Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 20:35, 04 maj 2015

jazzy napisał(a)

I like it like that
Czy Ty też stawiasz na róż next year?
Gramy w różowe?

Jeszcze nie wiem I choć różowy w ogrodzie wygląda OK, to w każdej innej dziedzinie życia irytuje mnie strasznie
Sebek 20:37, 04 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
O hortensjach poczytałam i się zgadzam ze sposobem cięcia przemarzniętych pozostałości. Zbyt wczesne cięcie powoduje, że w hortensje wchodzi mróz i przemarzają dalej.

Anita1978 napisał(a)
Aha!!!

ZielonaAnia75 napisał(a)
I to by się zgodziło u mnie, czyli trzeba poczekać z tym cięciem hortek.

Jak widzicie na coś jednak mogę się jeszcze przydać Wyjaśniliśmy odwieczną tajemnicę corocznego kwitnienia hortensji ogrodowych
Sebek 20:38, 04 maj 2015

mateuszmichn napisał(a)

Nawet nie myśl o żadnych plagach, bo one w ogóle nie są potrzebne, w żadnym ogrodzie

Na razie jedyną plagą jaka mnie dopadła to plaga postów, ogarnąłem połowę wątków tematycznych i mam dość... Ja nie wiem jak Danusia ogarnia je wszystkie, ale chciałbym być tak efektywny
mateuszmichn 22:02, 04 maj 2015

Sebek napisał(a)

Na razie jedyną plagą jaka mnie dopadła to plaga postów, ogarnąłem połowę wątków tematycznych i mam dość... Ja nie wiem jak Danusia ogarnia je wszystkie, ale chciałbym być tak efektywny

Sebastianie, też nie mam pojęcia jak oni to wszystko ogarniają. Jeśli chodzi o mnie to zaglądam na kilka moich ulubionych wątków, miedzy innymi na twój, bo inaczej to sie nie da
Iwk4 00:03, 05 maj 2015

Sebek napisał(a)

Jak widzicie na coś jednak mogę się jeszcze przydać Wyjaśniliśmy odwieczną tajemnicę corocznego kwitnienia hortensji ogrodowych

Napisałeś, jakbyś był stary i do niczego
Oj, Sebek
makkasia 11:28, 05 maj 2015

Seba jestem na bieżąco, Miszczu parroty mnie również zachwycają
A jeśli chodzi o tulipany to teoria z brakiem zimy mnie nie przekonuje w Anglii zim nie ma a tulipany kwitną na potęgę. Moja teoria jest taka, ze pojedyncze cebulki z jakimś grzybem musiały być w opakowaniach, sadząc tulipki w wilgotnych warunkach przenosiłam ręką grzyba z jednej cebuli na drugą a wilgoć panująca przez dłuższy czas po posadzeniu tylko dokończyła dzieła. Tutaj brak zimy mógł jedynie przyspieszyć procesy chorobowe i dać im lepsze pole do popisu.
I tak będziemy sadzić nowe cebule tej jesieni prawda
Mala_Mi 14:24, 05 maj 2015

Sebek napisał(a)
Coś na uspokojenie

Takich fotek mi ostatnio u Ciebie brakowało..
Rozumiem trza studiować..
Ale fotki robisz piękne.. w połączaniu z białymi papuzimi... boski widok...
jazzy 14:38, 05 maj 2015

I'm waving
Milka 15:13, 05 maj 2015

Sebek napisał(a)

Już się tłumaczę Większość artykułów w gazetach, książkach jak i w internecie głosi, że hortensję ogrodową (H. macrophylla), piłkowaną (Hydrangea serrata), dębolistną (Hydrangea quercifolia), Sargenta (Hydrangea sargentiana) i kosmatą ( Hydrangea aspera), tniemy wiosną tylko kwiaty ponad pierwszym pąkiem liściowym i martwe gałęzie, ewntualnie jakieś rachityczne, bo te rodzaje hortensji kwitną na zeszłorocznych pędach. Gdyby się je ucięło, pozbawione zostałyby kwitnienia. Chyba, że przemarznie to trzeba przyciąć i z reguły wtedy nie kwitnie.

Tak Danusia napisała na forum i jest to rzetelna informacja Jednak wiosną jak hortensja rusza to ja nie tnę jej nawet kwiatów - po prostu czekam. Jeśli chciałbym ciąć hortensje ogrodowe w tym samym czasie do bukietowe i krzewiaste to musiałbym je pewnie ciąć przy ziemi, bo o tej porze tylko w tym miejscu rośliny pokazują, że żyją. Jednak jeśli czekam do maja to pąki liściowe "wspinają się" coraz wyżej i wyżej, aż do granicy przemarznięcia końcówek pędów - a te jest mi trudno wcześniej zidentyfikować. Dlatego tnąc krzewy w sobotę widziałem gdzie liście się nie pojawiły i wiedząc, że już ich więcej nie będzie przyciąłem je odpowiednim miejscu To wszystko

Dokładnie tak samo robię
Moje ogrodowe dodatkowo kwitną na tegorocznych pędach, dlatego szukałam głównie takie odmiany
powodzenia na sesji
Aga 17:41, 05 maj 2015

Witam czy mogłabym prosic cie o rade? w sprawie moich rabat.Pytania zamiesciłam w dziale pojedyncze pytanie na temat projektowania rabat strona 322.