Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 11:06, 24 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Ja tez wyklęta.... Przed wyjazd orzesadzałam dwie róze.... Gospel chyba padła....

Jak mogłaś? Przyznaj się, chciałaś miejsce na nową?

Jak oklapła to przytnij ją niziutko i oberwij z liści - moim to pomogło
bacowa 11:10, 24 sie 2015

Jeżeli chodzi o vertigo to zrobiłam tak ;po pierwszym przymrozku kiedy mróz delikatnie zwarzył liście, obciełam całą kępę na wysokość ok. 10 cm. Doniczkę postawiłam w kotłowni przy oknie.Bardzo delikatnie podlewałam raz na 3 tyg. Bardzo szybko, bo już pod koniec grudnia ze starej karpy zaczeły wyrastać młode żdżbła. Wtedy przeniosłam doniczki do zimnego wiatrołapu (tem. ok.6-7C ), zeby zatrzymać trochę wegetację( bo był dopiero grudzień).Do marca doniczki stały w wiatrołapie, potem postępowałam tak jak się robi z młodymi sadzonkami.Trawa dostała nową ziemię ,dostała nawóz, potem hartowanie i wysadzanie do ogrodu.
Sebek 11:55, 24 sie 2015

EWA! Dziękuję w imieniu wszystkich posiadaczy vertigo na forum Mam dwie sadzonki i spróbuję przechować je na dwa sposoby w tym jeden oparty na Twoich doświadczeniach
Milka 12:11, 24 sie 2015

Fajny sposób, ja mam je w ziemi, więc w tym roku ponownie chcę je przechować, ale zrobię inaczej, jak w ubiegłym. Nie będę ścinać az do końca kwietnia,bo one późno startują i druga wersja, zetnę i zakryję czymś przezroczystym z otworami, zobaczymy, jak wyjdzie
Milka 12:11, 24 sie 2015

sorki..dubel
makkasia 12:11, 24 sie 2015

Sebek napisał(a)
EWA! Dziękuję w imieniu wszystkich posiadaczy vertigo na forum Mam dwie sadzonki i spróbuję przechować je na dwa sposoby w tym jeden oparty na Twoich doświadczeniach

A drugi sposób ?
Ja mam Vertiego i Fireworks w gruncie i bardzo bym się cieszyła gdyby udało mi sie je przezimować
Sebek 17:32, 24 sie 2015

Milka napisał(a)
Fajny sposób, ja mam je w ziemi, więc w tym roku ponownie chcę je przechować, ale zrobię inaczej, jak w ubiegłym. Nie będę ścinać az do końca kwietnia,bo one późno startują i druga wersja, zetnę i zakryję czymś przezroczystym z otworami, zobaczymy, jak wyjdzie

Czyli zostawisz w gruncie? Zobaczymy, jak się nie uda i tak je kupię znowu
Sebek 17:34, 24 sie 2015

makkasia napisał(a)

A drugi sposób ?
Ja mam Vertiego i Fireworks w gruncie i bardzo bym się cieszyła gdyby udało mi sie je przezimować

Wyjmę z donicy, zetnę i przechowam jak dalie i kanny w piwnicy. W kwietniu posadze do doniczek - o ile będzie co
Milka 17:47, 24 sie 2015

Sebek napisał(a)

Czyli zostawisz w gruncie? Zobaczymy, jak się nie uda i tak je kupię znowu

Ja też w razie niepowodzenia tylko te cholery mają niesamowite korzenie, dlatego mnie dziwi, ze nie przezyły, za szybko chyba je ścięłam, bo były oznaki życia po zimie, której jakby nie było
Sebek 17:49, 24 sie 2015

U mnie rosną w największych donicach jakie miałem - gorzej jak nie będą chciały z nich wyjść