Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

kasia 22:04, 03 maj 2015

pięknie, tulipany białe boskie.
kasia 22:07, 03 maj 2015

ja kupowałam tulipany na kilogramy, do tej pory wszystko było ok. Ale w tym roku mam czerwone zamiast jasnoróżowych i pomarańczowe zamiast waniliowych. Trzeba się cieszyć ze wszystkich kolorów jakie daje natura
Zielona 22:44, 03 maj 2015

Czekam, co odpowiesz Anicie w kwestii hortensji ogrodowych, bo też zgłupiałam
kasia 23:02, 03 maj 2015

Sebastianie, chodziło Ci chyba o hortensje bukietowe. Bo ogrodowych nie wolno ciąć wiosną, bo kwitną na zeszłorocznych.
tak czy nie?
mateuszmichn 23:13, 03 maj 2015

Witaj Sebastianie.
Od jakiegoś czasu zaglądam do twojego ogrodu i jestem pełen podziwu.
Pięknie i kolorowo, trzymaj tak dalej
Sebek 15:05, 04 maj 2015

Dorota123 napisał(a)
Śnieżna biel tulipanów papuzich przyciąga wzrok jak magnes. Pięknie w całym ogródku.

agata19762 napisał(a)
Sebek niesamowite są te Twoje białe tulipany CUDOWNE !!!
koniecznie muszę dokupić do mojej kolekcji

Kacha123 napisał(a)
Pięknie! A jakie duże czosnki! Pozdrawiam

kasia napisał(a)
pięknie, tulipany białe boskie.

kasia napisał(a)
ja kupowałam tulipany na kilogramy, do tej pory wszystko było ok. Ale w tym roku mam czerwone zamiast jasnoróżowych i pomarańczowe zamiast waniliowych. Trzeba się cieszyć ze wszystkich kolorów jakie daje natura

Dziewczyny wybaczcie, że odpowiem zbiorowo, ale ostatnio nieczasowy jestem... I pewnie będę co najmniej do lipca póki sesja się nie skończy... Dziękuję każdej z osobna za miłe słowa, daje mi to motywację do działania i zarazem satysfakcję z wykonanych prac - i choć do ideału daleko (o ile istnieje? ) to cieszy mnie każdy kwiatek Cebulowe cieszą również w domu, bo część trafiła do wazonów
Sebek 15:23, 04 maj 2015

Anita1978 napisał(a)
Jak to tniesz hortensje ogrodowe?przecież one kwitną na pędach zeszłorocznych....

Zielona napisał(a)
Czekam, co odpowiesz Anicie w kwestii hortensji ogrodowych, bo też zgłupiałam

kasia napisał(a)
Sebastianie, chodziło Ci chyba o hortensje bukietowe. Bo ogrodowych nie wolno ciąć wiosną, bo kwitną na zeszłorocznych.
tak czy nie?

Już się tłumaczę Większość artykułów w gazetach, książkach jak i w internecie głosi, że hortensję ogrodową (H. macrophylla), piłkowaną (Hydrangea serrata), dębolistną (Hydrangea quercifolia), Sargenta (Hydrangea sargentiana) i kosmatą ( Hydrangea aspera), tniemy wiosną tylko kwiaty ponad pierwszym pąkiem liściowym i martwe gałęzie, ewntualnie jakieś rachityczne, bo te rodzaje hortensji kwitną na zeszłorocznych pędach. Gdyby się je ucięło, pozbawione zostałyby kwitnienia. Chyba, że przemarznie to trzeba przyciąć i z reguły wtedy nie kwitnie.

Tak Danusia napisała na forum i jest to rzetelna informacja Jednak wiosną jak hortensja rusza to ja nie tnę jej nawet kwiatów - po prostu czekam. Jeśli chciałbym ciąć hortensje ogrodowe w tym samym czasie do bukietowe i krzewiaste to musiałbym je pewnie ciąć przy ziemi, bo o tej porze tylko w tym miejscu rośliny pokazują, że żyją. Jednak jeśli czekam do maja to pąki liściowe "wspinają się" coraz wyżej i wyżej, aż do granicy przemarznięcia końcówek pędów - a te jest mi trudno wcześniej zidentyfikować. Dlatego tnąc krzewy w sobotę widziałem gdzie liście się nie pojawiły i wiedząc, że już ich więcej nie będzie przyciąłem je odpowiednim miejscu To wszystko
Sebek 15:25, 04 maj 2015

KasiaWB napisał(a)
ulalala Dzięki Sebciu bardzo bardzo mi się podobają te Twoje proste rabaty nooo, będzie szczęka opadać niejednemu, w tym i mi
Serdecznie pozdrawiam

Kasiu - mam nadzieję, że w przyszłym roku, a może i w tym mnie powalą. Na razie muszą się tam jeszcze znaleźć 3 derenie Aurea, które nie wiem gdzie kupię i być może werbena patagońska z nią połączona No i muszę przesadzić jeszcze hosty, które częściowo zniosły rewolucję Mam co robić
Sebek 15:29, 04 maj 2015

lojalna_ napisał(a)
Soczyscie ......miodzio Sebek a ten trawnik ! Ja tez tak chce

Jolu - trawnik to moje oczko w głowie Dostał ostatnio jeść i wreszcie zaczyna jakoś wyglądać Jednak muszę zastosować herbicyd, by się pozbyć z nigo chwastów... Zbyt dużo się ich pojawiło, by bawić się w wyrywanie ręczne...
Sebek 15:33, 04 maj 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)

A mógłbyś pokazać (na zdjęciu), jaka duża urośnie hakone z takich malutkich roślinek, jak teraz. Ja dopiero teraz sadziłam hakone i moje też są właśnie takie maleństwa i zastanawiam się, czy ona w tym roku osiągnie okazałą wielkość? Aha i czym ją nawozisz?

Aniu - ja nie mam pojęcia zielonego, bo nie przyjrzałem się jakoś tym sadzonkom i nie mogę określić ich wielkości. Były one przesadzane i chyba znów będą, więc sadzonki mogą wyglądac różnie Zapraszam za dwa miesiące na pokaz, a może i wcześniej? Na pewno zbyt okazałe nie będą, to mogę Ci obiecać Leję im głównie florovit uniwersalny