Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:47, 28 kwi 2013

noemi napisał(a)
Widzę, że jesteś online to przyszłam pozdrowić

Miłego dnia Bogdziu

Noemi , okazało się że jednak nie byłam online ale serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 19:49, 28 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Miałam to napisać, czy larwa chrabąszcza, czy guniaka to i tak wyżera korzenie a potem liście. Nic tylko tępić

Z tego co czytam to wiele jest tych robali niszczacych rosliny i rh równiez i trzeba je chociaż ograniczac.
Bogdzia 19:59, 28 kwi 2013

Kindzia napisał(a)
Jeszcze zdążyłam niedzielne pozdrowienia zostawić

Kasiu miło ze wpadłas. Muszę Cię tez odwiedzic ale mam tyle zajęc że nawet
do łazienki się nie wyrabiam. Ostatnio ktos mi pożyczył skaner do skanowania i przerabiam zdjecia z filmów na komputerowe, a że fimów mam mnóstwo to musze przy tym posiedziec bo za tydzień skaner do oddania.Na dodatek źle mi wychodza twarze i nie mogę tego opanowac ale pokażę jak wyglądałam 37 lat temu .Na twarzach niestety te odblaski o których pisałam.

Bogdzia 20:02, 28 kwi 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
U kazdego pracy dużo i kazdy czekał tez na deszczyk no i mamy deszczyk i zaraz w oczach wszystko urosło Sliczny pan makolągwa też u mnie są i zawsze wypatruje tych i innych ptaków. Za niedługo u Ciebie Twoj ogród będzie miał swoje pięc minut Szybko nadrobily roslinki u mnie widze juz czerwony rh zaczyna sie rozbijac.Pozdrawiam serdecznie

U mnie na razie spokój , ale u mnie chyba najdłuzej leżał śnieg wiec i rosliny pewnie później bedą.
Bogdzia 20:05, 28 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
Bogdziu, Twój powojnik szaleje, bardzo urósł przez te kilka ciepłych dni, ma takie lście z odcieniem brązu, bez obawy są na pewno zdrowe. Bardzo jestem ciekawa efektu jaki wywoła pod powojnikiem i innymi pnączami. Mam jeszcze drugą sadzonkę wkopaną w doniczce, bo pójdzie na dużą angielską rabatę w miejscu po liliowcach, gdzie już jest róża Leonardo da Vinci. Zdjęcie tego powojnika nawet wkleiłam u mnie, bo mnie zachwyca.

byłam i widziałam , faktycznie ładnie rośnie ( o mnie ledwie maleńkie roślinki widac) ale trzeba go posadzic w pewnej odległości od powojników czy róż bo się rozrasta dośc mocno.
Gabriela 20:06, 28 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

byłam i widziałam , faktycznie ładnie rośnie ( o mnie ledwie maleńkie roślinki widac) ale trzeba go posadzic w pewnej odległości od powojników czy róż bo się rozrasta dośc mocno.

Posadziłam w pewnej odległości i liczę na ten szybki wzrost, a raczej zakrycie pustej ziemi.
Bogdzia 20:10, 28 kwi 2013

bociek napisał(a)
Bozenko, odciskam stope. Czytam, ze troszke u Ciebie deszcz zwilzyl ziemie. U mnie regularnie lalo. Dopiero przestalo. Po deszczu mam wrazenie, ze jakos sie zaczelo bardziej zielenic

Rozwazam dodanie skarpet moim powojnikom, nie zeby potrzebowaly jakos szczegolnie, raczej w ramach dopieszczania Gabrysia poleca mi powojnika erecta, ktorego ma od Ciebie. Co sadzisz o takiej opcji?

Właśnie przed chwila odpisałam Gabrysi ze moze to byc bardzo dobry pomysł ale trzeba mu zostawic dośc dużo miejsca bo się rozrasta. Chetnie mogę Ci go dac ale jest problem jak?
Bogdzia 20:11, 28 kwi 2013

anna_g napisał(a)
Bogdziu u mnie zaczęły rozkwitać tulipany. Dzisiaj zimno - ale i tak się rozwijają. Pozdrawiając bardzo serdecznie zostawiam Ci choć jednego

a może... dwa
dobrego tygodnia życzę

Dzięki za te dwa , mam nadzieje ze dla Ciebie też coś zostało. U mnie kwitną może 3-4 , reszta w pąkach.
Bogdzia 20:12, 28 kwi 2013

Gabriela napisał(a)

Posadziłam w pewnej odległości i liczę na ten szybki wzrost, a raczej zakrycie pustej ziemi.

To masz zapewnione tylko pamiętaj nie dawaj nawozu żadnego i nigdy.
gleameil 20:19, 28 kwi 2013

Witam Bogdziu ponownie. Jakieś dwa tygodnie temu pomagałaś mi w wyborze różaneczników. Kupiłem 3 sztuki Roseum Elegans, Smirnowii, Calsap i Pohjola Daugter's. Właśnie zrobiłem kolejne zamówienie.
Jednak mam pytanie trochę z innej beczki...no właśnie, beczki na deszczówkę, której nie mam
Piszesz, że rh najlepiej podlewać deszczówką. Czy lanie wodą z węża bardzo im szkodzi? Bo póki co nie mam innej możliwości. Wlałem do 2 wiader 20 litrowych wodę, stoi już 2 dzień, teraz mogę podlewać chyba taką odstaną wodą, bo to pewnie lepsze niż bezpośrednio z wodociągu.
Odnośnie deszczówki to wymyśliłem sobie tak, że kupię 5 metrową rynnę i zamontuję ją na starej szopie. Obok postawię beczkę, myślę że taka ze 200 litrów będzie dobra. Ale za to będę się mógł wziąść dopiero za jakieś 2 tygodnie.
Mam jeszcze studnię na podwórku, jest ona praktycznie nieużywana, raptem raz w roku wypompowywana jest z niej woda. Może to byłoby lepsze rozwiązanie?