Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej

RamzesXXXII 17:33, 04 maj 2023

Witam serdecznie,

Proszę o radę bo nie wiem co mam zrobić, mam na podwórku ziemię torfową w miarę rozłożoną. Nie wiem czy ona nadaje się na trawnik to pierwsze, wiec tu proszę o pomoc.
Druga sprawa to po deszczu robi się strasznie "bagiennie" - wczoraj mocno padało prawie cały dzień i dzisiaj jest taki efekt..
Nie wiem co z tym już robić... Proszę o radę.

PS. Proszę nie zwracać uwagi na obsunięcie przy zbiorniku.

MASZKA1987 22:31, 05 maj 2023

Witam,
Proszę o poradę.
Na terenie od dewelopera ,przyszłym ogrodzie, mam chwastogród .Planuję założyć trawnik .Chciałbym wszystko potraktować roundupem ,wygrabić ile się da i nawieść przynajmniej z 10 cm gleby ,ponieważ jest duży brak gleby w stosunku do podmurówki.Następnie przeprowadzić proces zakładania trawnika. Moje pytanie jest takie ,jeśli wszystko co rośnie już umrze po roundupie ,czy powinienem ziemię przekopać ,potraktować glebogryzarką ,czy poprostu wygrabić i zasypać nową ziemią ?Mam obawy ,że przekopanie może uwolnić nasiona chwastów.
Proszę o pomoc, pozdrawiam i z góry dziękuję.
Mateusz
Mary 07:34, 06 maj 2023

Przekopanie może uwolnić nasiona chwastów. Ale z drugiej strony zasypywanie ubitej po budowie ziemi nową ziemią bez połączenia tych warstw to może być zły pomysł, szczególnie jeśli masz glebę, w którą woda słabo wsiąka. Tylko jak to przekopywać, gdy w glebie jest trucizna w postaci roundupu? Nie mam pojęcia jak to zrobić.
Nowa nawieziona ziemia pewnie też będzie miała chwasty. No chyba, że to będzie ziemia od producentów podłoży.
Junioor 18:41, 22 cze 2024

Dzień dobry
To mój pierwszy post i jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo, dlatego proszę o wyrozumiałość
Mam mały ogródek przy bloku mieszkalnym, 24m2 trawy, odebranym 2 lata temu od dewelopera.
Trawa z rolki, podłoże baardzo gliniaste i twarde.
Pada od kilku dni a mam problem z wbiciem się w glebę areatorem.
Mam kilka pytań:

1. czy po podziurkowaniu całego trawnika powinienem czymś te dziury zasypać?
Jeśli tak to czym? piaskiem? jakim? Czy mieszanką piasku i czegoś jeszcze? ile tego kupić na 24m trawnika?

2. czy to dziadostwo - areator - sie czymś ostrzy? Ta ziemia za rzadko wypada z niego, więcej wbijam tej kliny/ ziemi niżej, niż wypada.

3. Na widocznych zdjęciach są 2 placki ziemi. Tydzień temu wykopałem z nich koniczynę, uznałem że skoro tylko tyle jej mam to wykopuję. Tyle że trawę i koniczynę wyrzuciłem, przekopałem tą glinę wyrzucając większe kawałki, pozostałe się skruszyły, dosypałem ziemię do kwiatów (chyba niezbyt rozsądnie) i posiałem trawę - pierwsze kiełki już są, malusie na razie.
Trawę którą posiałem:
24garden mieszanka R-1 renowacyjna (nasiona + nawóz + nawóz stop mech)
skład:
Życica trwała - Lolium perenne): 60%
Kostrzewa czerwona - Festuca rubra): 25%
Kostrzewa trzcinowa - Festuca arundinacea): 10%
Kostrzewa szczeciniasta - Festuca arundinacea): 5%
Zostawić? czy przeorać na nowo i wsypać coś innego?

4. W tym roku zostawię w gruncie rzeczy trawnik taki jak jest.
W przyszłym chyba wezmę się za niego porządnie i założę nowy
Co najlepiej zrobić? Od czego zacząć?
Przekopać całość, wybrać trawę i glinę i dosypać nowej ziemi?
Jeśli tak to jakiej? Czy coś jeszcze?
Jakiego rzędu są to koszty jeśli chodzi o mój 24m trawnik?

Bardzo dziękuję za pomoc
pozdrawiam

LIDKA 21:57, 22 cze 2024

Na 24 m2 to ja bym położyła sztuczną trawę. Taką porządną co wygląda dobrze. Koszt jest raz.

Jak chcesz sobie ryć czytaj pracowač na trawniku to powinno się rozliźnić nieco glinę. Piaskiem i kompostem na głębokość szpadla.

Na zbitej glinie czasem woda stoi.
Ale generalnie glina to dobra ziemia.

Łatać dziury np po koniczynie można ziemią z worka byleby to nie był torf. Bo on szybko wysycha i robi się zbity.

Dziury po aeratorze ja bym zasypała piaskiem.

Własnie wyrzuciłam 150 m2 trawnika.
Tez mam ogród na glinie.

Junioor 07:55, 23 cze 2024

Dzięki za odpowiedź
Sztucznej nie zrobię ale chyba pójdę na łatwiznę i dam z rolki. Wcześniej przekopie, dam piasku i ziemi na to rolka. Ale to za rok

Dziury zasypię piaskiem jak radzisz.
Pokaż zdjęcia z etapów prac na Twoim nowym-starym trawniku.
Pozdrawiam!
LIDKA 08:09, 23 cze 2024

Choć na mój wątek to zobaczysz. Tam relacje na bieżąco.