Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Madzenka 20:55, 10 wrz 2014

Klimatycznie się w ogrodzie zrobilo
Gabriela 21:11, 10 wrz 2014

mira napisał(a)
miskant Gracilimus jest urokliwy - zachwycam się nim pierwszy sezon

Bosko, nie mogłam dooglądać do końca, żeby nie skomentować.

Skoro Cię zalewa, pomyśl o odprowadzeniu wody fachowymi rurami, same dołki nie pomogą. Szkoda roślin.
mira 21:28, 10 wrz 2014

Donia72 napisał(a)
Ale u Ciebie pięknie

miło mi czytać tak miły post zwłaszcza jak lalo i wiało i ogród zasypany troszkę liscmi porażonymi bo te lecą pierwsze - akcja spadający liść rozpoczeta

mira 21:31, 10 wrz 2014

paniprzyroda napisał(a)
Chwilkę posiedziałam na huśtawce

tylko dlaczego tak późno nic nie widać no może moje świecznice nie bez powodu tak nazwane

mira 21:33, 10 wrz 2014

Kondzio napisał(a)
super nacieszyłem oko

to dobrze - misja spełniona

jest tak mokro że u mnie pod sosnami jest zielono a o tej porze już było raczej brązowo

mira 21:38, 10 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mirko, w Benexie (pierwszy raz w życiu). W Janinie i innych hiper i super-marketach. Zrobiło się tego ok. 1300. Ale część przeznaczyłam do innego ogrodu, tyle tylko, że ja to muszę wsadzić.

Uważam, że ule nie przeszkadzają dzieciom. Jeżeli dzieci nie przeszkadzają pszczołom (czytaj: nie wkładają kijków w wylotki). To tak jak sadzenie cisów i berberysów w ogrodach, gdzie są małe dzieci. Kwestia wychowania dziecka. Dzieci nie są głupie. Równie dobrze można by nie mieć kuchenki gazowej w domu, bo dzieci. Albo okien i parapetów.
Trzeba tyko umiejętnie taki ul ulo-kować w ogrodzie. Najlepiej 3 ule, bo jeden to za mało i nieekonomicznie.

Zdarzają się takie "wredne" rodziny pszczele - nie dają miodu, żądlą i są dokuczliwe. Wtedy wymienia się (podaje się im) matkę a czasami nawet likwiduje taką rodzinę pszczelą.

Tak to jest rozsądne wytłumaczenie z pszczołami - pozostaje widzę przyswoić i to sporą no i nie wiem czy mój ogród nie za maly

Ciekawa jestem jak zakupy w Beneksie się udadzą oby ok bo ja mam kiepskie doświadczenia - Lucyfery nie zakwitły - sporo cebulek no i inne tam ale to może za wczęśnie kupowałam i przesuszone jakie stare mi sprzedali
a Insekta znam zakupy bogate zrobione
mira 21:43, 10 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Mira, nacieszyłam oczy, ale pięknie!
Ewo, 1300 cebul? wow... biedne Twoje ręce! u mnie żadne sadzarki nie zdają egzaminu, glina, twardo..
pozdrawiam!

Jak milo Karola że się zjawiłaś.
Ja też nie ogarniam 1300 cebul choć jakby wykopać odkrywkę i tam ulokować 300 krokusów za jednym machem to by szybko poszło a tulipki uff no ale do grudnia coś w ogrodzie trzeba robić hehe

te z Insekta były ok ale ja sadzę w koszyczki i się z tym męczę strasznie - za to potem wykopać idzie łatwo
Mata Hari
mira 21:45, 10 wrz 2014

Marzena2007 napisał(a)
Klimatycznie się w ogrodzie zrobilo

Jesień takie klimaty wprowadza

mira 21:50, 10 wrz 2014

Gabriela napisał(a)

Bosko, nie mogłam dooglądać do końca, żeby nie skomentować.

Skoro Cię zalewa, pomyśl o odprowadzeniu wody fachowymi rurami, same dołki nie pomogą. Szkoda roślin.

już pomyślałam fachowcy byli i zrobili wycenę 1.800 a my dalej dumamy rowy wykopane tera deszcze ale już chyba tak nie leje i rowy z małą wodą

no a skoro w tym temacie i szaro i buro to seria zdjęć nieciekawych

mam taką glinę

rowki

rowy

mira 21:59, 10 wrz 2014

i zmieniam klimat na cieplejszy

temat żurawki/ żuraweczki - zwykle wiosną i latem te rośliny aż tak mnie nie kręcą i wydaje mi się że do mojego ogrodu nie pasują,

ale mam je to tu to tam nawet rozmnażać się udaje, ale jak nadchodzi jesień to już łakomie się za nimi rozglądam

ta z lata stale siedzi w donicy

ta nawet zimę w skrzyni przetrwała

a ta żuraweczka nowiutka i całkiem jej kolor mnie zauroczył i taka wielka kępka

Brass Lautern