Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

alinak 00:07, 01 mar 2013

Izka ty już wiosennie działasz na całego .u mnie dzisiaj też było rozpoczęcie wiosny . przesadzałam domowce w nowe większe doniczki a w ogrodzie też już obcinałam trawy . już w domu wytrzymać nie mogę choć jeszcze miejscami u mnie hałdy śniegu .rozgarniam to grabkami jak mogę , co by wiosnę sprowokować .pozdrawiam . a zawsze dalie sadzisz do doniczek ? , bo ja prosto do gruntu .
Przetacznik 01:02, 01 mar 2013

Poradź mi Kukliku czy kłącza funkii i innych roślin ( takie w torebkach w torfie) cebulki lilii jakie kupiłam mogę przechować w suchym ciemnym miejscu, czy powinnam wysadzić juz do doniczek? W domu sucho ( kaloryfery ) i sama nie wiem... ?
Marta7 09:14, 01 mar 2013

Kukliku,pozdrawiam Cię bardzo serdecznie-dzisiaj legalnie z wpisem,wcześniej byłam dużo razy bo Twój ogród,książki-to moje klimaty.Uwielbiam Twoje figurki,od tego aniolka z książką nie mogę oderwać oczu-a wszystko to pięknie zcalasz w romantyczną całość i przeurokliwe zakątki.W Twoim ogrodzie nie można się nudzić,napewno nie należy do tych przewidywalnych-a takie najbardziej lubię
Podziwiam też jak stajesz się specjalistą-ogrodnikiem-te wszystkie odmiany fuksji,dalii,host....,ja do tego nigdy nie dorosnę,pozostanę na etapie-to jest fuksja,a to dalia ,ale tragedii i problemu w tym nie widzę
Twoje zdjęcia z figurkami wklejam do ulubionych
Miłego dnia życzę,będę Cię odwiedzać
Kuklik 14:38, 01 mar 2013

alinak napisał(a)
Izka ty już wiosennie działasz na całego .u mnie dzisiaj też było rozpoczęcie wiosny . przesadzałam domowce w nowe większe doniczki a w ogrodzie też już obcinałam trawy . już w domu wytrzymać nie mogę choć jeszcze miejscami u mnie hałdy śniegu .rozgarniam to grabkami jak mogę , co by wiosnę sprowokować .pozdrawiam . a zawsze dalie sadzisz do doniczek ? , bo ja prosto do gruntu .

Zawsze do doniczek, bo ja mam bardzo gliniastą i zimną glebę, wolno się nagrzewa i wszystko trochę później kwitnie. Jednego roku nie podpędziłam dalii, to nie zdążyły zakwitnąć. Fakt, że trochę pewnie późno wsadziłam. A z doniczkami jest w sam raz
Kuklik 14:44, 01 mar 2013

Przetacznik napisał(a)
Poradź mi Kukliku czy kłącza funkii i innych roślin ( takie w torebkach w torfie) cebulki lilii jakie kupiłam mogę przechować w suchym ciemnym miejscu, czy powinnam wysadzić juz do doniczek? W domu sucho ( kaloryfery ) i sama nie wiem... ?

Lilie możesz trzymać w chłodzie i wilgotnym torfie, nic im nie będzie.
Funkie i im podobne możesz już wsadzić do doniczek, będziesz miała frajdę, bo urosną w domu, a wysadzisz po zimnej Zośce do gruntu. Nic im nie będzie w domu, wiele razy tak robiłam Tylko przed wsadzeniem trzeba je trochę przyzwyczaić do słońca.
Chętnie bym wsadziła sobie jakąś funkię, ale te moje zamówione będą dopiero w kwietniu...
Kuklik 14:52, 01 mar 2013

Witaj Martuś, bardzo się cieszę, że zajrzałaś. Nie jestem żadnym specjalistą po prostu lubię wiedzieć jak moje roślinki mają na imię.
Zaczęłam czytać fajną książkę i bardzo mi się spodobało zdanie rozpoczynające wstęp
"Każdy ogrodnik, choćby najbardziej początkujący, ma coś cennego do powiedzenia"
to może jednak wszyscy po trochu jesteśmy specjalistami
Tess 20:58, 01 mar 2013

Kuklik napisał(a)
W tym roku chcę jeszcze przetestować metodę cięcia chelsea i w maju z bólem serca uciąć połowę tego co urośnie. Zobaczymy. Mają mieć więcej kwiatów

Czy to duży wstyd nie wiedzieć, co to metoda cięcia chelsea?
Bo ja nie wiem. I co chcesz ciąć? Te dalie?
monteverde 21:13, 01 mar 2013

Kuklik napisał(a)
Aniu, ale rosahumus jest w proszku, to coś innego będziesz lała

Ewelinko, Gabrysiu polecam, naprawdę świetna sprawa Sprawdzone

Teresko, dalie tylko na razie do doniczek, potem do mini szklarenki, a jeszcze potem do gruntu Wcześniej kwitną. I co najlepsze, równie długo, czyli dłużej W tym roku chcę jeszcze przetestować metodę cięcia chelsea i w maju z bólem serca uciąć połowę tego co urośnie. Zobaczymy. Mają mieć więcej kwiatów

No jo pomyliło mi się jest w zielono białym pudełku, mam jeszcze w płynie to co Klamber lał, butelka mi poszła w tamtym i na ten została jedna no i ten w proszku też mam I mam jeszcze coś dla Ciebie
http://www.jparkers.co.uk/c-mh/cartwheelhonka/
danuta_szwajcer 21:24, 01 mar 2013

Podoba mi się tytuł) tak jak i Twojego wątku bo też taki naturalny i Twoj ogród klimatyczny, fajnie, ze tak rodzinnie razem z dziecmi tworzycie ogrod i kazdy ma swoje roslinki pozdrawiam
Marta7 23:58, 01 mar 2013

Kuklik napisał(a)
Witaj Martuś, bardzo się cieszę, że zajrzałaś. Nie jestem żadnym specjalistą po prostu lubię wiedzieć jak moje roślinki mają na imię.
Zaczęłam czytać fajną książkę i bardzo mi się spodobało zdanie rozpoczynające wstęp
"Każdy ogrodnik, choćby najbardziej początkujący, ma coś cennego do powiedzenia"
to może jednak wszyscy po trochu jesteśmy specjalistami

Kukliku chyba masz rację,samo uczestniczenie w życiu forum ogrodniczego czyni nas specjalistami,jeszcze niedawno nie wymieniłabym ani jednej nazwy róży ,hortensjii,hosty a teraz patrzę się i wiem,aha to jest Bonica,Chopin,Limelight,Patriot ....itp,aż się boję co będzie za rok! A w porównaniu z wiedzą ogrodniczą mego męża to nawet jestem wybitnym specjalistą bo on nie rozróżnia cynii od astra

Zdanie które zacytowałaś też bardzo mi się spodobało,a rozumię je i interpretuję na różne sposoby,ale dużo by tu pisać pozdrawiam