Kochani, witam wszystkich miłych gości, dziękuję za tak wiele ciepłych słów. Piszecie, by opowiadać o swoim ogrodzie - no ja mogę o nim tak jak matka ślepo zakochana w swoim dziecku.
Małgosiu,brzozy trochę śmiecą, ale bez nich nie wyobrażamy sobie naszego ogrodu, liście grabimy dwa razy, pierwszy raz kiedy opadnie większość, a potem przed zimą poprawiamy, by nie zaszkodziły trawie.
Madlen na rabacie pod oknem widać głównie róże miniaturowe, niestety kupione bez nazwy, przed nimi żółte kwiaty wiesiołka missouryjskiego - jest tam w lecie patelnia, ale radzą sobie.
Jolu nad lawendą widać przekwitającą szałwie omączoną.
Danusiu kiedy tak pochłaniałam wszystkie wiadomości czytając Kwietnik, Ogrody myślałam - gdzie to wszystko kupić, tyle odmian, gatunków pięknych roślin, teraz przyszedł czas, że myślę - za co kupić, wszystko na wyciągniecie ręki do klawiatury.
Kiedy zaczynaliśmy zakładać ogród myśleliśmy sobie - posadzimy trochę iglaków, krzewów, założymy trawniki i będzie, bo cóż może urosnąć na takiej ziemi. Aha, mąż marzył o trawniku angielskim, był kiedyś w Anglii i w takim zakochał się - trawnik angielki na piasku.... A ja, jak mogłam myśleć, że wystarczą mi iglaczki, ja która kocham kwiaty, kolory, jestem wzrokowcem i gra kolorów, świateł robi na mnie ogromne wrażenie.
Trawnik angielki mamy jak jest mokra wiosna lub jak ubiegłoroczne lato, kiedy trudno było wykosić suchą trawę.
Nasz ogród żyje dzięki naszemu stawowi. Nad stawem mamy pompę ze studni głębinowej i silnik
trójfazowy, podają wodę do górnej części ogrodu. Część rur wkopaliśmy, a część węży jest na powierzchni i w czasie podlewania częściowo musimy przesuwać zraszacze, by podlać cały ogród (oczywiście tylko tę górną część, gdzie jest piasek suchy). Jednocześnie chodzi osiem pryskaczy.
Nasz majowy trawnik
Niestety te węże są widoczne na wielu zdjęciach, ale pracujemy nad tym jeszcze by je trochę ukryć, nie zwijając za każdym razem, bo nieraz jest konieczność codziennego podlewania.
i zdjęcie z dedykacją dla Danusi - Elfe w towarzystwie agapanta