Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

monteverde 22:20, 08 cze 2012

hanka_andrus napisał(a)
Boćku
Kwiatostany bzu =50 szt Kwiaty obrywam z baldachów. Dodaję pokrojone 2 cytryny,I zalewam przestudzonym syropem.Zostawiam pod ściereczką na -7do 10 dni w ciepłym pomieszczeniu/może być słoneczne.Od czasu do czasu mieszam. Aha.... syrop 1 litr wrzątku 700 gr cukru.Ważne żeby nie sfermentowało.Zlewamy syrop i po zagotowaniu przelewamy do słoiczków ,gorący,odwracamy do góry dnem.Przechowujemy w chłodnej spiżarni.Ewentualnie możemy pasteryzować dla pewności.
Drugi sposób: Syrop po odcedzeniu łączymy ze spirytusem lub wódką w proporcji 1:1,,przelewamy do butelek i dodajemy sok z limonki i wg uznania laskę wanilii lub korzeń arcydzięgla.Po 2 tygodniach zlewamy znad osadu ,przecedzamy,i nalewka jest gotowa do użycia.
Kieliszek przed snem i...... rano przeziębienia nie ma.
Pierwszy sposób polecam mamom wszystkich chorujących przedszkolaków.Po co faszerować dzieci chemią.Zaczynać podawać profilaktycznie na noc po łyżeczce od herbaty,już w październiku.

Haniu zdrówka Ci życzę za ten przepis, mój się gdzieś zapodział a chciałam dać, sąsiadce dla maluszka na zimę

Kwiatuszki śliczne
juka 22:21, 08 cze 2012

A ja mam czarny bez u sąsiada, ale syrop robimy dopiero z owoców.
Bogdzia 22:33, 08 cze 2012

Haniu poczytałam o syropie i nalewce. Fajne znasz przepisy. Pozdrawiam serdecznie.
hanka_andrus 07:56, 09 cze 2012

Bogda napisał(a)
Haniu-koteczku, Ty mnie wytlumacz raz jeszcze, bo ja czarna blondynka

A ten syrop jak tak stoi na slonku te 7 dni to nie zepsuje się?bo ja dla Dzieciokow chcę zrobić i potem jeszcze z owoców soki do herbatek chcę dla moich malców zrobić, ale czy sie uda?

Uda się, będziesz codziennie mieszać,a potem odcedzisz i do słoików.Ja w lodówce bez pasteryzacji trzymałam,i jeszcze w marcu łykałam.
hanka_andrus 08:00, 09 cze 2012

paprotka napisał(a)
Zaglądałam dzisiaj do Ciebie, zobaczyłam z daleka,że furtka zamknięta i poleciałam z powrotem

Paprociu! U mnie furtka stale zamknięta ,nawet jak jestem w ogrodzie.Pies wylatuje do wszystkich ,kto przechodzi,i ja dla bezpieczeństwa zamykam....ale nie na klucz.O 15-tej zabrałam się z sąsiadami do domu.A o której byłaś?
Ogarnęłam z grubsza moje chwaściory, to już nie taki wstyd gości przyjmować....... Zapraszam.Kiedy teraz będziesz?
paprotka 08:09, 09 cze 2012

Wczoraj byłam tak po tym deszczyku, wynosiłam za płot takie kłącza, których na kompost boję się wrzucić i po drodze zajrzałam. Może siedziałaś u sąsiadów, jakąś panią siwowłosą tam widziałam
Teraz chyba będę jutro.
hanka_andrus 14:45, 09 cze 2012

Pewnie to byłam ja.Czekałyśmy na sąsiada z autem.Jak nie będzie padało,to ja też jutro będę.
barbara_kraj... 16:47, 09 cze 2012

paprotka napisał(a)
Wczoraj byłam tak po tym deszczyku, wynosiłam za płot takie kłącza, których na kompost boję się wrzucić i po drodze zajrzałam. Może siedziałaś u sąsiadów, jakąś panią siwowłosą tam widziałam
Teraz chyba będę jutro.

Ale się mijacie...
Ciekawe, kiedy się spotkacie?
hanka_andrus 19:08, 09 cze 2012

Mijamy się,bo w ogrodach bywamy- ja ,kiedy mi pogoda odpowiada, Paprotka,kiedy ma wolne od pracy.
paprotka 20:18, 09 cze 2012

A nie widziałaś mnie? Wydawało mi sie, że ci państwo patrzyli. Byłam w białych szortach, czarnej koszulce i z wiaderkiem w ręku