Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Byliny » Żurawka - Heuchera

Żurawka - Heuchera

Jagodaa 23:33, 25 wrz 2012

Piękna dziękuję.
Agacia 19:11, 28 wrz 2012

Wzbogaciłam się o kolejne żurawki

Dail's Strain

Palace Purple

Cylindrica czyli walcowata, to chyba typ, a nie nazwa odmiany... ?
Sebek 19:29, 28 wrz 2012

Masz rację - to jest z gatunków żurawek.
Ozz 13:08, 03 paź 2012

A ja powtórzę czyjeś pytanie o najbardziej ,,sprawdzone" odmiany żurawek, czyli takie, które co najmniej ze 3 lata u kogoś rosną. Jak się zachowują, jakiego stanowiska też ostatecznie wymagają.

Kupiłam kilka ,,nowych" odmian i tak czytam, że w większości są do cienia (Citronella, Tiramisu, Caramel)... mogę znaleźć im jakiś kąt, ale jak mam o nie dbać by ich co roku nie ,,wymieniać"?

(Dodam, że żelazne wg mnie to zwykła krwista i jedna z pospolitych/palace purple? jej odmian - przeżyły na balkonie zimę w plastikowych doniczuszkach, po czym przesadzone wiosną do większych rozrosły się w oczach i zakwitły)
Gardenarium 23:07, 09 paź 2012

Poczytaj art, o uprawie żurawek. Ja wiosną ścinam liście te najgorsze, warto, bo potem te nowe jak wyrastają to aż kipią i te stare wyraźnie gorzej wyglądają i tak trzeba ściąć. Lepiej wczesniej to zrobić.
Środek zostawiam.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow

Instagram Ogrodowiska
monika_krysa 22:21, 29 paź 2012

Witam.
Nie mam żadnego doswiadczenia w uprawie żurawek stąd moje pytanie. Kupiłam kilka odmian -chyba zbyt póżno bo wczoraj spadł śnieg i nie zdążyłam ich wysadzić z doniczek.Jeżeli będzie jeszcze ciepło i ziemia nie bedzie zmarznęta wysadzić je do ogrodu czy lepiej przezimować w doniczkach?Lepiej na dworze czy w domu?Jak mam postąpić zeby przetrzymać je ewentualnie do wiosny?Proszę o odpowiedż.Pozdrawiam
Gardenarium 00:10, 30 paź 2012

Lepiej wysadzić je do gruntu bez doniczek, dobrze ucisnąć ziemię i podlać. Powinny przezimować, bo raczej jesień wróci.

Instagram Ogrodowiska
monika_krysa 11:37, 31 paź 2012

Dziękuję,właśnie sprawdzałam pogodę i rzeczywiście powinno być jeszcze ciepło.Pozdrawiam
Igor 10:55, 23 lut 2013

Nie wiem czy można w tym miejscu, ale chciałem polecić wam sklep Lilie wodne,w tym roku mają wszystkie nowości żurawkowe np. serię malarzy "Picasso" "Renoir" i inne. Wiele odmian mają jako jedyni w Polsce więc warto zakupić.

Pozdrawiam
ZbigniewG 11:32, 25 lut 2013

Ozz napisał(a)
A ja powtórzę czyjeś pytanie o najbardziej ,,sprawdzone" odmiany żurawek, czyli takie, które co najmniej ze 3 lata u kogoś rosną. Jak się zachowują, jakiego stanowiska też ostatecznie wymagają.

mam takich kilka ale z nazwy to ta
Southern Comfort stanowisko piaszczyste z dodatkiem torfu, cień w godzinach 11-16

Ozz pozostałe bez nazwy możesz zobaczyć u mnie -właśnie wstawiłem