Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

beta 12:02, 02 lut 2013

hej Ewuś widzę kolor elewacji wybrany...pieknie będzie
p.s ja też mam czerwony dach , ale elewacja póki co biała, ajk będę malować to tez siem chyba na tą wanilię pokuszę

propozycja białych słupów ciekawa

pozdr
ewa004 12:11, 02 lut 2013

beta napisał(a)
hej Ewuś widzę kolor elewacji wybrany...pieknie będzie
p.s ja też mam czerwony dach , ale elewacja póki co biała, ajk będę malować to tez siem chyba na tą wanilię pokuszę

propozycja białych słupów ciekawa

pozdr

Mi tez te białe słupki się podobają ,ale jak pokazałam Żonkisiowi to stwierdził -U nas białe słupki nie mogą być nie zdarzył tylko powiedzieć DLACZEGO?

Ale ja mam czas
ewa004 17:28, 02 lut 2013

Przyniosłam dzisiaj z garażu moje hortensje ,raczej żyją

to są bukietowe .hortensje, ale NN

co mam teraz z nimi zrobić ?

No i zobaczcie co dzieje się z liśćmi oleandra ,dziwnie się zwijają i usychają

Zeta 18:07, 02 lut 2013

Oleander może mieć za gorąco ....mój stoi w zimnym pokoju ...a i on uwielbia dużo wody...ale jak stoi w chłodzie zimą to umiarkowanie...a długo go już masz?
ewa004 22:11, 02 lut 2013

Zeta napisał(a)
Oleander może mieć za gorąco ....mój stoi w zimnym pokoju ...a i on uwielbia dużo wody...ale jak stoi w chłodzie zimą to umiarkowanie...a długo go już masz?

Dostałam go dość dużego u mnie zimuje pierwszy rok ,ale rzeczywiście może mieć za gorąco blisko jest kaloryfer zaraz zmieni miejsce zamieszkania
ewa004 22:33, 02 lut 2013

I tu was poproszę o pomoc
jak tylko zrobi się cieplej ocieplę ścianę i można sadzić no i właśnie co i jak ?
Ja myślałam tak
jako że ściana jest na linii wzroku z moim kącikiem bukszpanowym trzeba do tego nawiązać
A wiec:
dwie tuje na pniu dalej jedna kulka może dwie i to może być podsadzone lawendą (miejsce słoneczne )lub białą różą okrywową i żywopłocik z bukszpanu

Mniej wiecej o to loto
Strasznie nieudolnie ale wy wiecie o co chodzi

Oczywiście wiciokrzew idzie w inne miejsce

Co wy o tym myślicie
KasiaWB 23:43, 02 lut 2013

Hej Ewa, widzę, że niezłe prace się u Ciebie szykują
elewacja to bardzo poważna sprawa całe szczęście, że nie zdecydowałaś się na żółty dla mnie na elewacji kolor wielkanocnego kurczaka to najgorszy wariant dzisiaj się już na taki nie maluje, nie licząc tych wyjątków jak np. mój sąsiad i niestety będę musiała to oglądać latami...... ech........
Przy wybieraniu wanilii może najpierw poproś o próbkę i pomaluj kawałeczek w niewidocznym miejscu i sprawdź czy wanilia to wanilia ))) bo różnie bywa a nie myślałaś o złamanej bieli? pytam bardzo subiektywnie,bo mi się akurat taka biel podoba, śmietankowa

Co do projektu nowej rabaty...... ja bym zrobiła nasadzenia w prostokącie lub kwadratach np. kostka bukszpanowa, kostka lawendowa i coś jeszcze, no a do tego oczywiście może być pnąca róża konsekwencja w ilości roślin, ilości jednego gatunku i kolorystyce
no i jeszcze jedna sprawa....może tu się da wsadzić lustro ale w poziomie żeby tą rabatę odbijało,ale jak zwykle trzeba sprawdzić co się będzie odbijać no i ramę lustra trzeba pomalować na taki kolor żeby się wtapiał w tło ......... Noooo dobra, może zaszalałam z tym lustrem, ale .... strasznie mi się podoba idea lustra )))
buziaki
Anabell 23:49, 02 lut 2013

Ewo!!! bukszpany lubią zaciszne miejsce. piszesz o hortensjach. teraz te co widze w donicach nie mogą mieć za mokro. lubią wodę, ale z zalania też mogą paść. one jeszcze są uśpine. w pomieszczeniu zaraz ruszą, muszą mieć dużo światła , inaczej będą się wyciągały odbicia.
Mam iść po swoją jedną odmianę stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu , ale jeszcze za wcześnie. Chcę ukorzenić . poczekam do końca lutego. to przyniosę.
Od lat trzymam hortensje w pomieszczeniu zimnym, wystawiam jak można , i kwitną wcześniej jak w gruncie.
Iglaki przesadza się w końcu sierpnia i we wrześniu , lub jak puści grunt wiosną. Pozdrawiam.
Rench 00:41, 03 lut 2013

Czytam,czytam,podpatruję I na wiosnę zobaczę coś narobiła
I Pozdrawiam
nieszka 12:52, 03 lut 2013

Wpadłam tylko na chwilkę bo zaraz wychodzę z domu.
Pomysł bardzo fajny. Jak masz tam słońce to daj lawendę jak najbardziej. Wszystko dobrze ze sobą nawiązuje z tą rabatą hotensjową, tylko chyba musisz zmierzyć dokładnie ile mam mieć ta rabata i czy ci się wszystko zmieści.