Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Borbetka 15:01, 28 maj 2014

Sebek napisał(a)

Kwitnących nie dzielilem, ale jeśli musisz to na pewno pozbądź się kwiatostanow, żeby się jeszcze bardziej nie trudzily Oberwalbym też część dolnych liści, by na nie też nie marnowaly sił No i dbaj o wodę dla nich

Dzięki Sebek, nie pomyślałam o kwiatostanach. Trochę mi szkoda, bo lubię je. Muszę się zastanowić jednak.
anna_g 15:06, 28 maj 2014

Sebek napisał(a)

Przywrotniki rosną jak głupie - od Alinki dostałem w 2012 wielką sadzonkę - teraz mam takich sadzonek kilkanaście Te potttfory zarosły mi róże i inne byliny - nawet świerki pochłonęły
D
om na szczęście możemy zmieniać i ciągle to robimy, bo co chwilę coś wymaga remontu - taki już urok starych domów

No toś mnie pocieszył.... Jakoś nie pomyślałam że one takie szalone Zobaczymy co będzie...
ewakatowice 16:05, 28 maj 2014

Twój ogród taki wymuśkany
czekam na tegoroczne zdjęcia hortensji

ściskam
jula81 16:25, 28 maj 2014

Sebastian.. jako doświadczony ogrodnik hortensji Silver Dollar ( i nie tylko oczywiście ) mam jeszcze jedno pytanie ... i już ostatnie (chyba ostatnie ) i więcej Cię nie bedę zamęczać Chcę Ci pokazać zdjęcie (jedno moje a drugie zapożyczone z forum ogrodowisko) a Ty mi doradź. Mam posadzone pod płotem tuje i chce je w ten sposób zagospodarować co na tym zdjęciu zapożyczonym.
Rozplanowałam sobie sznurkiem szerokość na jaką muszę ściągnąć trawę wokoło tuj. Odmierzyłam 1m . Nie wiem czy nie za mało.
A pytam Ciebie bo sam wiesz na jaką szerokość rozrastają Ci się hortensje Silver .
A moja rabata pod płotem z tujami bedzie wygladac własnie tak : od płotu tuje ->hortensje Silver -> bukszpan.
Jaką najlepiej zrobić szerokośc tej rabaty bu hortensje miały odpowiednią rabatę i nie za ciasno. W jakiej odległości od nasadzać hortensje Silver by nie było duzych przerw pomiędzy?
Proszę Cie o poradę .
Ps. Jaki bukszpan polecasz do nasadzenia takiej rabaty?
Będę Ci bardzo wdzięczna

mój ogród:

a to zdjęcie zapożyczone z forum ogrodowisko:
Milka 16:33, 28 maj 2014

Sebek napisał(a)
Magda, byłem

Dzisiaj przekopuje pół ogrodu Trawy wędrują tam i z powrotem Front będzie trawkowy

CZyli dalej rewolucja traw, ciekawa jestem, zatem proszę o fotki, przed i po
po burzach żyjemy, dziś niestety znowu coś...
Juzia 17:09, 28 maj 2014

Oooo rewolucja!
Czekam
Zielona 17:43, 28 maj 2014

Sebastian - skoro jesteś w temacie traw, to może mi pomożesz? Czy pamiętasz/wiesz jaka trawka rośnie w zimozielonym - chodzi o tą najjaśniejszą, żółtawą: /zdjęcie potem usunę/

edit: usunęłam fotkę
Sebek 18:13, 28 maj 2014

Borbetka napisał(a)

Dzięki Sebek, nie pomyślałam o kwiatostanach. Trochę mi szkoda, bo lubię je. Muszę się zastanowić jednak.

Dzisiaj przesadziłem swoje żurawki również z kwiatostanami - starałem się zostawić jak największą bryłę korzeniową, ale jeśli pączki oklapną to je wytnę Myślę, że możesz spróbować tak jak ja - ale nie biorę za to odpowiedzialności - dzisiaj gwałcę wszystkie zasady ogrodnictwa
Sebek 18:13, 28 maj 2014

anna_g napisał(a)

No toś mnie pocieszył.... Jakoś nie pomyślałam że one takie szalone Zobaczymy co będzie...

Szalone i to bardzo....Nigdy się takich kęp nie spodziewałem, a tu niespodzianka
Sebek 18:20, 28 maj 2014

jula81 napisał(a)
Sebastian.. jako doświadczony ogrodnik hortensji Silver Dollar ( i nie tylko oczywiście ) mam jeszcze jedno pytanie ... i już ostatnie (chyba ostatnie ) i więcej Cię nie bedę zamęczać Chcę Ci pokazać zdjęcie (jedno moje a drugie zapożyczone z forum ogrodowisko) a Ty mi doradź. Mam posadzone pod płotem tuje i chce je w ten sposób zagospodarować co na tym zdjęciu zapożyczonym.
Rozplanowałam sobie sznurkiem szerokość na jaką muszę ściągnąć trawę wokoło tuj. Odmierzyłam 1m . Nie wiem czy nie za mało.
A pytam Ciebie bo sam wiesz na jaką szerokość rozrastają Ci się hortensje Silver .
A moja rabata pod płotem z tujami bedzie wygladac własnie tak : od płotu tuje ->hortensje Silver -> bukszpan.
Jaką najlepiej zrobić szerokośc tej rabaty bu hortensje miały odpowiednią rabatę i nie za ciasno. W jakiej odległości od nasadzać hortensje Silver by nie było duzych przerw pomiędzy?
Proszę Cie o poradę .
Ps. Jaki bukszpan polecasz do nasadzenia takiej rabaty?
Będę Ci bardzo wdzięczna

mój ogród:

a to zdjęcie zapożyczone z forum ogrodowisko:

Myślę, że tamta rabata ma gdzieś 1,5 metra szerokości taką proponuję u Ciebie - tylko tuje przybliż do płotu, a hortensje posadź gdzieś 60 cm od nich. Tak samo z bukszpanem - również zostaw gdzieś kancik na 10 cm od obwódki z bukszpanu, bo wtedy fajniej wygląda
Odległość hortensji, żeby tworzyły taki luźny szpaler powinna mniej więcej wynosić metr od każdej Ale możesz nawet szerzej - zależy jak będziesz je ciąć
Odmian bukszpanu nie znam - kup w szkółce jakie będą - przez internet odradzam i to bardzo....Już nie raz się przejechałem...Choć Ania - Mała mi kupowała przez neta i chwaliła...Najwyżej leć po niej po namiary, bo potrzebujesz ich mnóstwo