Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Martek 00:14, 29 lis 2011

Cebulowe sadzi się do grudnia mają tak niektóre zaznaczone na etykiecie szczególnie mowa o tulipanach
ewaglen 00:27, 29 lis 2011

Danusiu, gorąco Cię zapraszam do swojego ogródka na stronę 42. Zobacz, co ja tam nagryzmoliłam.....
Pszczelarnia 09:08, 29 lis 2011

Danusiu, AMBROWCA mi bardzo szkoda w tym ogrodzie. Bardzo.

Co do sadzenia , tykania się ziemi po 11. listopada (po św. Marcinie) albo w Adwencie - myślę, że te porzekadła ludowe piętnują postawę gospodarzy, którzy z niczym nie nadążali i u nich wiecznie wszystko z opóźnieniem było robione i w Wigilię np. jeszcze na gumnie pracowali (dla nieznających słowa "gumno" dodam, że "gumno" to część gospodarcza - hodowlana majątku). Pory roku oraz okresy liturgiczne (życia religijnego) wyznaczały rytm czynności gospodarskich.

Ogrodnictwo to jednak coś innego i czasy się zmieniły.
hanka_andrus 09:20, 29 lis 2011

Tak , masz rację,Ewo.Kto dziś na gumnie pracuje?Kombajn wymłóci,więc nie słychać odgłosów młócki, sieczkę się rżnie elektrycznie, a nie sieczkarnią, Luzik!
Jedynie absorbujące orka ,siew i zbiory. I to sprzętem.Takiego rolnika za pługiem nie widziałam już ho,ho,ile lat.
Elfik 17:31, 29 lis 2011

hanka_andrus napisał(a)
Takiego rolnika za pługiem nie widziałam już ho,ho,ile lat.

Haniu, nie chcę zaśmiecać wątku Danusi, ale służę zdjęciem z 2008 r. z mojego pola...
hanka_andrus 17:48, 29 lis 2011

elkatei napisał(a)

Takiego rolnika za pługiem nie widziałam już ho,ho,ile lat.

Haniu, nie chcę zaśmiecać wątku Danusi, ale służę zdjęciem z 2008 r. z mojego pola...

Wrzuć do mojego wątku,proszę! Bo dzieciom trzeba pokazać jak oracz wygląda.
Gardenarium 23:47, 30 lis 2011

Dzisiaj wstyd się przyznać, ale w ogrodzie nie tylko bukszpanowym robiła porządki po wichurze - Asia
Pograbiła liście, wyłowiła ze stawu, poucinała miskanty na froncie, bo nie chciałam ich zostawić na zimę. U mnie nie zdaje to egzaminu, bo leży potem w wodzie ten największy "Gracillimus".
A ja latałam "całym światem", nawet w kuriera się zabawiłam i zawiozłam Hani szpadelek do kantów

Instagram Ogrodowiska
Sebek 23:51, 30 lis 2011

Noo zaganiana jesteś nieźle skoro nawet na sprzątanie w ogrodzie czasu nie masz

W sumie taki miskant to dobry by był, aby go do jakiejś wazy na zimę włożyć?
Gardenarium 22:29, 01 gru 2011

Nie Sebku, był taki zmrożony, skulony jakby spalony. Zupełnie inaczej wyglądał w zeszłym roku, był miedziany A teraz taki brzydki, nie żałuję, że ścięty.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 00:29, 03 gru 2011

Dzisiejsza pogoda nastraja optymistycznie Było plus 9 st.
Miskanty ścięte

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies