Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Postawić trawkę nad i...

Postawić trawkę nad i...

baraga1904 18:39, 26 cze 2012

Nareszcie moge pokazac odratowany klon, ten który przemarzł wiosną....zastosowałam porady Sebka i Danusi... i tadamm....
fajnie rośnie i bardzo go lubię... jest nawet gęściejszy niz dotychczas i pięknie sie wybarwia...
malwes 22:15, 26 cze 2012

Baraga, przychodzę z rewizytą. Bardzo fajnie u Ciebie - widzę pokrewną duszę bo chyba tak jak ja, starasz się wszystko zaplanować i nie sadzić na hurraaaa....ależ to trudne - nie wiem jak Ty, ale ja dostaję małpiego rozumu w centrach, ale na szczęście na tym się kończy i po szaleńczym bieganiu i oglądaniu nie kupuję za wiele dokąd nie będę pewna, gdzie to coś ma być i czy na pewno to coś.

Piesio super, i masz przepiękne kwiaty - te z pierwszych zdjęć wyglądają urzekająco.

Świerki serbskie to bardzo dobry pomysł - nie wiem tylko, jaką masz glebę - one nie lubią kwaśnej. Z żywotników ewentualnie ja bym obstawiała Szmaragdy - najbbardziej mi się podobają ze względu na pokrój, piękny kolor który utrzymuje się zimą i brak szyszek. Jeśli to miejsce jest słoneczne, to ja bym przemieszała Szmaragdy z jakimiś żółtymi (Yellow Ribbon, Aurescens, Sunkist, itp) i ewentualnie z dereniem Elegantissima - ma cudne liście a zimą te czerwone łodygi wyglądają urzekająco. U siebie mam zamiar tak zrobić także.
Chyba, że na tej rabacie jako tło chcesz mieć coś jednolistego, to wtedy albo te świerki, jeśli warunki glebowe pozwolą albo jednolite "cóś". Inversa piękna, albo cyprysik nutkajski pendula - tylko musiałabym sięgnąć do materiałów o jego uprawie, bo nie pamiętam czy ma skłonności do jakichś chorób ani warunków glebowych, ale wygląd ma intrygujący, bardzo lubię te drzewa.

Będę wpadać i kibicować - pokazuj jak najwięcej!
baraga1904 07:36, 27 cze 2012

malwes napisał(a)
Baraga, przychodzę z rewizytą. Bardzo fajnie u Ciebie - widzę pokrewną duszę bo chyba tak jak ja, starasz się wszystko zaplanować i nie sadzić na hurraaaa....ależ to trudne - nie wiem jak Ty, ale ja dostaję małpiego rozumu w centrach, ale na szczęście na tym się kończy i po szaleńczym bieganiu i oglądaniu nie kupuję za wiele dokąd nie będę pewna, gdzie to coś ma być i czy na pewno to coś.

Piesio super, i masz przepiękne kwiaty - te z pierwszych zdjęć wyglądają urzekająco.

Świerki serbskie to bardzo dobry pomysł - nie wiem tylko, jaką masz glebę - one nie lubią kwaśnej. Z żywotników ewentualnie ja bym obstawiała Szmaragdy - najbbardziej mi się podobają ze względu na pokrój, piękny kolor który utrzymuje się zimą i brak szyszek. Jeśli to miejsce jest słoneczne, to ja bym przemieszała Szmaragdy z jakimiś żółtymi (Yellow Ribbon, Aurescens, Sunkist, itp) i ewentualnie z dereniem Elegantissima - ma cudne liście a zimą te czerwone łodygi wyglądają urzekająco. U siebie mam zamiar tak zrobić także.
Chyba, że na tej rabacie jako tło chcesz mieć coś jednolistego, to wtedy albo te świerki, jeśli warunki glebowe pozwolą albo jednolite "cóś". Inversa piękna, albo cyprysik nutkajski pendula - tylko musiałabym sięgnąć do materiałów o jego uprawie, bo nie pamiętam czy ma skłonności do jakichś chorób ani warunków glebowych, ale wygląd ma intrygujący, bardzo lubię te drzewa.

Będę wpadać i kibicować - pokazuj jak najwięcej!

Dziekuje Gosiu.Planuję serby..nie mam ani jednego ( nie do wiary na Ogrodowisku!), bo juz 40 Szmaragdów mam posadzonych i planuję jeszcze jeden szpaler od strony tarasu, dokładnie z Yellow Ribbon....Dereń tez fajny i myślałam nad nim , bo chyba by rozjaśnił ciemną zieleń serbów. Myślę tez o czerwonym buku w najszerszej miejscu tej rabaty. No i oczywiście trawy ( uwielbiam..) i bukszpany...standard ogrodowiskowy.. Na hura nie mogę sadzic, za bardzo mi żal roślin i pracy i finansów...też w razie czego....Dzięki za odwiedziny i rady - bedę wpadac do Ciebie ...
anna_studio 11:57, 27 cze 2012

Baraga...ja też nie miałam ani jednego serba.....do wczoraj
Szmaragdy to naprawdę dobry wybór...
Po cichutku powiem Ci, że nie mam ani jednej.........róży, ale się łamię....
Wpływy Ogrodowiska uaktywniają się....
Pozdrawiam
baraga1904 17:03, 27 cze 2012

anna_studio napisał(a)
Baraga...ja też nie miałam ani jednego serba.....do wczoraj
Szmaragdy to naprawdę dobry wybór...
Po cichutku powiem Ci, że nie mam ani jednej.........róży, ale się łamię....
Wpływy Ogrodowiska uaktywniają się....
Pozdrawiam

witaj Aniu....
ja też nie mam róż, chociaż kiedyś...dawno temu miałam dwie na pniu i zmarzły, często chorowały...od tamtej pory boję się róż...może na jakąś się skuszę...kiedyś...to będzie taka kropka nad i..masz rację- Ogrodowisko wpływa na ludzi...
Diana 11:07, 30 cze 2012

witam
zaglądam sobie do twojego wątku i co widzę .........ślicznie sie robi
Na dodatek masz yorczka jak ja , ja również uwielbiam bibeloty...kocham poprostu !!! mój M ciągle sie denerwuje co ja znowy tam kupuje i rozstawiam po domu i ogrodzie
Tulipanowiec śliczny klonik również, inne roślinki i drzewa zachwycaja urodą.teraz będę na bieżąco podglądać
baraga1904 13:39, 30 cze 2012

Diana napisał(a)
witam
zaglądam sobie do twojego wątku i co widzę .........ślicznie sie robi
Na dodatek masz yorczka jak ja , ja również uwielbiam bibeloty...kocham poprostu !!! mój M ciągle sie denerwuje co ja znowy tam kupuje i rozstawiam po domu i ogrodzie
Tulipanowiec śliczny klonik również, inne roślinki i drzewa zachwycaja urodą.teraz będę na bieżąco podglądać

Dziękuję Diano za odwiedziny...może założymy klub ...Yorkowisko??? jest nas tutaj sporo....dzięki za pochwały drzewek....jednak ogólnej pracy jeszcze przede mną na lata świetlne...
baraga1904 21:37, 01 lip 2012

...niestety....nad Śląskiem przeszła gigantyczna burza...wiatr szalał, grad sypał...
...jutro ocena strat... chociaz juz gołym okiem widzę co jest zniszczone...nadal pada...
baraga1904 21:42, 01 lip 2012

...serwer szwaknuje...
pewnie przez burzę....zdjęcia się nie wyswietlają, nowych nie da sie wrzucic....
...jutro pryskam na robale - II częśc ...oby było ładnie, nie za ciepło i bez deszczu, bo mi wszystko co mam ( a mam niewiele...) zjedzą..!!!
Mala_Mi 01:58, 02 lip 2012

Stopka aktywna...ależ to ułatwia życie
U nas burza, bez deszczu (szkoda), bez gradu (dobrze ze wskazaniem na bardzo dobrze), wiatr...są straty.... I z tego powodu nie lubię doniczek na tarasie... kupuję już najtańsze...ale dalej stówka w plecy.... lutro liczę straty jak Ty.... Ale jak u Ciebie padał grad...to kicha..... doniczka rzecz nabyta..... resztę w locie łapałam.....

Acha, co to za klonik....znasz odmianę....poszukuję coś czerwonego nad OKO i nie mogę się zdecydowac, bo ja bym chciała wszystko, a tak się nie da.... Już się nie da....