Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

nieszka 20:58, 15 paź 2012

Zdecydowanie się za szybko kończą!
Chociaż wczoraj muszę przyznać że poleżakowałam troszkę. Czas najwyższy w sumie. Sezon się kończy
ewalm 20:44, 16 paź 2012

nieszka napisał(a)
A tak w kwestii skarpy przy tarasie i porad...
Mam problem z posadzeniem calulowych na skarpie. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać..
Nie dość że jest w tej chwili tak porośnięty że z miejscem na wbicie łopatki muszę się mocno przeciskać to jeszcze nie wiem jakie cebulki posadzić...
Niskie, botaniczne? Zwykłe? I w którym miejscu? Na samej górze chyba niższe jakieś?
No i czy tulipany czy coś zupełnie innego..?
Wiem że coś być musi, bo wiosną jak nie będzie traw, lawendy, rozchodników i róż będzie bardzo pusto.
Tak jak w chwili robienia rabaty...czyli tak:

HELP!

Lawendy nie znikną . A dałabyś jeszcze zdjęcie jak to wygląda w pełni rozkwitu, żeby porównać? Pewnie gdzieś wcześniej było, ale nie mogę znaleźć.
nieszka 21:24, 16 paź 2012

a coś takiego mam w pełni rozkwitu, coś nie mogę takie całej rabaty na zdjęciach znaleć...

ewalm 11:07, 17 paź 2012

nieszka napisał(a)
A tak w kwestii skarpy przy tarasie i porad...
Mam problem z posadzeniem calulowych na skarpie. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać..
Nie dość że jest w tej chwili tak porośnięty że z miejscem na wbicie łopatki muszę się mocno przeciskać to jeszcze nie wiem jakie cebulki posadzić...
Niskie, botaniczne? Zwykłe? I w którym miejscu? Na samej górze chyba niższe jakieś?
No i czy tulipany czy coś zupełnie innego..?
Wiem że coś być musi, bo wiosną jak nie będzie traw, lawendy, rozchodników i róż będzie bardzo pusto.
Tak jak w chwili robienia rabaty...czyli tak:

Nie, nie dawaj niższych na górze. Nie będzie ich widać jak usiądziesz na tarasie. A w maju to może już usiądziesz, bo cieplej.
Ja bym zrobiła ten obszar z rozchodnikami i jeżówkami w jakichś niższych cebulowych, szafirki albo tulipany Tarda, ale w jednym rodzaju - bo tam wiosna będzie płasko i niskie cebulowe będą widoczne, zresztą rozchodniki też widać, tylko takie małe "różyczki" z nich są. I te niskie cebulowe mozna przeciągnąć jeszcze kępami między lawendy
A między i przy cisach kolumnowych dałabym wysokie cebulowe, np. tulipany w mocnym, wyraźnym kolorze, a w cisach i między różami też wysokie albo średnio wysokie w tej samej gamie kolorystycznej tylko jaśniejsze. Albo zamiast tulipanów czosnki, takie wielkie kule między tymi pionowymi cisami byłoby widać a wtedy poniżej w tych roztrzepanych cisach (bo to cisy są ?) też czosnki, tylko białe kule albo przynajmniej jaśniejsze.

I może przy samych schodkach wcisnąć kilka kęp krokusów, na taką najwcześniejsza wiosnę, ale tuż przy kamieniach. A lawendę ładnie przyciąć w kulki, kopułki
Przetacznik 11:46, 17 paź 2012

nieszka napisał(a)
a coś takiego mam w pełni rozkwitu, coś nie mogę takie całej rabaty na zdjęciach znaleć...

jak to pięknie wygląda! nie wpadłam na pomysł łączenia rozchodnika z lawendą a świetnie się uzupełnia
i te schodki urocze bardzo mi się podoba
nieszka 12:21, 17 paź 2012

Ewa, z całą pewności usiądę na tarasie w maju, już w kwietniu będę go okupować
Właśnie chodziło mi to tą kwestię czy niskie czy wysoki. Jakoś moja wyobraźnia nie ogarnia tego tematu
Wpadłam na pomysł na obsadzenie tarasu z wykorzystaniem twoich sugestii. Będzie tak jakby w kształcie przekątnej fali. Te fiolety to wyższe tulipany, różowe nieco niższe i botaniczne na żółto zaznaczone.
Czosnków chyba tam nie wsadzę. Nie dość że kosz znacznie większy bo żeby był efekt to cebulek musiałabym dużo kupić a one najtańsze nie są. I jeszcze nie lubię tych zasychających liści czosnkowych...
A te niższe to cisy rzeczywiście

nieszka 12:23, 17 paź 2012

Przetacznik napisał(a)

jak to pięknie wygląda! nie wpadłam na pomysł łączenia rozchodnika z lawendą a świetnie się uzupełnia
i te schodki urocze bardzo mi się podoba

A dziękować, dziękować
Ale to nie wersja specjalnie przemyślana tylko zestaw ulubionych roślinek

ewalm 13:39, 17 paź 2012

no własnie, własnie - coś takiego, nawet myślałam też o fioletowych w dwóch odcieniach
bym tych jasnych dala tak, żeby było trochę więcej niż ciemnych, żeby ciemne były otoczone jasnymi

masz piękne rośliny Nieszko, popatrzyłam dzisiaj trochę w wątku.
Ozz 18:13, 17 paź 2012

Między samymi cisami chyba bym nie sadziła, bo docelowo się rozrosną i stworzą płaszczyk okrywowy, no chyba, żeby potraktować cebule między nimi jako dwu sezonowe.

Pomysł żeby było dużo jednego gatunku bardzo mi się podoba, bo da ładny efekt (najlepiej by wybrać tak, żeby okresy kwitnienia poszczególnych plam się ,,mijały" nieco wtedy efekt będzie na dłużej)
nieszka 20:07, 17 paź 2012

Ewa, już zrobiłm zakuy ale troszkę na szybko i nie jestem z nich zadowolona do końca.
Myślałam o takim efekcie:
http://cebulkikwiatowe.e-ogrodek.pl/oferta,14102,584379,kompozycja-purple-rain.html
Tylko że kupiłam tylko te fioletowe ciemne bo jasnych nie było. I dokupiłam coś takiego:
http://www.krokusy.pl/sklep/produkt/2315,tulipan-just-kissed
W sklepie wydawały się bardziej różowe niż czerwone...
I chyba będę szukać gdzieś jeszcze tych fioletowych a Just Kissed powędrują gdzieś indziej...

Ozz, tak troszkę je potraktuje dwusezonowo. Nie wiem zresztą czy o tych dwóch sezonach nie będą wglądały marnie i nie trzeba będzie i tak je wymienić..