Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

Anabell 01:10, 04 lut 2013

To dobrze , całkiem sucho nie może być, bo wyschnie co jakiś czas podlać. moze stać i w ciemnym.
Moje stoją w budynku nie ogrzewanym, robię tak od wielu lat jet tam okno ale co to światło jak stoją na środku pomieszczenia. były mrozy i po 28 st i nic się nie stało. wyjmuję jak ciepło i nieraz wstawiam ponownie jak zapowiadają przymrozki. wcześniej kwitną jak w glebie. Moje donice to niektóre po 80l podłoża , to tak znosić nie mogę w jedną i drugą stronę. Swoją możesz wnieść na okno ale jeszcze za wcześnie po mrozach. Możesz pytać jeszcze chętnie odpowiem.
....a to nie jest wiata tylko garaż w piwnicy? nie powinna być temp. poniżej 0.
grembosia 01:26, 04 lut 2013

Popieram Gosię, dobry pomysł
ewa004 13:22, 04 lut 2013

Anabell napisał(a)
To dobrze , całkiem sucho nie może być, bo wyschnie co jakiś czas podlać. moze stać i w ciemnym.
Moje stoją w budynku nie ogrzewanym, robię tak od wielu lat jet tam okno ale co to światło jak stoją na środku pomieszczenia. były mrozy i po 28 st i nic się nie stało. wyjmuję jak ciepło i nieraz wstawiam ponownie jak zapowiadają przymrozki. wcześniej kwitną jak w glebie. Moje donice to niektóre po 80l podłoża , to tak znosić nie mogę w jedną i drugą stronę. Swoją możesz wnieść na okno ale jeszcze za wcześnie po mrozach. Możesz pytać jeszcze chętnie odpowiem.

Haniu ja woje hortensje przechowuje w takim budynku gospodarczym ,
nie ma tam ogrzewania jest tylko małe okienko ,ale temp.spadnie tam poniżej 0 jak na zewnątrz jest -6
Cieszę się że będę mogła je tam przechowywać,zaraz sobie kupie następne
Powiedz mi kiedy dać im troszkę nawozu ?
jaki nawóz stosujesz taki normalny czy typowo do hortensji?

Próbuje tez przezimować tam róże w donicy ciekawe czy się uda
ewa004 13:24, 04 lut 2013

grembosia napisał(a)
Popieram Gosię, dobry pomysł

Dobry pomysł nawet bardzo ,ale niestety nie da się tak zrobić ,bardzo żałuje ale siły wyższe
Tess 13:49, 04 lut 2013

Śmietanowa biel - jak radzi Kasia - też ładna.
A słupy przy daszku dlaczego nie mogą być białe (jak twierdzi Żon)?
Przecież podbitkę masz chyba białą?
ewa004 13:56, 04 lut 2013

Tess napisał(a)
Śmietanowa biel - jak radzi Kasia - też ładna.
A słupy przy daszku dlaczego nie mogą być białe (jak twierdzi Żon)?
Przecież podbitkę masz chyba białą?

AAAA tego Teresko dlaczego słupy nie mogą być białe to mi mój Żon jeszcze nie zdążył powiedzieć )))
Na ta chwile odpowiedź padła nie bo nie
Ale jak będę chciała to słupy białe będą i on też o tym wie ,to tylko tak dla ściemy udaje ważniaka
Dobrze dojrzałaś że podbitka jest biała
Anabell 15:35, 04 lut 2013

To śmiało możesz tam trzymać , nieraz miałam op 60 donic i wszystkie się przetrzymały. wiosną jak za ciasna doncz. to przesadzam do większej jak już są bardzo duże donice a większych nie chcę , to wyjmuję hort. obciosam w koło korzenie i spód podcinam , dosypuję mieszankę ziemi z torfem kwaśnym. lub za ziemię kompost +kwaśny t.
Nawożę po wyjęciu jak ruszą pąki. nawozem do hortensji. jak chcesz niebieskie to między nawożeniem środkiem do niebieskich hort. jak są już widoczne kwiaty , daję saletrę potasową w ilości duża łyżka na 10 lwody. to wpływa na wielkość kwiatów. dwa razy w ciągu sezonu dodaję na początku siarczan amonu ,on zakwasza podłoże. siarczan też dobry do wszystkich roślin co wymagają kwasowego podłoża jak azalie , rododendrony hortensje.
ewa004 16:25, 04 lut 2013

Anabell napisał(a)
To śmiało możesz tam trzymać , nieraz miałam op 60 donic i wszystkie się przetrzymały. wiosną jak za ciasna doncz. to przesadzam do większej jak już są bardzo duże donice a większych nie chcę , to wyjmuję hort. obciosam w koło korzenie i spód podcinam , dosypuję mieszankę ziemi z torfem kwaśnym. lub za ziemię kompost +kwaśny t.
Nawożę po wyjęciu jak ruszą pąki. nawozem do hortensji. jak chcesz niebieskie to między nawożeniem środkiem do niebieskich hort. jak są już widoczne kwiaty , daję saletrę potasową w ilości duża łyżka na 10 lwody. to wpływa na wielkość kwiatów. dwa razy w ciągu sezonu dodaję na początku siarczan amonu ,on zakwasza podłoże. siarczan też dobry do wszystkich roślin co wymagają kwasowego podłoża jak azalie , rododendrony hortensje.

Haniu dziękuję ci za tak wyczerpujące odpowiedzi.
Pewnie jeszcze nie raz przylecę do ciebie o pomoc
Zeta 17:10, 04 lut 2013

ewa004 napisał(a)

Haniu ja woje hortensje przechowuje w takim budynku gospodarczym ,
nie ma tam ogrzewania jest tylko małe okienko ,ale temp.spadnie tam poniżej 0 jak na zewnątrz jest -6
Cieszę się że będę mogła je tam przechowywać,zaraz sobie kupie następne
Powiedz mi kiedy dać im troszkę nawozu ?
jaki nawóz stosujesz taki normalny czy typowo do hortensji?

Próbuje tez przezimować tam róże w donicy ciekawe czy się uda

Moje horti w garażu i juz listki puszczają....no i niewiem wstawić je do pokoju widnego czy nie...???
ewa004 18:39, 04 lut 2013

Zetka ,Hania pisze że mogą w garażu być aż do wiosny