Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 22:54, 03 lut 2013

wiunia napisał(a)
Witaj Ewuś, widzę, że już planujesz, super! Moje róże na pniu trzymane w pomieszczeniu napadł prawdopodobnie przędziorek Muszę czymś opryskać to paskudztwo!!!

Wiuniu to mnie nastraszyłaś muszę zajrzeć do swojej ,a co sie dzieje z Twoja różą ?
ewa004 23:00, 03 lut 2013

Gosiniak napisał(a)
Obserwuję plany, rabatka świetna będzie, sprawdź na żywo co i ile się zmieści jak radzi Agnieszka.

Gosiu już pomału zaczynam planować coby wiedzieć ile kasy mi trzeba
Zawsze wcześniej można kupić i zostawić w doniczkach ,nie chcę wszystkiego zostawiać na jeden wydatek bo mogę się przeliczyć
Co do roślinek to niestety muszę liczyć tylko na swoje zaskórniaki ,żonkiś się nie dokłada
ewa004 23:32, 03 lut 2013

nieszka napisał(a)
Widziałaś Ewa rabatę u Ani?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=62

Aga właśnie ta rabata była moją inspiracją ale masz nosa

Tych brązowych drzwi nie da rady zamurować,nawet nie da rady zrobić tak jak radzi Małgosia (swoja droga ślicznie ) dlatego ze tam przy tych drzwiach jest studnia do której musi być dobry dostęp,latem mąż bierze wodę do oprysków itp.

Jedziemy dalej
Ten żywopłocik na tej rabacie będzie przesadzony ,bedzie tak

Tuz obok widać na zdjęciu wąż tu zaraz jest ta studnia ,więc nasadzeń z tej rabaty nie da rady przedłużyć,bo nie dojdę do studni ani do tych brązowych drzwi
Może tu będzie to lepiej widać

Żeby te dwie rabaty zrobić w jednej linii jak Aga radziła to ta rabata ,która teraz planujemy musiałaby
być z 2,5 metra od ściany wysunięta w podwórko
Acha nie wiem czy pisałam miejsce na rabatę jest bardzo zaciszne i słoneczne a długość na oko koło 4m

Wydaje mi się że nie można tych rabat połączyć muszą tylko grac ze sobą.
Ale pomysł Gosi żeby drzwi zasłonić jest fajny ,i nie twierdze że kiedyś go nie wykorzystam jak studnia wyschnie
ewa004 23:38, 03 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
Nieszka nie Tylko wydawalo mi się, że do tych drzwi można tak bokiem wjeść dlatego postawiłam tam jakieś thuje czy cisy Bo tak te drzwi strasznie uwagę zwracają

Gosiu świetnie to wymyśliłaś ,ale na ta chwilę nie da rady tak zrobić ,do czasu jak studnia jest czynna dostęp musi być szeroki ,ale przecież zawsze można dosadzić
Dzięki za projekcik ,już drugi od ciebie ,zamykam zaraz do osobnego folderu co by nie zaginęły
nieszka 00:07, 04 lut 2013

No to właśnie podałaś nam wszystkie brakujące dane do tego miejsca
Nie da się połączyć i przysłonić. Ale np drzwi można by poddać jakieś małej renowacji np przemalować na mniej przyciągający wzrok kolor lub wymienić.
Mi jeszcze tylko nie pasuje ten łuk z bukszpanów, skoro ta obok ma być w prostokącie.
Może te bukszpany też wyprostować a za tymi betonami dać jakieś drobne kamyczki?

ewa004 00:07, 04 lut 2013

KasiaWB napisał(a)
Hej Ewa, widzę, że niezłe prace się u Ciebie szykują
elewacja to bardzo poważna sprawa całe szczęście, że nie zdecydowałaś się na żółty dla mnie na elewacji kolor wielkanocnego kurczaka to najgorszy wariant dzisiaj się już na taki nie maluje, nie licząc tych wyjątków jak np. mój sąsiad i niestety będę musiała to oglądać latami...... ech........
Przy wybieraniu wanilii może najpierw poproś o próbkę i pomaluj kawałeczek w niewidocznym miejscu i sprawdź czy wanilia to wanilia ))) bo różnie bywa a nie myślałaś o złamanej bieli? pytam bardzo subiektywnie,bo mi się akurat taka biel podoba, śmietankowa

Co do projektu nowej rabaty...... ja bym zrobiła nasadzenia w prostokącie lub kwadratach np. kostka bukszpanowa, kostka lawendowa i coś jeszcze, no a do tego oczywiście może być pnąca róża konsekwencja w ilości roślin, ilości jednego gatunku i kolorystyce
no i jeszcze jedna sprawa....może tu się da wsadzić lustro ale w poziomie żeby tą rabatę odbijało,ale jak zwykle trzeba sprawdzić co się będzie odbijać no i ramę lustra trzeba pomalować na taki kolor żeby się wtapiał w tło ......... Noooo dobra, może zaszalałam z tym lustrem, ale .... strasznie mi się podoba idea lustra )))
buziaki

Kasiu coś tam pomalutku zaczynam planować ,jakoś tak mim lepiej
Kolor elewacji Kasiu to chciałam taki właśnie bardzo bardzo jaśniutka wanilia ,taka biel muśnięta wanilią ,na pewno przetestuje kolor bo wiem jaka może być niespodzianka

A rabatka ,Kasiu wiesz w jakich bólach ja wszystko tworzę jak zacznę teraz to do wiosny się wyrobie
Wiem że musi być żywopłocik z bukszpanu ,waham się pomiędzy lawendą a szałwią jako wypełnienie ,no i dałaś mi do myślenia z ta pnącą różą ,ładnie by tam wyglądała .
A lustro odpada z tego samego powodu co na tamtej rabacie odbija się mało ciekawa budowla
ewa004 00:16, 04 lut 2013

nieszka napisał(a)
No to właśnie podałaś nam wszystkie brakujące dane do tego miejsca
Nie da się połączyć i przysłonić. Ale np drzwi można by poddać jakieś małej renowacji np przemalować na mniej przyciągający wzrok kolor lub wymienić.
Mi jeszcze tylko nie pasuje ten łuk z bukszpanów, skoro ta obok ma być w prostokącie.
Może te bukszpany też wyprostować a za tymi betonami dać jakieś drobne kamyczki?

Aga te drzwi to mój M dopiero pół roku temu wstawił !!!!! Ubije mnie na stojąco jak tylko coś o nich pisnę .
Nie jestem cykor ,ale ja chce żyć
A posadzić ten bukszpan w linii prostej czy w prostokącie nie będzie problemu .
A co z tamtą rabata ?
Padła też ciekawa propozycja od Kasi z tą róża pnąca co o tym myślisz ?
Anabell 00:23, 04 lut 2013

Ewa!!! ....ale hortensja nie miała już tak mokro jak na zdjeciu, może tylko yak mi sie wydaje mokro.
ewa004 00:32, 04 lut 2013

Anabell napisał(a)
Ewa!!! ....ale hortensja nie miała już tak mokro jak na zdjeciu, może tylko yak mi sie wydaje mokro.

Haniu przez całą zimę jaj nie podlewałam ,ale jak przyniosłam do domu to podlałam ,dlatego dobrze widziałaś na zdjęciu ze miała mokro )
I co ma siedzieć w zimnym garażu aż do wiosny ? nie przynosić do domu ?
A dać ja do światła czy lepiej do ciemnicy ?
Pytań tyle bo to moje pierwsze hortensje
ewa004 01:05, 04 lut 2013

No to idę spać ,już nikogo nie ma
buziaki