Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

monteverde 00:15, 17 paź 2012

Weroniko to nie to samo tymianek inaczej pachnie i ma zdrewniałe łodygi, przynajmniej mój, który zimuje, bergenia też u mnie kwitnie pojedynczymi kwiatami, przymrozku u mnie nie było
barbara_kraj... 00:22, 17 paź 2012

weronika77 napisał(a)

Piękna ta różowa odmiana marcinków. Mam tylko niebieskawo-lawendowe.
Odpisałam o 'przymiotnie', zajrzyj.
weronika77 20:58, 17 paź 2012

Martek napisał(a)
Marto, sama muszę poczytać o macierzance i tymianku, bo nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.

Tymianek i macierzanka to dwie nazwy tej samej roślinki .
Ja mam tymianek,który tworzy małą krzewinkę ma listki ciemno zielone .Natomiast drugi variegatus o dwubarwnych listkach rośnie zadarniająco
Lubię zapach

Martku, już wiem, że to dwie różne roślinki.
Bogdzia 21:00, 17 paź 2012

Weroniko pozdrawiam serdecznie . Zawsze jestem na bieżąco u Ciebie choc nie zawsze coś piszę. Pozdrówka.
weronika77 21:12, 17 paź 2012

monteverde napisał(a)
Weroniko to nie to samo tymianek inaczej pachnie i ma zdrewniałe łodygi, przynajmniej mój, który zimuje, bergenia też u mnie kwitnie pojedynczymi kwiatami, przymrozku u mnie nie było

Dzięki za wyjaśnienie, też tak myślałam, choć żadnej z tych roślinek nie mam. Pozdrawiam.
Dzisiaj tak kwitnie chryzantema różowa (kwitnie tak od kilku lat).

eliza3 21:19, 17 paź 2012

Pięknie u Ciebie, zresztą o każdej porze roku. Muszę się dokładnie przyjrzeć Twoim rabatom, bo u mnie jakoś przestaje mi się podobać.... potrzebuję zmian Mogę podpatrzeć ?
weronika77 21:23, 17 paź 2012

Bogdzia napisał(a)
Weroniko pozdrawiam serdecznie . Zawsze jestem na bieżąco u Ciebie choc nie zawsze coś piszę. Pozdrówka.

I ja u Ciebie. A odzywam się, jak się nie mogę powstrzymać, zamiast och i ach.
Ostatnio podziwiałam tortowy kapelusz Gosi i Twoją poezję na ten sam temat.Ach !!!

Czasem też zrobię zdjęcie pt. kąpiel ptaków, ale Twoje są piękne, a moje takie.Pozdrawiam.
barbara_kraj... 21:27, 17 paź 2012

Bardzo ładna ta chryzantema!
Kiedyś, tych drobnokwiatowych miałam sporo w różnych odmianach kolorystycznych/od białych, poprzez kremowe, żółte, bordo i rude/ i w różnych terminach kwitnących. Na ogół były niezawodne, ale stopniowo likwidowałam, bo na uprawę warzyw się nastawiłam i miejsce mi potrzebne było
Potem się wszystko 'odwróciło' i na innych roślinach moje oko spoczęło, i w ten sposób chryzantem u mnie ci brak.
No, może z niewielkim wyjątkiem, taka rózowa się jeszcze zachowała, choć ze wstydem przyznam, że wcale o nią nie dbam Ale to sie zmieni!
Darooo75 21:47, 17 paź 2012

Witam cię Weroniko twój ogród jest przepiękny aż nie mogę się napatrzeć , kolorowy , uporządkowany , jak dla mnie ogród idealny . na pewno będę częstym gościem w twojej bajce. POZDROWIENIA
weronika77 17:53, 18 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Bardzo ładna ta chryzantema!
Kiedyś, tych drobnokwiatowych miałam sporo w różnych odmianach kolorystycznych/od białych, poprzez kremowe, żółte, bordo i rude/ i w różnych terminach kwitnących. Na ogół były niezawodne, ale stopniowo likwidowałam, bo na uprawę warzyw się nastawiłam i miejsce mi potrzebne było
Potem się wszystko 'odwróciło' i na innych roślinach moje oko spoczęło, i w ten sposób chryzantem u mnie ci brak.
No, może z niewielkim wyjątkiem, taka rózowa się jeszcze zachowała, choć ze wstydem przyznam, że wcale o nią nie dbam Ale to sie zmieni!

Basiu, ja też miałam jeszcze inne, do ostatniej zimy. Ta w pełni rozwinięta różowa przetrwała jako późno kwitnąca, a najpóźniej kwitnie ta łososiowa (padła po kilku latach), bordowa piękna zakwitała najwcześniej (ostatni raz w 2011r.).
Wypada się cieszyć żółtymi i różowymi.