Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Postawić trawkę nad i...

Postawić trawkę nad i...

baraga1904 21:26, 24 paź 2012

...wrzuc na zachętę ...materiał nie będzie się raczej nadawał do tego w sobotę..
baraga1904 21:35, 24 paź 2012

Znowu awaria internetu..co kilka minut przerwa w połączeniu....przechodzimy na światłowód ...czekamy na instalację.. ten radiowy jest beznadziejny
Enya73 21:39, 24 paź 2012

To niech będzie coś z kuchni włoskiej, a właściwie toskańskiej

TORTELLI DI ZUCCA, czyli tłumacząc na nasze coś jak nasze pierogi z farszem z dyni

Składniki na tortelli:

3 jaja
300 g mąki pszennej

To razem mieszamy i przygotowujemy ciasto, jak na makaron. Wałkujemy i wykrawamy prostokąty.

Składniki na farsz:

500 g dyni
25 g startego parmezanu
1 jajo
250 g sera ricotta
gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
majeranek
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 4 łyżki masła + parmezan do posypania+ kilka listów szałwii

Jak przygotować farsz:

Dynię czyścimy i obgotowujemy ją krótko w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odsączenia, a następnie miksujemy. Dodajemy ricottę, parmezan, jajo, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz.
Farsz wykładamy na 1 połowę prostokąta, drugą składamy w kwadrat, a brzegi sklejamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy , przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, polewamy roztopionym masłem, dekorujemy listkami szałwii.

I taka historyczna ciekawostka na temat tego prostego dania

Danie to w Lunigianie było uznawane za danie dla bogaczy
To taka urokliwa miejscowość Toskanii bliżej wybrzeża morza Tyrreńskiego.

Smacznego Idę do lodówki, bo zgłodniałam

baraga1904 21:49, 24 paź 2012

...przepis ciekawy i historyczny , czyli z mojej branży... dziękujemy...skopiowane i wydrukowane...jutro pierożki będą na obiad...
Enya73 21:53, 24 paź 2012

No właśnie dlatego wybrałam wątek historyczny. A propos czy możesz polecić jakieś książki historyczne na temat marca 1968 w Europie, bo moja córka przygotowuje się do olimpiady z historii i taki sobie temat mniej więcej wybrała. Na razie mamy zamówione książki traktujące o marcu 1968 w Polsce. Znalazłyśmy też taki portal na gazecie wyborczej, gdzie są artykuły poświęcone temu tematowi.
baraga1904 15:09, 25 paź 2012

...zostawiłam juz wpis U Ciebie Anitko a propos przepisu...wspaniały, prosty i smaczny...mam zdjęcia ale jak bateria sie naładuje to wrzucę.. stary grat nadaje sie do wymiany...?
..szkoda tylko tego sera ricotta...w normalnym spożywczaku niedostępny, trzeba poszukac, ja znalazłam w Almie.
..co do historycznych wydzarzeń 1968 roku niestety nie mam jakich szczegółowych książek dot. stricte tego wydarzenia...tylko rozdziały w książkach z historii powszechnej po 1945 roku...trzeba by się skupic na tytułach zwiazanych z wydarzeniami w Czechosłowacji - Praska Wiosna...bardzo zawęrzony ten temat jak na olimpiadę w liceum...wręcz akademicki masz bardzo ambitną córkę
baraga1904 20:22, 26 paź 2012

...zrealizowane, zjedzone...mniam...moja rodzinka jest " za" dyniowymi pierożkami...

...prezent od teścia... pewnie już ostatnie w tym roku..

monitka 20:51, 26 paź 2012

Mniam ale tu smacznie...grzybki i pyszne pierożki z dyniowym nadzieniem. Nigdy takich nie jadłam trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam
baraga1904 21:43, 26 paź 2012

monitka napisał(a)
Mniam ale tu smacznie...grzybki i pyszne pierożki z dyniowym nadzieniem. Nigdy takich nie jadłam trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam

...polecam...
EPODLAS 22:15, 26 paź 2012

Agnieszko, piękny ten twój ogródek na Śląsku. Jutro ja wybieram się na grzybki. Napatrzę się na twoje, to może i ja takie nazbieram. A jeżeli kiedyś będziesz miała okazję, to koniecznie odwiedź Toruń. Warto.