Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II » Edycja postu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

finka 22:20, 03 mar 2012

Ależ dziś ruch na forum...ilu zalogowanych! Każdy chyba miał dziś inaugurację prac ogrodowych!
Martek 22:24, 03 mar 2012

anula_wn napisał(a)
a jakże !
dobrze, ze tuje są wysokie, bo jeszcze bym podglądała
Może czas coś ciekawego w nich wyciąć .Może małe kółeczko? Albo cos na kształt oka ,oka prroroka ))))))))))
Martek 22:26, 03 mar 2012

An jednego ci zazdroszczę .Jak ci się w polu nie chce nic robić to na pewno sąsiedzi cię zmobilizują ,a druga Kaśka i Wiesia .Także dobrze mieć jakieś wspólne ,sąsiedzkie hobby
Sebek 22:42, 03 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
I ja ponawiam pytanie o meble ogrodowe. Czy niczym ich nie impregunesz, nawet olejem bezbarwnym?
A jak tak Witek pryska myjką to roślinom nie szkodzi? Zawsze mam obawy, że nadamiar wody zaszkodzi roślinom jak szaleję z myjką na tarasie.

Po iglakach nie raz przejechałem taką wodą pod ciśnieniem i nic - a przecież odległość jest dobra - to tak jakby deszcz na nie spadł Raz wycelowalem przez przypadek w różę to tylko płatki wylądowały kilka metrów dalej - pęd został
Sebek 22:45, 03 mar 2012

AniaDS napisał(a)

Ale różnica .
Czy takie mycie wystarczy, żeby meble ogrodowe nie ulegały niszczeniu, jeśli są nie zaimpregnowane?

Aniu - i Ano za razem

U Danusi to działa - także wystarczy dokładne umycie i będą służyć długie lata

Ano - jeśli są zaimpregnowane ( a mebli z sosny nie wyobrażam sobie innych ) to wystarczy je spłukać z kurzu po zimie - na pewno mchu na sobie nie mają. I niech woda nie będzie pod dużym ciśnieniem, bo czasem nawet farba schodzi
ewaglen 22:48, 03 mar 2012

Widzę, że już na serio zabraliście się do pracy. Jestem w szoku! W taki ziąb!
Gardenarium 23:07, 03 mar 2012

U mnie było dużo na plusie. Bardzo ciepło.

Odpowiadam

Marzena2007 napisał(a)
I ja ponawiam pytanie o meble ogrodowe. Czy niczym ich nie impregunesz, nawet olejem bezbarwnym?
A jak tak Witek pryska myjką to roślinom nie szkodzi? Zawsze mam obawy, że nadamiar wody zaszkodzi roślinom jak szaleję z myjką na tarasie.

Myjka ciśnieniowa tym się różni od mycia z normalnego węża, że pobiera bardzo mało wody ale daje ją pod bardzo dużym ciśnieniem Dzięki temu bardzo łatwo się myje.

Nie mam mebli niczym zaimpregnowanych, nawet olejem, Kasia ma olejem i złazi jej teraz. Dlatego ja nie chciałam impregnować. Weźcie pod uwagę, że to meble tekowe czyli mogą stać na zewnatrz nawet 50 lat. Wykonuje się z nich okręty. Drewno nie przyjmuje wody, jest wysoko samoistnie nasycone tym olejem tekowym , po jakimś czasie drewno jak jest suche, ma srebrzysty kolor i o to mi chodzi właśnie.

Meble sosnowe dla przykładu rozpadną się po kilku latach, a jakby stały na deszczu to kaput po 2-3 latach. I muszą być zaimpregnowane.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:09, 03 mar 2012

Iglakom czysta woda nie szkodzi, przecież ta myjka myje tylko wodą, nic tam nie dolewałam. Dolewa się jak się myje samochód. Do mebli - czysta woda więc zaszkodzić żywopłotowi z tui nie mogła.

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 23:15, 03 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Iglakom czysta woda nie szkodzi, przecież ta myjka myje tylko wodą, nic tam nie dolewałam. Dolewa się jak się myje samochód. Do mebli - czysta woda więc zaszkodzić żywopłotowi z tui nie mogła.[/quote

Danusiu miałam obawy, że wysokie ciśnienie może zaszkodzić roślinom. Ale teraz z mniejszymi obawami będę czyścić taras.
Martek 00:28, 04 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Iglakom czysta woda nie szkodzi, przecież ta myjka myje tylko wodą, nic tam nie dolewałam. Dolewa się jak się myje samochód. Do mebli - czysta woda więc zaszkodzić żywopłotowi z tui nie mogła.

Ja też tuje myję takim sprzętem ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))