Dziękujemy za miłe wpisy i komplementy

.
No i porównanie do ogrodów Alana Blooma bezcenne

Przyznam się bez bicia, że wykształcenie w kierunku projektowania posiadam, praktykę też (kilkunastoletnią), ale naszego ogrodu nie projektuję. W przeciwieństwie do ogrodu klienta mogę sobie poszaleć na żywo i to lubię najbardziej. Jesienią z tego szaleństwa powstał ogród z parterami bukszpanowymi - wszystko wyrysowałem na ziemi

. Jak go ukończymy to oczywiście wkleję zdjęcia. Niestety część obwódek z bukszpanu drobnolistnego mocno podmarzło podczas tej wrednej zimy. mam nadzieję, że nie będziemy musieli ich wymieniać

.
W tej chwili zagospodarowujemy też 4 część ogrodu i mamy nadzieję wiosną się z nim uporać.
W sumie będą :
- stary ogród - około 25 arów
- ogród traw - około 17 arów
- ogród parterowy (wzbogacony o duże bylinowe rabaty - około 4 arów
- ogród bylinowy z częścią śródziemnomorską (jukki, opuncje i te klimaty) - około 7 arów
Pewnie potem coś nowego wymyślimy

Porządki wiosenne już prawie skończone (w ogrodzie), a jest co sprzątać

. Cebulowe masowo wyłażą z ziemi. Mam tylko nadzieję, że tej wiosny nie będziemy mieć - 10 c w maju. Tak było rok temu 3 maja - to był kataklizm, bo zmarzło prawie wszystko, a wiele roślin już nie odbiło. Straciliśmy między innymi naszą sosnę himalajską (miała już 5 m), kilka gatunkowych brzóz i klonów. Straty w szkółce były jeszcze gorsze, bo większość krzewów zmarzła do powierzchni ziemi w doniczce ! Było, minęło i niech nie wraca !
Nie będę więcej marudził

Wstawię jeszcze trochę fotek

nasza tajemna ścieżka, w drugą stronę jest wyjście z ogrodu do szkółki

Schody do ogrodu traw i wspomniany już wcześniej rejon śródziemny

, roboczo zwany tropikiem. Schody są w południowej skarpie i latem można tam udaru dostać. Rosną tam jukki, trytomy, wilczomlecze, lawendy, ostnice olbrzymie, turzyce nowozelandzkie, kariopterisy i wiele innych. No i przesiadują tam jaszczurki