Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

butterfly 22:49, 28 sty 2013

Witaj Aga!!!

No mówie, że wiosne czuję!!!!
taka mam ochotę już zamawiac roslinki....

A ja jeszcze na sankach nie byłam z górki pozjeżdżać....
magnolia 22:54, 28 sty 2013

no chyba trzeba iść spać jednak.

fajne rzeczy ma ten Marek z allegro, tylko nieopisane dobrze, trzeba szukać opisu odmiany, wysokości itp.
jarzmianki niedrogie, bodziszki super- ma biokovo, jestem nimi zachwycona, i tawułki też.
To napisz jutro co wymyśliłaś. Ja wpadnę ale jestem z chorym synem, więc nie będę od rana.
butterfly 22:58, 28 sty 2013

ja jestem napalona na jeżówki......ma pare bardzo ładnych (kto by pomyślał - ja ich kiedys nie lubiłam......hmmmm)

Bodziszki tez super - a ma ten czerwony, który polecasz? ten kwitnacy na rózowo, do zadarniania?

DUUUUzo zdrówka dla synka (ja od 3 tyg nie moge wyjść z zapalenia oskrzeli....)

Dobrej nocki
magnolia 23:03, 28 sty 2013

ma, i to fajna odmianę- kolor jak u gatunki, ale pokrój bardziej zwarty- max Frei

Jeżówki tez straszzzznie lubię.

Pa, pa
butterfly 08:54, 29 sty 2013

P. Marek odp. że zapłata w marcu - nie namyslając sie długo kliknęłam na jarzmiankę - 20 szt. Alba

Bodziszek Max Frei.... ile ja bym go musiała wziąć....pewnie z 50 szt, strzelam w ciemno, nosz kurcze, że tez ten snieg misi lezec - zaraz bym pobiegła do ogrodu wyliczać
On rozrasta sie bardzo, w sensie, czy trzeba go gęsto sadzić?

Jeżówki podobają mi się z tymi natroszonymi łepkami 'Double Decker', 'Pink Double Delight', ale i 'Green Jewel' też jest cudna...

Musze jeszcze zdecydowac się na funkie - chciałabym dosadzić do tej rabaty z brzózkami - zawsze myślałam o 'Fire and Ice' ale u niego na zdjęciach nie wygląda tak fajnie...

już wiem, bo to nie ta funkia - ma źle podpisane zdjęcia
na tamtą rabatę pasują mi hosty z bielą
butterfly 09:13, 29 sty 2013

Ok, czas zabrac się za falistą rabatę
jak się ciesze, że rozwiałyście moje wątpliwości i nie będę się meczyć czy nie lepiej by wyglądała inna linia - zostaje fala

Pozostaje wybrać roślinki i je poustawiać

1) - myślę, że roślinami powinna nawiązywać do rabaty sąsianiej - dla przypomnienia rosną tam hortensje Silver Dollar i Everbloom (Blue Wonder), świerki serbskie, łan runianki i łan hacone, do tego kule bukszpanowe.
Przed łukiem pasy turzycy i żurawek

2) na pewno chcę carex the Beatles - tyle fajnych rzeczy o nie j ostatnio przeczytałam że must have

3) na pewno tez żurawki

4) cos przydałoby sie wyższego, ale.... no właśnie...
to jest zdjęcie zrobione z okna w kuchni - gdzie bym nie posadziła cos wyższego to zasłoni mi widok na furtkę...

5) szary mur z kostki świetnie komponowałby się z różami w bladym różu i do tego lawenda.... mhhhh, miodzio... ale....
nie da się posadzić niczego tak blisko muru - był tam rów na szerokość ok 0,5 m, a ze cały czas tam stała woda po zimie i w czasie większych deszczów to musieliśmy cos z tym począć.
Zasypane sa tam rury odprowadzające wodę i jak widać wyłożone włóknina (pomysł M., nie wiem jakie zadanie ma to spełniać....) i całość zasypana czystym piaskiem...

6) to jest zdjęcie ja stoje w furtce - może źle kombinuje - ale czy nie pasowałoby tu cos reprezentacyjnego...?

agniecha973 10:10, 29 sty 2013

Dobrze kombinujesz, ale kto to ogarnie
Edit: tzn. chyba się domyślam kto
magnolia 10:28, 29 sty 2013

butterfly napisał(a)
P. Marek odp. że zapłata w marcu - nie namyslając sie długo kliknęłam na jarzmiankę - 20 szt. Alba

Bodziszek Max Frei.... ile ja bym go musiała wziąć....pewnie z 50 szt, strzelam w ciemno, nosz kurcze, że tez ten snieg misi lezec - zaraz bym pobiegła do ogrodu wyliczać
On rozrasta sie bardzo, w sensie, czy trzeba go gęsto sadzić?

Jeżówki podobają mi się z tymi natroszonymi łepkami 'Double Decker', 'Pink Double Delight', ale i 'Green Jewel' też jest cudna...

Musze jeszcze zdecydowac się na funkie - chciałabym dosadzić do tej rabaty z brzózkami - zawsze myślałam o 'Fire and Ice' ale u niego na zdjęciach nie wygląda tak fajnie...

już wiem, bo to nie ta funkia - ma źle podpisane zdjęcia
na tamtą rabatę pasują mi hosty z bielą

Bodziszek czerwony, sam gatunek sadzi się co 40 cm, rozrasta się szybo i ładnie i sieje sie wokół siebie, więc uzupełnia sobie sam 'dziury'. A czy odmiana Max Frei te ztak się sieje, musisz zapytać producenta. jeśli tak, to po sezonie możesz sobie uzupełnić wszelkie niedobory siewkami, albo podzielić kępy, bo super przyrastają.
butterfly 10:33, 29 sty 2013

Własnie w tej minucie namierzyłam go na IBRO - ale i tak nic mi to mnie nie da skoro snieg lezy... chyba że cos wylicze z tych moich niby projektów....
agniecha973 10:34, 29 sty 2013

A to miałam nosa! Nie radząc się nikogo kupiłam na jesień w promocji tego bodziszka Max Frei. Małą ilość, ale będę dzielić, ja cierpliwa jestem.