Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

szczypiorek 23:52, 07 cze 2013

Witam serdecznie,
na hasło piasek wskoczyłam do Twojego ogrodu Vivo, a tu taka niespodzianka. To nie jest piach, pustynia, wydmy to po prosu Eden. Może dzięki Twojemu pięknemu ogrodowi uwierzę,że jest szansa na ogród na moim piasku. Gratuluję wspaniałych kompozycji i podziwiam ogrom pracy jaki wkładasz w pielęgnację ogrodu.
Pozdrawiam
ewsyg 00:22, 10 cze 2013

Witaj Wiwo. Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i mocno się podbudowałam. Ja niestety wody gruntowe mam nisko, więc suchutko u mnie, To nic dam rade. Piękne miejsce stworzyliście z mężem, przecudne, właśnie takie ogrody mi się podobają. Pozdrawiam Ewa
monteverde 00:45, 10 cze 2013

Vivo te piwonie przepiękne, też lubię z pojedynczymi płatkami pozdrawiam
Mathildis 01:06, 10 cze 2013

viva napisał(a)

Aniu, witaj
Tak pięknie piszesz o przyrodzie, ogrodach, i moim też, miło się czyta. Dziękuję.
Mamy to szczęście, że dzikiej zieleni mamy dużo wokół a i sami zadbaliśmy o to, by mieć zielone ramy.
Otoczenie za stawem już znasz ale nie pokazywałam jeszcze jednej ze stron, gdzie mamy posadzony żywopłot ze świdośliwy mierzący w tej chwili pięć może sześc metrów
To ta ściana zieleni na ostatnim planie.

Ślicznie. Wielowymiarowo.
viva 10:13, 13 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Też czekam. To cenny ogród na ogrodowisku.
P.S. Jak się sprawuje grusza Chanticleer?

Agnieszko, Aniu - monte jest wreszcie grusza Chanticler
Przezimowała bardzo dobrze, nawet troszkę kwitła. Ma około 4m wysokości ale korona bardzo wąziutka, mam nadzieję, że jak się zadomowi to rozwinie skrzydła. Na zdjęciu widać jakie ma spore przyrosty.
Jesienią utrzymuje bardzo długo liście.
Czekam na taki efekt jak przy szkółce Hajdrowskich.

http://www.hajdrowscy.eu/index_pl.html

viva 10:20, 13 cze 2013

Gabriela napisał(a)
Cudownie i są wszystkie kolory, ze smakiem zestawione. Bujność roślin urzekająca. Jesteśmy wyznawczyniami tego samego stylu.

Gabrysiu, tak jesteśmy obie podobnie kwiatowe tylko u mnie z tym stylem... ciągle coś naprawiam.

Ganeczek ukwiecony (Luise spisała się w tym roku), tylko na kawkę ciągle czasu brakuje.

viva 10:38, 13 cze 2013

popcarol napisał(a)
Viva, ale nam dawkujesz napięcie, tak po jednej fotce??? ech...
super ta swidosliwa, pokazesz z bliska żywopłot? Czy on jest bordowy?
Boskie piwonie, każda. Jakiś sekret hodowania piwonii drzewiastych? zdradzisz?

pozdrawiam serdecznie
Karolina

Karolino, świdośliwa jesienią jest żółto pomarańczowa, liście niestety bardzo szybko opadają.
Niedługo będą owoce to pokażę.

Sekretu uprawy piwonii nie posiadam żadnego. Ziemia w ogrodzie tak jak w tytule, dołki zaprawione kompostem i ziemią gliniastą dla przytrzymania wilgoci. Jesienią troszkę wapniowego nawozu a wiosną troszkę wieloskładnikowego. Niezbyt dużo, bo czytałam, że nie lubi przenawożenia. Na zimę okrywam igliwiem i agrowłókniną, doświadczyłam już, że u mnie pąki przemarzają (-35 ). Rosną dość wolno, na wielkie krzaki trzeba będzie poczekać. Wszystkie rosną na słonecznym miejscu.

Ta jest zawsze najbardziej ukwiecona, inne skromniejsze.

viva 10:51, 13 cze 2013

akanta napisał(a)

Vivo zgodnie z twoim życiowym mottem a także i moim,życie nie jest dla mnie obojętne głównie z powodu tego magicznego piękna natury.Czuję się z nią tak bardzo związana ,że moje doznania są wręcz ekstatyczne ....może jestem nadwrażliwa ale to szczęście albo dar bez niego nie umiałabym żyć.Podziwiam także żywopłot,piękne zestawienie tymbardziej jak sobie pomyślę ,że trzeba mieć nad nim kontrolę a pracy w ogrodzie jest sporo.Jak dajesz ze wszystkim radę.Tak pięknie wszystko wypielęgnowane.Zachwyca mnie każdy zakątek u ciebie.Życzę ci dużo zdrowia i siły no i bądz z siebie dumna !

Aniu, dziękuję za życzenia siły i zdrowia, bo mój ogród rzeczywiście jest bardzo trudno ogarnąć, bardzo mi się one przydadzą. Wiosna jest dla mnie ogromnie pracowita, wieczorem jestem tak zmęczona, że nawet nie mam siły na forum. Chciałabym tu bywać częściej. Widzę już jednak światełko w tunelu .
Aniu, czy mogę być dumna jeszcze tego nie wiem ale jestem na pewno jestem bardzo szczęśliwa w swoim ogrodzie.
Dla Ciebie różyczki, wiem że je bardzo kochasz.

viva 11:00, 13 cze 2013

Teraz już muszę uciekać, mam nadzieję, że wieczorem dam radę dłużej pobyć na forum.

Sezon różany rozpoczęty na dobre

agniecha973 11:02, 13 cze 2013

Ojej! Ale piękności!