Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II » Edycja postu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Madzenka 21:05, 03 maj 2012

Kupiłam Magical Moonlight i posadziłam dwa tygodnie temu
Trawki boskie!!!!! Co z tego, że zapiszę na liście chciejstw, skoro ogrodowisko deputat na najbliższe 10 lat wykupi
ana_art 21:05, 03 maj 2012

Danusiu zerkniesz do mnie?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-walka-z-ugorem?page=241#post_4
mam problem z cisem...
Loosiuu 21:05, 03 maj 2012

Danusiu, szkoda tak pięknego miskanta. Może to nawet lepiej...więcej miejsca na hortensje ;p w tym roku by nieźle powrastały na siebię. Może znajdzie się jakieś pnącze w tamto miejsce. Jakiś powojnik biały...?

Zazwyczaj cichutko siedzę i obserwuję, ale wydaje mi się, że ta trawka w tak dużej ilości lekko przytłoczy i oziembi tą rabatkę. Poprzednio zieleń optycznie powiększała to miejsce. Wiem, że wiele osób jest nią zachwycona i troche boję się sprzeciwiać, ale coś czuję żę ta trawka to jednak nie to. Tam są jeszcze żółte hosty i może się zrobić zbyt "ciapkowato". Wrzośce nie przetrwały, szkoda, ale ja bym był za tym żeby wypróbować bardziej jednolite kolory. Na zdjęciach jest to lekko rażąca biel, byćmoże inaczej jest na żywo. Lepsza byłaby ta
Albo żółte żurawki.
kasiula79 21:06, 03 maj 2012

Danusiu - dziękuję!
grembosia 21:18, 03 maj 2012

Danusiu, przypomnij mi proszę, czym obsypujesz rośliny? Ściągam agrowłókninę i sporą ilość kory, bo to nie ma sensu, chwasty i tak rosną na potęgę, już nie mogę sobie poradzić, a to dopiero wiosna. Dodam, że mam podmokłą glebę i rośliny pod tą agrowłókniną po prostu gniją, a chwastom nic się nie dzieje.
Gardenarium 12:41, 04 maj 2012

Roślinom podsypuję albo kompost z ogrodu mojej mamy, ale w większości próchnicą odkwaszoną, albo kwaśną w zależności od wymagań.

Ściółkuję korą, żwirkiem granitowym lub próchnicą (byliny i róże).

Instagram Ogrodowiska
malwes 12:45, 04 maj 2012

Danusiu - moja wisienka chyba nie zniosła dobrze transportu z centrum ogrodniczego i strasznie marnieje w oczach. Dziś ją będę wsadzać, chcę dac jej szansę - czy oprócz obfitego podlewania i czekania, masz może jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić aby jej pomóc przeżyć? Już ją polubiłam strasznie....
Ana 14:10, 04 maj 2012

Danusiu, czy masz może jakieś niezawodne sposoby na zwalczanie koniczyny w trawniku?? To gorąca prośba mojego M
A ja chciałam zapytać czy pod roślinki zamiast próchnicy odkwaszonej może być odkwaszony torf?
I czy mogę jeszcze przesadzać hortensje Annabelle i Limelight na inne stanowisko?
Pszczelarnia 14:41, 04 maj 2012

Danusiu, trawki holkusowe mollisowe piękne, wyłamują się z konwencji geometrycznej i ciemnozielonej. Nie dojrzałam, kto jest w kapliczce (jakaś MB)?
Sebek 15:46, 04 maj 2012

Ana napisał(a)
Danusiu, czy masz może jakieś niezawodne sposoby na zwalczanie koniczyny w trawniku?? To gorąca prośba mojego M
A ja chciałam zapytać czy pod roślinki zamiast próchnicy odkwaszonej może być odkwaszony torf?
I czy mogę jeszcze przesadzać hortensje Annabelle i Limelight na inne stanowisko?

Aniu - zobacz tutaj

Hortensje najlepiej przesadź jak jest chmurzyście i pada - czyli tak jak u mnie dzisiaj. Zaadaptują się spokojnie i będą rosnąć