Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:46, 28 kwi 2013

Kasiek napisał(a)
Bogdziu w Tobie cala nadzieja,moj ogrodnik w rozmowie tel.potwierdzil ze to opuchlak Mam mu jeszcze przywiesc kilka listkow aby sie upewnic,Ty mowisz ze nie,wiec co to moze byc Twoim zdaniem? Pomoz prosz bo martwie sie o moje rh

Każdy ogrodnik przez telefon powie że to opuchlak bo jest to najbardziej znany owad wygryzający liście ale niszcza je także ryjkowce-wiele z nich i zmieniki (tak się nazywają to nie błąd w pisowni), ponieważ wiem że opuchlaki tworza zatokowe dośc szerokie i z łagodnymi łukami wygryzienia a u Ciebie są drobne i głębokie to przypuszczam że to inne robale ale ja z ogrodnikiem konkurowac nie bedę bo wiadomo że on mnóstwo godzin na nauce spedził i jeszcze ma praktykę. Jesli Ci powie ze opuchlak to tak pewnie będzie . Ja jestem tylko amatorem , nic poza tym , na dodatek poza przemarzaniem niektórych gatunków rh o których wiadomo że są wrazliwe na mrozy nie miałam większych problemów z moimi roślinami. Czasem poczytam to i owo ale to wiedza tylko amatora. Myslę że problem w rozpoznaniu nie jest aż tak istotny bo wszystkie te robale zwalcza sie tymi samymi środkami , wiec trzeba je zastosowac. Oczywiście liście zawieź i dostosuj się do wskazówek tego ogrodnika.Pozdrówka.
dajana 15:11, 28 kwi 2013

Bożenko tak dawno u ciebie nie byłam ale w pamieci cię mam Wybacz bo czasu mam mniej niz zimą jak my wszyscy zresztą zapracowani teraz w ogrodach .Serdecznie cię pozdrawiam i troszke deszczu posyłam ,susza jak na pustyni u mnie U ciebie pewnie tak samo Miłej niedzieli zyczę
Bogdzia 15:15, 28 kwi 2013

dajana napisał(a)
Bożenko tak dawno u ciebie nie byłam ale w pamieci cię mam Wybacz bo czasu mam mniej niz zimą jak my wszyscy zresztą zapracowani teraz w ogrodach .Serdecznie cię pozdrawiam i troszke deszczu posyłam ,susza jak na pustyni u mnie U ciebie pewnie tak samo Miłej niedzieli zyczę

Dajanko ja tez o Tobie pamiętam i tez rzadko zaglądam . Co zrobic jak tyle pracy jest w ogrodzie? Deszcz trochę na szczęście popadał i to mnie cieszy ale zimno sie zrobiło i kto wie czy przymrozków nie będzie.Pozdrówka serdeczne.
noemi 15:34, 28 kwi 2013

Widzę, że jesteś online to przyszłam pozdrowić

Miłego dnia Bogdziu
Madzenka 16:50, 28 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

Każdy ogrodnik przez telefon powie że to opuchlak bo jest to najbardziej znany owad wygryzający liście ale niszcza je także ryjkowce-wiele z nich i zmieniki (tak się nazywają to nie błąd w pisowni), ponieważ wiem że opuchlaki tworza zatokowe dośc szerokie i z łagodnymi łukami wygryzienia a u Ciebie są drobne i głębokie to przypuszczam że to inne robale ale ja z ogrodnikiem konkurowac nie bedę bo wiadomo że on mnóstwo godzin na nauce spedził i jeszcze ma praktykę. Jesli Ci powie ze opuchlak to tak pewnie będzie . Ja jestem tylko amatorem , nic poza tym , na dodatek poza przemarzaniem niektórych gatunków rh o których wiadomo że są wrazliwe na mrozy nie miałam większych problemów z moimi roślinami. Czasem poczytam to i owo ale to wiedza tylko amatora. Myslę że problem w rozpoznaniu nie jest aż tak istotny bo wszystkie te robale zwalcza sie tymi samymi środkami , wiec trzeba je zastosowac. Oczywiście liście zawieź i dostosuj się do wskazówek tego ogrodnika.Pozdrówka.

Miałam to napisać, czy larwa chrabąszcza, czy guniaka to i tak wyżera korzenie a potem liście. Nic tylko tępić
Kindzia 17:49, 28 kwi 2013

Jeszcze zdążyłam niedzielne pozdrowienia zostawić

Gabriela 18:40, 28 kwi 2013

Bogdziu, Twój powojnik szaleje, bardzo urósł przez te kilka ciepłych dni, ma takie lście z odcieniem brązu, bez obawy są na pewno zdrowe. Bardzo jestem ciekawa efektu jaki wywoła pod powojnikiem i innymi pnączami. Mam jeszcze drugą sadzonkę wkopaną w doniczce, bo pójdzie na dużą angielską rabatę w miejscu po liliowcach, gdzie już jest róża Leonardo da Vinci. Zdjęcie tego powojnika nawet wkleiłam u mnie, bo mnie zachwyca.
danuta_szwajcer 18:54, 28 kwi 2013

U kazdego pracy dużo i kazdy czekał tez na deszczyk no i mamy deszczyk i zaraz w oczach wszystko urosło Sliczny pan makolągwa też u mnie są i zawsze wypatruje tych i innych ptaków. Za niedługo u Ciebie Twoj ogród będzie miał swoje pięc minut Szybko nadrobily roslinki u mnie widze juz czerwony rh zaczyna sie rozbijac.Pozdrawiam serdecznie
bociek 19:00, 28 kwi 2013

Bozenko, odciskam stope. Czytam, ze troszke u Ciebie deszcz zwilzyl ziemie. U mnie regularnie lalo. Dopiero przestalo. Po deszczu mam wrazenie, ze jakos sie zaczelo bardziej zielenic

Rozwazam dodanie skarpet moim powojnikom, nie zeby potrzebowaly jakos szczegolnie, raczej w ramach dopieszczania Gabrysia poleca mi powojnika erecta, ktorego ma od Ciebie. Co sadzisz o takiej opcji?
anna_g 19:42, 28 kwi 2013

Bogdziu u mnie zaczęły rozkwitać tulipany. Dzisiaj zimno - ale i tak się rozwijają. Pozdrawiając bardzo serdecznie zostawiam Ci choć jednego

a może... dwa
dobrego tygodnia życzę