Witam! Śliczna, kolorowa działeczka, a do tego wielkie zbiory... Ile trzeba czekać na pierwsze winogrona? zasadziłam wiosną zeszłego roku i nic... zasadzone w gruncie, nie mam szklarni.
Marto dziękuję za odwiedziny.Żeby winogrona owocowały muszą być przycinane,inaczej będą rosły takie dzikie pędy,
Najlepiej zacząć je formować właśnie teraz ,na etapie wzrostu.Wybieramy jeden pęd który będzie przewodnikiem.Pozostałe skraca się nad drugim oczkiem.
W drugim roku buduje się rusztowanie do którego przywiązuje się pędy.Pęd główny skraca się nad 5-7 oczkiem i przywiązuje się pionowo,pędy boczne-prawie poziomo.Pędy wyrastające w lecie z kątów liści,tzw.pasierby skraca się nad 6-8 liściem.
Winorośl owocuje na jednorocznych pędach wyrastających z dwuletniej łozy,toteż wiosną /przed rozpoczęciem wegetacji/przeprowadza się cięcie w następujący sposób:skraca się dwuletnie pędy nad drugim oczkiem ,pozostawiając kawałek pędu nad nim wielkości 2-3 cm/zwany czopkiem/,który zapobiega zaschnięciu oczka.dwa wyrosłe z tych oczek pędy przywiązuje się poziomo.na nich będą owoce w tym roku.
W lecie wykonuje się cięcie zielone.Owocujące pędy skraca się nad3-4 liściem licząc od najwyższego grona.Od lipca usuwa się wszystkie pędy ,które nie mają gron.A w sierpniu,obcina się same wierzchołki głównych pędów.
Najlepiej,żeby ktoś doświadczony pokazał w realu jak to się robi, Ja ci opisałam,na podstawie książki.Może w necie znajdziesz jakieś zdjęcia na temat.Ja nie mam.Poradź się jeszcze wawika-on jest spec od winorośli.
Dziękuję bardzo za instrukcję. Trochę to skomplikowane, a nawet bardzo- jak dla mnie
Będę próbowała. Czyli teraz mam wybrać 1 pęd, a pozostałe skrócić nad drugim oczkiem. Reszta na wiosnę? Dobrze rozumię? Czy już podwiązywać jak w drugim roku? (mam je już drugi rok).
Haniu czy to tam dzisiaj spacerowałaś z pieskiem, widziałam Cię przy Sano, czyżbyś wracała z G.Chełmskiej. Kurować się miałaś w łóżeczku! Kuruj się Haniu bo Dobrzyca czeka, poniedziałek lub wtorek.
Haniu te ule są piękne. W ogrodzie mam duże pniaki, jakbym dodała im daszki-czapki to imitowałyby te ule, ha pomysł jakiś jest. http://emoty.blox.pl/resource/zaba2.gif
Nie Krysiu,wyskoczyłam tylko na psi spacer. i co nieco do jedzenia.......Kuruję się, imam nadzieję na jeszcze długie ciepło. Chociaż długoterminowej nie oglądałam.
Ale masz sokoli wzrok!Ja tobym pod auto wpadła,a nie zobaczyła kto za kierownicą.......