A na zimę zostawiasz te kompozycje w donicach? Ja dziś kupiłam wrzosy i wsadziłam w donicę razem ze stipą. W innej donicy posadziłam jałowca i dąbrówkę
zmieniłam w donicy kompozycje i ta żuraweczka została tu królową
a moje funkie pogłupiały jedna dawno kwitla a druga zaczyna
Praying Hand - liście ma wąskie i raczej jest lepsza do donic niż do gruntu bo trzeba patrzeć na nie nie aż tak do ziemi
a różnie - w tych skrzyniach to już 3 rok mam i zurawkę i trawkę, wrzosy w ub roku mi wytrzymaly ale wiadomo jaka zima
jak mi zależy to nawet w grudniu przesadzam do ziemi i do donic idą gałązki sosny np z wrzosami a potem dekoracje świąteczne
pod koniec listopada albo wcześniej stipę przesadź bo nie wytrzyma, dabróka raczej wytrzymała i jałowiec chyba też - czasem niestety te dekoracje tylko sezonowe
mi jednak żal i zawsze coś przechowam
w tych skrzyniach siedzi to już kilka lat - iglak, trzmielina na pniu
Sadzonki stipy dostałam od naszej ogrodowiskowej JoasiCzęść posadziłam do gruntu na rabaty, a część mam w plastikowych doniczkach. Te z donic mam wysadzić na rabaty? i na zimę jak je zabezpieczyć? Miałam też turzyce bronzity na rabatach i mi zmarzły
no i młode stipy też lubią sprawić psikusa - jak chcesz to te doniczki zakop do ziemi ale nie mokrej gliniastej i dla pewności okryj korą, gałązkami
te w plastikowych doniczkach możesz jeszcze wcisnąć do kompozycji do donic, a za miesiąc dwa wyciągniesz taką doniczkę i zakopiesz - wszystko zależy od pogody kiedy się zima zapowie.
jak zaczyna się wiosna jest tyle roślin typu hosty,paprocie, parzydło, tawułki - to dla mnie tak swojsko a żurawki kojarzą mi się z całymi szpalerami i kolorowymi plamami w ogrodach formalnych a w moim bajzlowniku niekoniecznie choć mam ich trochę rozrzuconych po ogrodzie i bardzo je lubię jednak to są pojedyncze gdzieś wtulone małe plamki a nie cale zarośla które dają efekt
za to jesienią zachwycam się ich kolorami i doceniam ale jak zwykle pojedynczo