Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

anipla 01:06, 12 sty 2013

Toszka napisał(a)
Wiem, ze to może trudne, ale ja bym ten podkład wywaliła spod okna. Zapewne to okno latem otwierasz?
Wyjasniam dlaczego ten podkład mnie akurat tam drażni.
Sama mam w ogrodzie podkłady, a z nich zrobione "łoże" (my nazywamy to doniczką ) dla roślin Nikt mi nie powie w związku z tym, że podklady nie smierdzą (zwłaszcza latem)... aczkolwiek jedne bardziej, inne mniej w zależności od nasycenia chemią. Moje podkłady znajdują się ok. 30m od domu. I dzięki tej odległosci nie sa uciążliwe. A ty masz podkład pod samym oknem! Opary z podkładu unoszą ci sie wprost do domu! Pamiętam, że ten podkład pełni konkretną funkcję, ale może z twoim TŻ przemyślcie to.

Witaj ToszkaDziękuję za rady i zapraszam, każde spojrzenie mile widziane

Racja , smród zależy od nasycenia ... z tym jednak nie mieliśmy aż takiego dużego problemu (tu strona wschodnia ,więc się tak nie nagrzewały). Problemem były "wychodzące " na wierzch substancje smoliste (oleiste),które bardzo brudziły,a C miała etap siadania na podkładach .Wtedy M pomalował je impregnatem woskowym (2 razy,tylko takim " bardzo" woskowym) ,pozamykały się wszystkie pory i teraz nie ma prawie żadnej różnicy w wyglądzie ,a już nic na wierzch nie wyłazi - ani smród , ani smoliste,i tak już jest 3 sezony
Pozdrawiam
Toszka 01:17, 12 sty 2013

Anitko, nasze podkłady też zaimpegnowaliśmy, jednakże, ponieważ jest ich więcej to i tak je czuć.Impregnat sie zmywa, a chemia paruje śmierdząc mniej lub wiecej.
Abyśmy się dobrze zrozumiały - ja (co widać po mojej "doniczce") nie jestem zażartym wrogiem podkładów, ale... pod oknem bym sobie nie położyła...
Juzia 01:32, 12 sty 2013

anipla napisał(a)

A tam poza tymi rabatami to trawnik masz tak ?
To jakie kulki??? W trawniku? Bo nie czaję

Aaa tam kuli..w trawie..... już coś przekombinowałam

anipla 01:52, 12 sty 2013

Toszka napisał(a)
Anitko, nasze podkłady też zaimpegnowaliśmy, jednakże, ponieważ jest ich więcej to i tak je czuć.Impregnat sie zmywa, a chemia paruje śmierdząc mniej lub wiecej.
Abyśmy się dobrze zrozumiały - ja (co widać po mojej "doniczce") nie jestem zażartym wrogiem podkładów, ale... pod oknem bym sobie nie położyła...

Doskonale się rozumiemy ...
Co do impregnatów to większość się zmywa (inne elementy malowaliśmy), szczególnie tych drogich i nowoczesnych ,ale ktoś nam polecił impregnat z tańszej lini , i okazało się że jest o 100% lepszy ,poza tym masz rację- przy większej ilości plus słońce to zawsze coś czuć, a ten to właściwie w cieniu jest bo teraz zarośnięty ,ale ten pierwszy wylatuje

Tu jest też podwyższony poziom tak jak na rogowej,więc usunięcie wiązałoby się z odizolowywaniem ściany i tynkowaniem ,malowaniem , a na to to już M w życiu sie nie zgodzino chyba żeby zrobić taki spadek jak Danusia narysowała.....hmmm...?
Toszka 02:47, 12 sty 2013

Zamaist tego podkładu mozna tam dać jakieś płaskie kamienie kupione specjalnie na te okazję... to drogo nie wyjdzie, no kurde, no nawet mureczek z kostki brukowej

ale zaparłam się na ten podkład... az mi wstyd
anipla 02:55, 12 sty 2013

eee tamToszka coś Ty- im więcej pomysłów ,tym lepiej ,każda głowa ma inne wizje .....podpowiedzi mile widziane
i tak zdecydowałam się na takie zmiany ,na które wczesniej bym sie nie zgodziła ....a teraz ławiej mi to przychodzi
Toszka 03:25, 12 sty 2013

Wiesz, nie dziwię sie, że masz ochote na zmiany Jak patrzy sie na te piekne forumowe i "linkowe" ogrody to nachodzi człowieka potrzeba zmian, ulepszeń Wiesz, ja nigdy nie lubiłam.... uwaga!... hortensji! Ten przekwitajacy - jak dla mnie- brudny róż był nie do przyjęcia. I jeszcze te suche, brązowe zimą baldachimy...Dzięki ogrodowisku popatrzyłam na nie inaczej i co? i mam hortensje, a jeszcze zacieram ręce na szpaler hortensjowy
Jedyny problem to odkryć jak u siebie w ogrodzie zaplanować podpatrzone pomysły i gdzie kupić fajne rośliny
anipla 03:30, 12 sty 2013

Jak to się wszystko zmienia, ja hortensje miałam 1 (nie liczę 2 ogrodowych co wymarzały co roku)i to jeszcze ją obcinałam na zimę,a pod wpływem Ogrodowiska mam już 7 i jestem zauroczona ....

Zakładaj wątek i pytaj ,o sklepy internetowe polecane też - jeśli masz potrzebę
anipla 03:39, 12 sty 2013

kilka fotek na koniec/początek dnia

Toszka 03:46, 12 sty 2013

Ty mi tu proszę nic o sklepach internetowych nie mów! Nie kuś zakupami
Muszę być twarda w tym roku - tylko cisy i jakieś drzewa na pniu do strzyżenia w płaską ścianę (co by wścibskiej sąsiadce zasłonić widok z tarasu na nas).A sklepy co poniektóre kuszą mnie moimi ulubionymi iglakowymi kulkami na pniu, ale jak patrze na ceny to przeliczam ile cisów kupię za taki jeden mały kłujący klejnocik... no i staram się w zwiazku z tym nie udręczać e-sklepami