akanta
22:32, 04 cze 2012
Podczas niedzielnego spaceru patrzę i zastanawiam się co by tu jeszcze dosadzić lub przesadzić.Jeszcze wszystkie byliny w tej kompozycji nie zakwitły więc może powinnam się wstrzymać i ocenić nasadzenie w pełni kwitnienia.Budleja na tej rabacie słabo przezimowała i Akant trochę marny,ale łubin marny w ubiegłym roku w tym ładnie się poprawił.Żylistek też w znacznej części zmarzł ale jak zaczęłam go czyścić i przycinać zauważyłam w głebi małe gniazdko z pisklaczkiem.Ciekawe jaki to ptaszek wije gniazdko na ziemi.Muszę jeszcze zrobić tu kancik i myślę o dosadzeniu kocimiętki lub Żurawek purpurowych,choć już tam rosnie mała jeszcze szałwia.Wypada więc powiększyć rabatę.Co o tym myślicie?
Dosadzę jeszcze Gożdzik siny i Czyściec wełnisty.
Dosadzę jeszcze Gożdzik siny i Czyściec wełnisty.
Między różami mocno rozrosła się Ożanka i czeka z wybuchem kwitnienia na róże.
Róża jeszcze bezimienna ,jak wąż pokłada sieę na miniaturową Tawułę japońską"Bullata".
Tu jeszcze muszę przyciąć ekran z bukszpanu i machonię /na równo/ między różanką a hortensjami.Róże jeszcze młode i słabo rozrośnięte,to ich drugi sezon w moim ogrodzie.Różanka powstała w miejscu gdzie rósł Jałowiec skalny/wielki,wywrócony podczas zimy/.
Jesienią dosadziłam jeszcze Pęcherznice czerwone "Wino" , Ligustry złote,Weigele "Rumba","Purpurea" i "Variegated".Od wielu lat rośnie już Weigela-Krzewuszka cudowna.
Marzy mi się jeszcze biała.
To był rok 2009.
...rok 2010.
mój ogród jest dopiero na pewnym etapie konsekwentego tworzenia w/g mojego zamysłu.Jest w nim jeszcze b.wiele do zrobienia ale wszystko w ramach naturalnego charakteru.
Mozliwe ,że w przyszłości powstanie tu bagienko i tylko dzikie róże w asyście traw i innych dobrze komponujących się z naturą.
Moim zdaniem bezpretensjonalne i piękne .