Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 10:28, 18 gru 2012

Bukszpan ma sporo szkodników i chorób, które go lubią. Przędziorki też do nich należą, ale trzeba po prostu pilnować a nawet zrobić profilaktyczne opryski. Na słońcu wytrzyma. Daj mu do dołka dobrej ziemi, żeby nie był zagłodzony, korzystne będzie także nawożenie dolistne florovitem wieczorem lub rano.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 10:51, 18 gru 2012

Danuś, kule czerwone na stole w śniegu przecudne. I wianki z czerwienią też. Produkuj - prosimy - nam zdjęcia rozsadowe i artykuły. One trzymają nas (mnie na pewno) w dobrej ogrodowej kondycji.

Ja już mam kilka pytań:
czy nieco starszą lawendę (taką 3-letnią) opłaca się przesadzić? Chcę zlikwidować jeden łan lawendy na rabacie.Widziałabym ją w zielniku.
Czy wiosną najpierw się nawozi trawnik czy usuwa chwasty (opryskiem). Logicznie chyba najpierw chwasty a nawóz to i tak na ciepłą trawę? Czy jak będzie usuwanie chwastów, to warto wertykulować na wiosnę? (pewnie zawsze warto). Chodzi o to, żeby się nie narobić jak wół.

Gosiniak 10:52, 18 gru 2012

Wielkie dzięki, jeden dylemat mniej Pozdrawiam przedświątecznie
Gardenarium 10:57, 18 gru 2012

Pszczelarnia - o rozsadach, sadzonkach będzie

Lawenda nawet starsza, jak była cięta - warto przesadzić, można ją trochę radykalniej przy tym przyciąć, no i sadząc odwracajmy wszystkie w jedną stronę, tak jak rosły na rabacie Bo inaczej jedna będzie do przodu, druga do tyłu, a trzecia w bok

Wiosną na trawniku wykonujemy wertykulację najpierw, potem oprysk na chwasty, a dopiero potem nawóz. Trawa zawsze szybko reaguje na nawożenie, zwłaszcza jak nie żałujemy wody.

Instagram Ogrodowiska
ana_art 11:11, 18 gru 2012

Danusiu idąc tropem zaśnieżone nie zmarzniętę, myślę że strat nie powinnam mieć. U Ciebie jest delikatna kołderka, u mnie ze trzy pierzyny i ciągle pada...
Milka 11:13, 18 gru 2012

Danusiu obejrzałam, chociaż u ciebie piękne zimowe scenerie; u nas plucha, brzydko, błoto, chociaż w nocy mrozik lekki chwycił, a rano szklanka!

czerwienie w śniegu zachwycają..
a remoncik w końcu się zakończy, sama frajda zostanie i kto tam będzie pamiętał o utrudnieniach;

artykuły są dla nas ważne i zdjęcia dają wiele pomysłów do kopiowania;
buziam
Pszczelarnia 11:14, 18 gru 2012

Na to odwracanie lawendy przy przesadzaniu bym nie wpadła. Dzięki wielkie.
anipla 11:18, 18 gru 2012

Może uda mi się na 1000 wskoczyć - jak tak to szybkiego 2 tysiąca Danusiu życzę żebyś szybko 3 wątek mogła założyć
Pozdrawiam Anita
Milka 11:18, 18 gru 2012

ja też, ale uważnie przeczytałam rady skierowane do ciebie Pszczółko
Kondzio 11:22, 18 gru 2012

Życze nastepnego 1000 czka Obyś nam dawała radość, zachwyt i duzo porad żeby każdy dzień był łatwiejszy i piękniejszy