko przy domu, bo koło owocowych drzewek to raczej się nie da.