Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

anipla 09:19, 10 sty 2013

Juzia_G napisał(a)
No ale jak obsadzisz to jaki kształt rabaty będziesz miała ? Bo tego właśnie nie kumam

Chodzi o zagospodarowanie tego miejsca (2)zaznaczonego ołówkiem przed podkładem ,tylko właśnie dobrać teraz kształt żeby pasowało do rogowej.....
Z prawej może być taka szeroka jak narysowałam ,czyli 1,9m bo furtka jest ( z prawej za furtką i murkiem,płotkiem jest wejście do domu ,czyli ogród się kończy wraz z murkiem)

Priorytetem jest teraz wyznaczenie kształtu tej części a potem obsadzenie. Trzeba pamiętać, że między podkładem a ścianą też będa rośliny.

Juzia 09:20, 10 sty 2013

Chyba nie zasnął
anipla 09:52, 10 sty 2013

może coś tak ,i wtedy w zagięcia jakieś kulki, ale czy to będzie pasowało ?

A może coś tak (tylko okrąglej)i w tą przerwę między obw. bukszpanową a koniec prawej rabatki coś wysokiego wsadzić co jednocześnie będzie rozdzieleniem tych 2 rabatek...mieszam trochę ale trudno kształt dopasować jak się człowiek nie zna

anipla 09:58, 10 sty 2013

Juzia_G napisał(a)
Chyba nie zasnął

Musiałam się wyłączyć,bo S (ku mojemu zdziwieniu) wziął sobie żurawinę w miseczce,usiadł obok i chyba jak w kinie się czuł ,nawet na spanie mu się nie zanosiło, potem to już chyba ja pierwsza padłam ....a swoją drogą ciekawe do której by wytrzymał....i tak to sobie mogę poplanować....
Zeta 10:02, 10 sty 2013

anipla napisał(a)

Zeta Dzięki bardzo, imprez co prawda jak u Madżenki nie ma i sajgon w ogrodzie ,ale wszystko w dobrą stronę się kieruje ,zapraszam

Damy radę ..popielimy ....posadzimy ....przesadzimy....będzie dobrze
Juzia 10:07, 10 sty 2013

anipla napisał(a)

No ale jak obsadzisz to jaki kształt rabaty będziesz miała ? Bo tego właśnie nie kumam

Chodzi o zagospodarowanie tego miejsca (2)zaznaczonego ołówkiem przed podkładem ,tylko właśnie dobrać teraz kształt żeby pasowało do rogowej.....
Z prawej może być taka szeroka jak narysowałam ,czyli 1,9m bo furtka jest ( z prawej za furtką i murkiem,płotkiem jest wejście do domu ,czyli ogród się kończy wraz z murkiem)

Priorytetem jest teraz wyznaczenie kształtu tej części a potem obsadzenie. Trzeba pamiętać, że między podkładem a ścianą też będa rośliny.

No i właśnie ja o tym cały czas
Jak zrobisz tak jak namalowałaś to będzie taki dziwny ząbek między rabatami. Tak ma być?
Bo ja cały czas myślałam żebyś wszystko połączyła łukiem.....tzn tak chyba mniej więcej masz teraz....ale bardziej byś musiała zaokrąglić i wywalić kamienie i ten jeden podkład.
Juzia 10:13, 10 sty 2013

A tam poza tymi rabatami to trawnik masz tak ?
To jakie kulki??? W trawniku? Bo nie czaję
Toszka 00:54, 11 sty 2013

Wiem, ze to może trudne, ale ja bym ten podkład wywaliła spod okna. Zapewne to okno latem otwierasz?
Wyjasniam dlaczego ten podkład mnie akurat tam drażni.
Sama mam w ogrodzie podkłady, a z nich zrobione "łoże" (my nazywamy to doniczką ) dla roślin Nikt mi nie powie w związku z tym, że podklady nie smierdzą (zwłaszcza latem)... aczkolwiek jedne bardziej, inne mniej w zależności od nasycenia chemią. Moje podkłady znajdują się ok. 30m od domu. I dzięki tej odległosci nie sa uciążliwe. A ty masz podkład pod samym oknem! Opary z podkładu unoszą ci sie wprost do domu! Pamiętam, że ten podkład pełni konkretną funkcję, ale może z twoim TŻ przemyślcie to.
anipla 00:16, 12 sty 2013

Zeta napisał(a)

Zeta Dzięki bardzo, imprez co prawda jak u Madżenki nie ma i sajgon w ogrodzie ,ale wszystko w dobrą stronę się kieruje ,zapraszam

Damy radę ..popielimy ....posadzimy ....przesadzimy....będzie dobrze

Oj,oj ,uważaj ,uważaj,bo Cię za słowo złapę i wolontariat Ci się trafi ,hehe

anipla 00:37, 12 sty 2013

Juzia_G napisał(a)
A tam poza tymi rabatami to trawnik masz tak ?
To jakie kulki??? W trawniku? Bo nie czaję

Aaa tam kuli..w trawie..... już coś przekombinowałam