Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

jula81 00:11, 26 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Liście ewidentnie niedokarmione. Daj im teraz dawkę florovitu w plynie lu MS do róż.maja wyrażny niedobor żelaza lub magnezu

O i to może być racja. Moje Chopiny jak widziałaś różnią się od Twoich liśćmi jak na razie bo Twoje jeszcze nie kwitną .Jeśli to rzeczywiście Chopiny to ich dokarmiaj lepiej. Moje dostają już od maja co drugie podlewanie "magiczną siłę róż Substral " Magiczna Siła jest polecany szczególnie dla roślin osłabionych, słabo wybarwionych i kwitnących, wymagających pilnej interwencji.przedłuża okres kwitnienia i oraz zwiększa liczbę kwiatów co potwierdzam efekty są .Ja rozpuszczam jedną łyżeczkę proszku w konewce 5l.
No a jak Twoje zakwitną to kwiat zdradzi czy to Chopiny
Pozdrawiam
Ps. Ola ma rację .. poczekajmy , może te liście to zmyłka jest
Dokarmiaj ich lepiej i będzie ok
ewa004 17:45, 26 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Liście ewidentnie niedokarmione. Daj im teraz dawkę florovitu w plynie lu MS do róż.maja wyrażny niedobor żelaza lub magnezu

Marzenko dokarmiam Chopinki dość często florowitem ,ale ewidentnie coś im nie leży .
Pąków wypuściły dość dużo i już rozwinął się kwiat,może rzeczywiście za bardzo się niecierpliwie

ewa004 17:48, 26 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
I jeszcze ostatnie wymądrzanie . To normalne że pod koniec lipca , w sieprniu magnolie kwitną pojedynczymi kwiatami. Potem pod koniec sierpnia zawiązują już pąki kwiatów, ktore będa bardzo obficie kwitły wiosną. Proponuję dać jej ostatnią dawkę nawozu dla magnoli aby dać jej silę na zawiązanie pąków.

I wymądrzaj się do woli Nie mam doświadczenia z magnolią ,w tym roku mi pierwszy raz zakwitła ,dzięki zatem za wskazówki
ewa004 17:56, 26 lip 2014

wiunia napisał(a)

No i mądrze powiedziane sorry - napisane

Wiuniu widzisz jak dobrze że są jeszcze osoby które oświecą taką ciemną masę
ewa004 17:58, 26 lip 2014

Jula daję róża raz w tygodniu na przemian doglebowo i dolistnie ..mysałam nawet że da duzo daję
Kupię magiczną może piej im zasmakuje
Wkleiłam kwiaty ,co myślisz ?
ewa004 18:00, 26 lip 2014

Zielona napisał(a)
Ewka - a jak wyglądają teraz Twoje Edeny? Moje sadzone wiosną wypuszczają długie pędy, które podejrzewałam o bycie dzikami, ale Pani Chodun uspokoiła mnie, że to normalne, a pędy są zdrowe.

Marta moje siedzą jeszcze w doniczkach ,maja po dwa pędy które są coraz dłuższe,ale nie wyglądają na dzikie

Takie maja kwiaty
Zdjęcia robione tydzień temu

A to dzisiaj ..nie rozwiną się paki ?

Tu też tygodniowa różnica

wiunia 19:25, 26 lip 2014

ewa004 napisał(a)

Wiuniu widzisz jak dobrze że są jeszcze osoby które oświecą taką ciemną masę

A żebyś wiedziała Ewo, że ja jako ta "ciemna masa" często korzystam z takich oświeceń mądrych głów
jula81 20:23, 26 lip 2014

ewa004 napisał(a)

Muszę niestety Ewciu cię rozczarować... to nie są Chopiny ;/ Twoje nie są w środeczku kremowe lecz calutkie białe a i Chopin aż tak się nie rozwija ,ma znacznie więcej płatków i w innym układzie rosną.

Nie wiem ile zapłaciłaś za tą róże ale Chopina raczej poniżej 35 zł za szt. nie kupisz.
Do porównania posyłam zdjęcia moich Chopinów:

leon60 20:38, 26 lip 2014

jula81 napisał(a)

Nie wiem ile zapłaciłaś za tą róże ale Chopina raczej poniżej 35 zł za szt. nie kupisz.

Niestety to nie Chopiny...
A ja kupowałam jesienią z gołym korzeniem po 6 zeta można ? można
Zielona 22:54, 26 lip 2014

Ewka... Tradycyjne Edeny nie są czerwone /chyba, że kupiłaś taką odmianę/... Kształt pąków mają taki sam, ale kolor... czy to red eden?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies