Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Pogaduchy skowronków

Pogaduchy skowronków

Martek 23:44, 20 lut 2011

Tak myślałam ,że mewy zostają ,ale tam jedno słowo mnie zastanowiło ...Muszę obejrzeć w internecie jak lecą żurawie i gęsi .Nad moim domem jedne i drugie chyba przelatują .Pytam bo chciałabym je przyłapać na locie To mnie bardzo emocjonuje ,od razu cieplej się robi na sercu.
Piosenka o kormoranach taka piękna,a miejscowi mają dosyć kormoranów ,nie ma miejsca na sentyment jak się zagnieżdżą .Ja tylko żurawiom macham to mogę się rozmarzyć ))
monteverde 23:54, 20 lut 2011

u nas na pasie nadmorskim na Piaskach koczują czarne kormorany, ohydny widok, drzewa to kikuty i pełno guana)
Joku 23:55, 20 lut 2011

Przelatujące gęsi najłatwiej rozpoznać po gęganiu. Na prawdę słychać
hanka_andrus 00:35, 21 lut 2011

Gęsi lecą w szyku trójkątnym:w kształcie litery V,z tym,że jedno ramię jest zawsze trochę dłuższe.
Wynika to z kondycji gęsi,One na prowadzeniu zawsze się zmieniają.Ta co była pierwsza, cofa się do tyłu,żeby odpocząć,ta co była z tyłu idzie na prowadzenie, Wykorzystują zasady aerodynamiki.

wypis z encyklopedii
,,Klucz (ptaków), sposób uformowania stada ptaków w czasie przelotów, według ściśle określonych dla poszczególnych gatunków zasad. W kluczu jeden ptak prowadzi całe stado, które ustawia się w dwóch skośnie odchodzących liniach od przewodnika. Główny wysiłek kontrolowania lotu i częstotliwości uderzania skrzydłami przypada na przewodnika stada. Ptaki prowadzące klucz dość często zmieniają się."
w kluczach lecą gęsi,kaczki,żurawie.nie sprawdzałam bocianów
monteverde 00:45, 21 lut 2011

Dobranoc Haniu, dobry wykład dla młodych)
Martek 00:49, 21 lut 2011

Jakaś Ty Haniu Ornitolog ))))))))Dobrze uczę się od mądrzejszej !
A żurawie w jedynkę coś koło tego?
Ja słyszę je z daleka.Już dwa razy wybiegałam z domu bo mi coś mówiło ,że słyszę je i faktycznie wylatywałam ,nie widziałam,a słychać było i zawsze gdzieś je dojrzałam .
Ja się przyjrzałam na zdjęciu po powiększeniu,że żurawie bo one są takie smuklejsze chyba niż gęsi i pod spodem są białe jak dobrze pamiętam.Ale faktycznie nigdy się nie zastanawiałam wcześniej ,że prócz żurawi mogą lecieć koło mnie gęsi .I Faktycznie dwa różne klucze zaobserwowałam .Może dlatego jedne lecą wyżej ,drugie niżej,albo oba stada przystosowują swój lot do prądów powietrznych.Raz leciał samolot pasażerski wydawało się ,że prosto na stado żurawi.Pewnie leciał dużo wyżej ,ale taki niemiły był ten obrazek...
Żurawie mają taki dźwięk skrzeczący w sumie,ale gadają jak lecą chyba wszystkie ...Muszę widać się nagadać.Ale teraz będę bardziej uważnie przyglądać się i wsłuchiwać czy za każdym razem te same ptaki przelatują .Może uda się ,że nisko będą leciały to zdjęcia lepsze ,ale coś one ostatnio nie zniżają lotu...
Ja tylko nie wiem gdzie one lecą ...?Na naszych jeziorach nie widziałam nigdy stad czy polach,ale jak tak jeszcze mało w życiu widziałam...))
hanka_andrus 00:49, 21 lut 2011

Dobranoc Aneczko!Słuchaj gęsi,może już jutro u ciebie będą zamiast kormoranów.
Martek 00:53, 21 lut 2011

Joku napisał(a)
Przelatujące gęsi najłatwiej rozpoznać po gęganiu. Na prawdę słychać
Joku ,ale żurawie też słychać,a czasami można to porównać do przelatujących wron ,to jest trochę podobny dźwięk tylko taki głębszy zaraz mi się dusza raduje jak go słyszę.Gdyby się nie odzywały podczas lotu to nawet nie miałabym pojęcia ,że mi takie kolosy nad głową przeleciały
Martek 00:54, 21 lut 2011

monteverde napisał(a)
Dobranoc Haniu, dobry wykład dla młodych)

A dla takich młodych jak Ty to już nie dobry? Masz tam kormorany?
Martek 00:59, 21 lut 2011

Zróbcie tort dziewczyny bo są Zbysia urodziny.