Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

EPODLAS 13:21, 05 gru 2012

Haniu, zrobiłaś prezent owadom na Mikołaja. Pomysłowa z ciebie dziewczyna, ja bym na to nie wpadła. Ale szanuje owady, jak dowiedziałam się jakie skorki są pożyteczne, już żadna nie zginie z moich rąk. U nas na plusie, pada mokry deszcz. Dzisiaj usłyszałam w radio, że w Święta odwilż. A ja już wyobrażałam sobie takie białe, no cóż i tak będzie fajnie.
hanka_andrus 14:17, 05 gru 2012

Bożenko, mnie owady nie przeszkadzają, tylko w pobliżu swego ciała ich nie lubię i w domu......
Zawsze lepiej hodować skorki niż mszyce.Gdzieś muszą przezimować.

Martku, Nigdy nie wiadomo gdzie szerszeniom czy osom się spodoba..... W ciągu 30lat miałam tylko jedno gniazdo szerszeni.w ogrodzie.Tępimy,szpaki,kosy, sójki, i inne duże ptaki, a to przecież one są ich wrogami naturalnymi.
Wszystko trzeba szanować, takie jest nasze współżycie z przyrodą. Tępimy krety,a narzekamy na pędraki.....coś za coś.
hanka_andrus 14:26, 05 gru 2012

Celino,Jolu,Zuzo,Maju,Halinko miło was gościć.Warsztaty u Danusi się odbyły,Halinka nawet udział wzięła.....Jestem ciekawa jej lampionu,

a ja za przystrójki domu w okolicy soboty się zabiorę.

Dziś w szkole u wnusia był ,,ciasteczkowy dzień" Mamy piekły ciasta, a dzieci sprzedawały je swoim kolegom,Cały dochód idzie na potrzeby klasy,wycieczki,nagrody, wspólne klasowe wyjścia na lody.
Mimo,że cena była symboliczna 1 PLN + w gratisie srebrna szyszka, to klasa wnusia zebrała naj więcej pieniążków,bo aż 208 złotych.Inne klasy odpowiednio : 108,35,43, i 8 zł.
Ale stoisko było z eleganckim obrusem, z nakryciami do ciasta,przystrojone,a i sprzedający mieli przebrania, -rogi renifera, diabelskie rogi i mikołajkowe czapki.Sukces marketingowy.

Właśnie zjadam kawałek piernika,przyniesionego przez wnusia w prezencie.Pychotka!

Miłej zabawy jutro z wnukami ,
Martek 15:19, 05 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, mnie owady nie przeszkadzają, tylko w pobliżu swego ciała ich nie lubię i w domu......
Zawsze lepiej hodować skorki niż mszyce.Gdzieś muszą przezimować.

Martku, Nigdy nie wiadomo gdzie szerszeniom czy osom się spodoba..... W ciągu 30lat miałam tylko jedno gniazdo szerszeni.w ogrodzie.Tępimy,szpaki,kosy, sójki, i inne duże ptaki, a to przecież one są ich wrogami naturalnymi.
Wszystko trzeba szanować, takie jest nasze współżycie z przyrodą. Tępimy krety,a narzekamy na pędraki.....coś za coś.

Sójki i kosy też tępimy ??? Za piękny śpiew kosa kulka w łepek ? O to mi się nie podoba.Że się klnie na szpaki to wiem bo to całe stada na moje czereśnie lądują ale kosy ???
zawitka 15:21, 05 gru 2012

Haniu są zdjęcia i moój lampion Ha ha
Martek 15:22, 05 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Przepisów jest dużo, ja korzystałam zeszłej zimy z tego:

Ale masz śliczną wykrawaczkę
Przepis prosty nieskomplikowany
Martek 15:38, 05 gru 2012

Prosty ... ile to jest 40 dag miodu ?A tyleż cukru pudru ???))))))))
Ja uwielbiam pierogi i uszka z barszczem mówisz,że się świetnie je lepi na siedząco ,a kurcze jak to ciasto dobrze zrobić,żeby nie za grube i nie za cienkie jak w sam raz i żeby się w gotowaniu nie rozpadło ????????
eliza3 15:52, 05 gru 2012

Haniu pozdrawiam, przepis przeczytałam, zapisałam, więc piernikowanie czas zacząć... uwielbiam zapach cynamonu i przypraw korzennych.
hanka_andrus 16:43, 05 gru 2012

Miłe Panie,Do ciasta na uszka daję wyjątkowo jajko.Wtedy nawet jak długo w barszczu popływają to będą się trzymać w całości. Można dać same białko.
Kiedyś była taka rada w książce ,żeby tylko brzegi białkiem smarować, ale dodanie do ciasta jest wygodniejsze,i ciasto dobrze się wałkuje,

Ja uszka podaję osobno.Każdy do swojego talerza nakłada ile ma ochotę.

Tu Hanusia z pytaniem: Czy warto kupić sanki n a zim,będzie śnieg?
Martek 16:57, 05 gru 2012

Ja słuchałam,że u nas dla zimy to rejon przejściowy tej pory roku .Zapowiadają śnieg ,ale nie obiecują go na święta bo z tym może być różnie .
Sanki zawsze przydatne ja wskakuje pierwsza ))))))

Co do uszek dzięki tylko jakbyś mogła od początku ...)))))))))))))