Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

hanka_andrus 23:48, 07 cze 2012

Obrywanie samych kwiatków bzu idzie bardzo dobrze,jeżeli te czynność zaplanujemy na następny dzień po zbiorze.Takie przywiędnięte już nie mają żadnych lokatorów i dają się łatwo ,,osmykać'' z gałązki,
mira 00:47, 08 cze 2012

hanka_andrus napisał(a)
Boćku
Kwiatostany bzu =50 szt Kwiaty obrywam z baldachów. Dodaję pokrojone 2 cytryny,I zalewam przestudzonym syropem.Zostawiam pod ściereczką na -7do 10 dni w ciepłym pomieszczeniu/może być słoneczne.Od czasu do czasu mieszam. Aha.... syrop 1 litr wrzątku 700 gr cukru.Ważne żeby nie sfermentowało.Zlewamy syrop i po zagotowaniu przelewamy do słoiczków ,gorący,odwracamy do góry dnem.Przechowujemy w chłodnej spiżarni.Ewentualnie możemy pasteryzować dla pewności.
Drugi sposób: Syrop po odcedzeniu łączymy ze spirytusem lub wódką w proporcji 1:1,,przelewamy do butelek i dodajemy sok z limonki i wg uznania laskę wanilii lub korzeń arcydzięgla.Po 2 tygodniach zlewamy znad osadu ,przecedzamy,i nalewka jest gotowa do użycia.
Kieliszek przed snem i...... rano przeziębienia nie ma.
Pierwszy sposób polecam mamom wszystkich chorujących przedszkolaków.Po co faszerować dzieci chemią.Zaczynać podawać profilaktycznie na noc po łyżeczce od herbaty,już w październiku.

no tego mi było trzeba - daję tu bliżej żebym jutro nie szukała i lecę rano szukac bzu

pozdrawiam
Klamber 07:00, 08 cze 2012

Haniu, wydaje mi się że mama robi syrop bez gotowania i trzyma w lodówce ale muszę się podpytać. Ja go do herbaty nie daję, tylko biorę na łyżeczkę i do dzioba, powoli wysysam i resztę wyrzucam. Herbatkę pijam z pigwą, ja pigwy też nie gotuję trzymam w lodówce zasypaną cukrem, w tedy ma nie skazitelny oryginalny smak, ta wekowana mi nie smakuję. Nie robiłem fotek wczoraj, nie było kiedy, jako że wczoraj dzień święty i robić nie wolno, to postanowiłem zrobić dobry uczynek i odwiedzić kolegę w więzieniu, no i zeszło się trochę, potem obiad a po obiedzie pojechałem do znajomej na truskawki, pyszne były najadłem się prosto z krzaka. Aż zapach niósł się w powietrzu nie pryskane takie jak z ogródka, to co sprzedają na ulicy to po prostu jakaś porażka. Nie wiem co to za truskawki i skąd oni je biorą ale jest to nie zjadliwe. Przy okazji dostałem flance kwiatów trzeba, było jeszcze wsadzić i dzionek poleciał nie wiadomo kiedy.
Oczywiście zapomniałem co dostałem ale jak będą ładne to się dowiem, wiem że jedno roczne, trochę jednak zapamiętałem Miłego dzionka, dziś trochę pracowicie Ci się zapowiada, co?
Krys 10:02, 08 cze 2012

Haniu przepis na syrop juz wydrukowałam będe robić w niedziele.Pozdrawiam
hanka_andrus 17:25, 08 cze 2012

Robercie.Na przechowywanie każdy ma swój sposób.Ja też nie gotowałam zeszłej zimy.Ale lodówka ma swoją pojemność,i samym bzem jej wypełnić nie sposób, Dlatego podaję sposób z alkoholem,i bezalkoholowy.I ewentualnie pasteryzowany.A każdy zrobi tak, jak mu będzie potrzeba.
Syropek już nabiera mocy,W następny m tygodniu idę po nową porcję.Blisko mego domu tez rosną bzy,ale w pobliżu ruchliwej ulicy,i takiego nie chcę.A za ogrodami,pustkowie, i sama natura .A mój bez rośnie na słonecznej polance.
Dziś w ogrodzie krótko,prawie skończyłam pielenie.Jeszcze została jedna grządka z cebulą,ale to pryszcz,w porównaniu z takimi ,gdzie trzeba uważać by pożytecznych roślin z zielskiem nie wyrwać.

Pozostały mi do rozsadzenie lewkonie i lwie paszcze.Ale to już po niedzieli.Dziś deszcz ze mną w ciuciubabkę pogrywał.Czarne chmury naciągnęły,myślałam ,że solidnie poleje,a tu.....zonk.
Prysnęło,I poszło sobie.Może w nocy poleje?
Tych stokrotek już nie ma.Na ich miejsce wsadziłam różowe pelargonie.
hanka_andrus 17:31, 08 cze 2012

A bratki dalej cieszą oczy!

Żurawki chcą przyćmić urodę kosaćca!

hanka_andrus 22:04, 08 cze 2012

Tak to wygląda u mnie!
paprotka 22:07, 08 cze 2012

Zaglądałam dzisiaj do Ciebie, zobaczyłam z daleka,że furtka zamknięta i poleciałam z powrotem
bociek 22:11, 08 cze 2012

Haniu, slicznie dziekuje za przepis. I za bonus w postaci przepisu na nalewke
Musze narwac kwiatkow i zrobic nastawy
Matka 22:13, 08 cze 2012

Haniu-koteczku, Ty mnie wytlumacz raz jeszcze, bo ja czarna blondynka

A ten syrop jak tak stoi na slonku te 7 dni to nie zepsuje się?bo ja dla Dzieciokow chcę zrobić i potem jeszcze z owoców soki do herbatek chcę dla moich malców zrobić, ale czy sie uda?