Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Postawić trawkę nad i...

Postawić trawkę nad i...

baraga1904 20:52, 14 paź 2012

Enya73 napisał(a)
Agnieszko- no pięknie u Ciebie Grzybki, zdjęcia cudne -nostalgicznie i kolorowo jesiennie Wianuszek na drzwi piękny. Ty to masz oko do detali
Miłego popołudnia

...dzięki, wzajemnie, pozdrawiam..
betysia 09:18, 17 paź 2012

Agus....witaj, jak grzybowo i jesiennie.....
wianuszek cudny....no tez musze cos zrobic!!!!!!
sciskam i czekam na maila.....
buziam i tuliskam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tess 11:02, 17 paź 2012

Aguś, piękny ten jesienny wianek

Widzę, że rozważania matczyne się tu toczyły Ech, temat rzeka, a ile by o tym nie myśleć i nie mówić, wszystkiego się nie zaplanuje ani nie przewidzi...

Pozdrawiam Baranku
baraga1904 08:54, 24 paź 2012

...witam wszystkich odwiedzających...
...niestety w mim ogrodzie nic się nie dzieje...jest szaro i mglisto więc i zdjęcia nie wychodzą wyrażne i ciekawe...wszelkie prace i roboty zostały już zawieszone do wiosny..wiata prawie skończona - brakuje jeszcze dachówki ale może poczekac na wiosnę...
...robimy z M. plany i uzgadniamy szczegóły dotyczące zlecenia nowego projektu ogrodu...i wciąż mamy 1000 pomysłów na sekundę i ciągle zmienia nam się koncepcja...ciężko się zdecydowac...każdy ma jakieś swoje oczekiwania w stosunku do ogrodu i każdy ma swoje pomysły...
Zastanawiamy się nad
1. altaną( domkiem biesiadnym z murowanym grillem i wędzarnią - jaki kształt, jakie materiały?)itp
2. kształtem ścieżek granitowych
3. placem pod basen???
4.ścianą wodną i ciurkadełkiem
nasadzenia zostawimy w całości projektantce...

mam nadzieję zę już w listopadzie będę mogła zlecic zrobienie projektu i rozwieją się wszystkie moje wątpliwości.. może macie jakieś pomysły i sugestie...? mile widziane
kasik778 08:59, 24 paź 2012

zdecydowałaś się na projekt bardzo fajnie, ciekawe co zaproponuje projektant (ka)

ale macie planów, altana, basen, ściana wodna wow, a tu tyle czasu teraz trzeba czekać do wiosny...

chyba zapadnę w sen zimowy i obudzę się w marcu
baraga1904 09:03, 24 paź 2012

...dzisiaj spędzam dzień w łóżeczku, niestety...dopadło mnie choróbsko - totalna chrypka która pozbawiła mnie głosu, prawie...
...nie ma tego złego ..jednak...mam tyle do nadrobienia na ogrodowisku i kilka fajnych książek na stoliczku, więc mam czym zagospodarowac czas...w ogóle ostatnio wpadłam w nałóg czytania..a właściwie powróciłam do nałogu...
....możecie więc u mnie dzielic się swoimi uwagami na tematy ogrodnicze ale również chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi co warto przeczytac w wolnym, zimowym czasie...
baraga1904 09:08, 24 paź 2012

kasik778 napisał(a)
zdecydowałaś się na projekt bardzo fajnie, ciekawe co zaproponuje projektant (ka)

ale macie planów, altana, basen, ściana wodna wow, a tu tyle czasu teraz trzeba czekać do wiosny...

chyba zapadnę w sen zimowy i obudzę się w marcu

myślę że to będzie ONA...
...plany są , ale Wiesz jak to jest...życie i kasa często je okrutnie weryfikują ...chociaz zawsze można zaplanowa coś i tworzyc trochę dłużej niż rok czy dwa...njważniejsze jednak dojśc do celu..
...jak dostanę ten projekt do ręki to dopiero będzie się działo w mojej głowie...jak tu dożyc do wiosny...?
ewalm 10:12, 24 paź 2012

Agnieszko, witaj. Pierwszy raz zajrzałam dziś do Twojego wątku, ale za to przejrzałam cały. Piękne białe petunie i piękne okucia.
Ale o czymś innym chciałam napisać. Jeżeli pędraki zniszczyły Ci trawnik nie lekceważ tego. Zwalczanie chemiczne późniejszych stadiów rozwojowych jest trudne, a to te stadia własnie najbardziej podgryzają korzenie. Nie wiem jak ze skutecznością nicieni, ale może to dobra droga. To uciążliwy szkodnik o długim okresie rozwojowym (4 lata). Piszesz o nowym projekcie i realizacji ogrodu, a bardzo byłoby szkoda gdyby pędraki nadal go niszczyły. Czy przekopaliście ten zniszczony trawnik, usuwaliście pędraki? (Niektóry stosują ręczne wybieranie - mozolne i dość obrzydliwe). Pędraki na zimę schodzą w głąb gleby, wtedy nic im nie zaszkodzi. Ale wydobyte na powierzchnie są łatwym łupem dla ptaków. Można też takimi domowymi sposobami zwalczać w maju dorosłe chrząszcze (strząsać z drzew wczesnym rankiem, kiedy są jeszcze odrętwiałe).
baraga1904 10:30, 24 paź 2012

ewalm napisał(a)
Agnieszko, witaj. Pierwszy raz zajrzałam dziś do Twojego wątku, ale za to przejrzałam cały. Piękne białe petunie i piękne okucia.
Ale o czymś innym chciałam napisać. Jeżeli pędraki zniszczyły Ci trawnik nie lekceważ tego. Zwalczanie chemiczne późniejszych stadiów rozwojowych jest trudne, a to te stadia własnie najbardziej podgryzają korzenie. Nie wiem jak ze skutecznością nicieni, ale może to dobra droga. To uciążliwy szkodnik o długim okresie rozwojowym (4 lata). Piszesz o nowym projekcie i realizacji ogrodu, a bardzo byłoby szkoda gdyby pędraki nadal go niszczyły. Czy przekopaliście ten zniszczony trawnik, usuwaliście pędraki? (Niektóry stosują ręczne wybieranie - mozolne i dość obrzydliwe). Pędraki na zimę schodzą w głąb gleby, wtedy nic im nie zaszkodzi. Ale wydobyte na powierzchnie są łatwym łupem dla ptaków. Można też takimi domowymi sposobami zwalczać w maju dorosłe chrząszcze (strząsać z drzew wczesnym rankiem, kiedy są jeszcze odrętwiałe).

...witaj...
..trochę pozbieralismy ręcznie...ale trawnik jest zniszczony i jest praktycznie caly do wymiany...
..wiem że pędraki to świństwo i muszimy je zniszczyc ...chemia ktorą jest do tego przeznaczona jest raczej ciężka...a nicienie mają rózne opinie..siatka będzie z pewnością rozłożona tak jak proponowała Danusia..
kasik778 10:43, 24 paź 2012

kiedyś chyba Marzenka pisała o środkach do zwalczania pędraków, czyli nicieniach, czytałam, że są skuteczne, ale muszą być w jakieś określonej ilości zastosowane, pozdrawiam